Dan Nica, respins de Ursula van der Leyen pentru funcția de comisar european

Data : 4 septembrie 2019

Decizia era de așteptat, trecutul penal al europarlamentarului gălățean nefiind tocmai curat.

Propunerile făcute de Viorica Dăncilă pentru funcția de comisar european, Dan Nica și Rovana Plumb au fost respinse de către Ursula van der Leyen, scrie site-ul euroactiv.com citat de Newsweek.

În plus, Euractiv a fost informat că România va primi cel mai probabil portofoliul de transport în cadrul comisiei conduse de Ursula von der Leyen.

Dan Nica este la al doilea mandat consecutiv în parlamentul european. A fost ministru al Comunicațiilor în perioada 2000-2004, când compania Ericsson a obținut, fără licitație, contractul pentru serviciul unic de urgență 112. Fostul manager al companiei Ericsson România, Thomas Lundin, l-a numit pe ministrul Dan Nica printre beneficiarii plăților neoficiale care ar fi fost făcute de preocuparea suedeză de a-și extinde activitatea în România, scrie Rise Project.

Dan Nica mai este acuzat și în dosarul Microsoft. Procurorii spun că în calitatea sa de ministru al Comunicațiilor, în perioada 2000 – iulie 2004, a comis infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public obține pentru sine sau altul utilizarea necuvenită.

„În calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Nica Dan, cu încălcarea prevederilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul Hotărârilor Guvernului nr. 1473 / 11.12.2003 și nr.470 / 01.04.2004, care a aprobat încheierea dintre Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH a acordului de licență comercială pentru produsele Microsoft. În acest sens, calitatea Fujitsu Siemens Computers în calitate de distribuitor unic pentru aceste produse a fost invocată nerealist, astfel încât compania a fost favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice”, spuneau cei de la DNA în 2014, citați de Newsweek.

Dan Nica a scăpat de dosarul penal în 2018, pentru că fapta s-a prescris, a anunțat Direcția Națională Anticorupție.

În fine, este de notorietate faptul că Dan Nica a mințit în octombrie 2018, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, susținând că rata de achitare în cazurile de ADN este de 98%. Conform statisticilor, ratele de achitare pot fi efectuate în urma unui proces de corupție trimis în regula DNA este de 10%.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de