A început implementarea sistemului „e-Ticketing”, care va fi funcțional din toamna acestui an

Autor :

Data : 8 mai 2019

Se trece de la sistemul cu un bilet valabil pentru o singură călătorie la tichetul valabil 60 de minute pe mai multe mijloace de transport

Modul în care va funcționa sistemul „e-Ticketing” implementat în transportul local din Galați a fost prezentat de reprezentanții Asocierii AEP Ticketing Solutions – CertSIGN SA – Swarco Traffic SRL, care în decembrie 2017 au încheiat cu Primăria Galați contractul pentru pentru proiectarea, construirea, operarea și mentenanța Sistemelor de Taxare Automată a Titlurilor de Călătorie (Sistemul AFC sau e-Ticketing), de Informare a Pasagerilor şi Managementul Flotei.

În premieră națională, la Galați tichetul va putea fi cumpărat în autobuz, cu cardul, prin contactless

Sistemul instalat la Galați este unul foarte performant. Același sistem a mai fost instalat la București și Brașov, dar și în mari orașe din Italia, la Milano, Torino și Florența. O premieră națională este că sistemul de la Galați le oferă pasagerilor posibilitatea de a-și plăti tichetul de autobuz, troleibuz sau tramvai cu ajutorul cardului.

„Din punct de vedere tehnic noi avem o mare experiență în domeniu și pot să vă spun fără niciun fel de îndoială că sistemul de la Galați va fi cel mai modern și cel mai performant din toată România. O să fie un model pentru toți ceilalți care vor urma. Plata cu cardul de credit este prima experiență în toată țara și care va ajuta și oameni care vin la Galați ca turiști sau ca vizitatori să aibă o opțiune în plus să își plătească biletul. Cei care vin ca turiști, desigur au un card de credit în buzunar așa că o să fie foarte ușor pentru ei să își plătească biletul”, a declarat Giampiero Luzzi, reprezentantul consorțiului care va integra sistemul e-Ticketing.

Cum va funcționa sistemul e-Ticketing

Noul sistem va schimba substanțial modalitatea de taxare, trecându-se de la validarea sau compostarea unui bilet la fiecare urcare într-un mijloc de transport al Transurb la valabilitatea timp de 60 de minute, pe orice alt mijloc de transport, de pe orice traseu, a tichetului odată validat. Dar este necesar ca la fiecare schimbare de mijloc de transport, la urcarea în autobuz, să fie validat din nou tichetul.

Sistemul nu va pune capăt călătoriilor fără bilet, dar le va descuraja. Echipele de control ale Transurb au posibilitatea ca la urcarea în autobuz să blocheze funcționarea validatoarelor și cei care nu și-au validat biletele până la acel moment, nu vor putea să o mai facă și vor fi obligați să plătească amenda. De asemenea, sistemul va transmite date în timp real despre numărul de pasageri dintr-un mijloc de transport și numărul tichetelor validate.

Sistemul va avea și o rețea CCTV compusă din 140 de camere amplasate în rețeaua de transport în tot atâtea stații. Rețeaua CCTV are scopul de a diminua riscurile de vandalism și alte infracțiuni și contravenții.

Informarea pasagerilor cu privire la traseele și frecvența mijloacelor de transport public local se va face prin 102 panouri de informare a pasagerilor amplasate în tot atâtea stații. Acestea vor fi panouri led multilinii cu 3 și 6 linii de informare Vor fi dotate cu senzor de lumină ambientală pentru reglarea automată a luminozității.
Mai multe posibilități de cumpărare a tichetelor și abonamentelor

Se încheie și sistemul practicat în prezent, de cumpărare a biletelor de la șofer sau vatman. Gălățenii își vor putea cumpăra tichetele sau abonamentele prin șase facilități oferite, inclusiv de pe laptop sau de pe telefonul mobil. Cele șase variante sunt:

– 25 de puncte de vânzare deținute de către Transurb, la care se vor realiza: emitere smart carduri nominale (abonamente) și smartcarduri nenominale; emitere smartcarduri Mifare Ultralight; emitere bilete pe hârtie; încărcare carduri nominale (abonamente) și carduri nenominale;

– 17 puncte de vânzare ale distribuitorilor terți, la care vor fi încărcate carduri nenominale;

– 84 de automate de vânzare a biletelor (AVM) destinate pentru încărcare carduri nenominale și emitere bilete pe hârtie;

– EMV System pentru plata cu card bancar la bordul vehiculului;

– Webshop, respectiv încărcarea de smartcarduri nominale (abonamente) şi nenominale prin intermediul site-ului web al Transurb;

– Aplicaţie mobilă pentru telefon prin care se poate face încărcarea smartcardurilor nominale (abonamente) şi nenominale, dar și achiziționarea biletelor electronice (m-ticket).

Un proiect în valoare de 26 milioane lei

Proiectul „Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor şi de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galaţi” (e-ticketing), are o valoare totală de 26.189.365,90 lei cu TVA, din care valoarea fondurilor nerambursabile este de 23.936.290,34 lei.

Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e – Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de