Dezastrul Galațiului vine de la Dan Nica, Eugen Durbacă și Victor Paul Dobre

Data : 22 februarie 2016

De 26 de ani, Galaţiul trăieşte o istorie cruntă. Odată încăput pe mâinile unor băieţi “deştepţi”, instalaţi, cu lejeritate, la putere, el zace astăzi, morbid, fără nicio speranţă.

Dan Nica, Eugen Durbacă, Victor Paul Dobre sunt cele trei nume sonore răspunzătoare ale dezastrului instrumentat în oraşul de la Dunăre. Aflaţi în partide diferite, pe cei trei i-a unit, totuşi, aceeaşi politică, politica hoţiei, a umilinţei, accea a sifonării, pe orice căi, a banului public, condus spre propriile buzunare. 

De 26 de ani, aceeaşi oameni fac şi desfac destinul Galaţiului oropsit în care trăim. Au luat cu asalt, instituţii importante şi au numit, pe funcţii de conducere, după criterii clientelare, indivizi obedienţi având carnete de partid, pe care nu-i recomandă decât uşurinţa cu care îşi apleacă, în faţa şefilor, capul, nu se opun nicicum deciziilor mârşave şi participă, fără scrupul, la jaful care macină un judeţ întreg.

Cuprinşi de patima împinsă până la grotesc, sforarii puterii, luptând în numele propriilor interese, au făcut o singură politică: aceea a blaturilor constante pe sub masă, a manevrelor ghidate cu brio a ridicării, la rang de şefi, a unor persoane alese după chipul şi asemănarea lor: vicleni, avizi de imbogatire rapida, lipsiţi de scrupul. De vreun parteneriat cu populaţia, nici nu poate fi vorba. Pentru ea, au manifestat o falsă atenţie odată la patru ani, atunci când i-au cerut votul, aruncându-i în faţă, promisiuni ieftine pe care nu şi le-au onorat niciodată. 

3f27356d-a014-43da-b038-7cbbb9a1caf8Cei trei “highlanderi”, mentori ai tovărăşiei meschine PSD-PNL-PC (ALDE), şi-au ales cu grijă, camarila din care au selectat cadrele, personaje pe care să le poată manevra lesne, ca pe nişte pioni pe o tablă de şah. 

Pe mâinile lui Dan Nica, preşedintele PSD Galaţi, s-au ridicat: George Cubasa, fost director SC Apaterm SA, implicat în scandalul falimentării cu bună ştiinţă, a instituţiei pe care a condus-o câţiva ani buni; Gelu Stan, director SC Apă-Canal SA, societatea care vinde, către populaţie, apa rece la un preţ exorbitant, în condiţiile în care oraşul nostru este privilegiat de poziţia geografică pe care o ocupă, înconjurat de ape (Dunăre, Siret, Prut); Tinca Podaru, consilier judeţean, director economic şi director interimar al SADP Galati recompensată, de şeful PSD, pentru graţia cu care a jonglat nenumărate matrapazlâcuri financiare, aducând societatea în pragul falimentului; Florin Popa, fost director al APDM Galati, fost city-manager, actual viceprimar, cunoscut ca tartorul licitaţiilor din primărie. Dumitru Nicolae a ajuns să conducă primăria, implicit, oraşul la dezastru, tot pe filiera lui Dan Nica.  Să nu uităm ca acesta a fost implicat şi în scandalul devalizării Sidex.

Tabloul “iluştrilor” eretici prezentat gălăţenilor de Eugen Durbacă, liderul ALDE, este şi mai plin de penibil. De departe, protejata numarul 1 a senatorului, este Genica Totolici.

Altfel nu ne explicăm cum aceasta rezistă cu tenacitate la şefia Transurb, de mai bine de zece ani, perioada în care a distrus…a îngropat transportul public în comun. “Regina” autobuzelor SH, un adevărat pericol, cu care a inţesat parcul auto al societăţii, rămâne, deci, o figură de necontestat pentru Durbacă şi pentru clica sa. 

Tânărul Eduard Grosu va ramâne în istoria administraţiei gălăţene ca fiind cel mai catastrofal director, prin incompetenţa, dar şi viclenia cu care a făcut să disparăsume considerabile din visteria SADP, pe care, împreună cu pesedista Tinca Podaru, a condus-o în pragul falimentului.

În sfârşit, cel de-al treilea politician decident al sorţiioraşului şi judeţului Galaţi, este Victor Paul Dobre. Nici acesta nu s-a lăsat mai prejos în a-şi propune apropiaţii de partid, în funcţii-cheie. Ambiţios din fire, a ţintit cu ei, direct în primărie. Mircea Răzvan Cristea, propus şi validat viceprimar pentru două mandate, este un personaj politic aproape necunoscut, numele lui nefiind legat de vreo iniţiativă remarcabilă în folosul urbei.

Cea mai dureroasă palmă însă, au primit-o gălăţenii atunci când V.P. Dobre, şeful de neclintit al PNL, l-a aruncat, acum patru ani, în cursa pentru primărie, pe Marius Stan. Proiectul “Noul Galați” ni s-a înfăţişat ca un eldorado dătător de speranţă, o speranţă care a apus curând. Ineficienţa măsurilor luate de Stan, cel care promitea stadioane întoarse după soare, trotuare încălzite şi că se va pune în slujba cetăţenilor, i-a adus, de fapt, pe aceştia să trăiască umil, dezamăgiţi şi, din ce în ce mai revoltaţi.

 Acum, oraşul abia mai respiră. Este sumbru, sărac, lipsit de perspective.

Istoria postdecembristă a judeţului nostru scoate, deci, la iveală, un adevăr dureros: tovărăşia rapace, imbatabilă, sudată între PSD, PNL si PC (ALDE) a distrus tot ce i-a stat în cale. Aceaşi oameni, fascinaţi de paranoia puterii, au oferit Galaţiului, imaginea din prezent: un teritoriu distrus, obscur, mohorât, evitat de marii investitori, fără locuri de muncă, fără infrastructură, fără instituţii funcţionale pentru cetăţeni. S-au întâlnit, şi-au dat mâna, s-au aliat, au împărţit, au distrus ca un cancer, economia locală şi au rămas impasibili în faţa dezastrului pe care l-au creat.

Iată, deci, spectacolul jalnic şi deprimant, pe care ni-l oferă, de 26 de ani, monştrii aceleiaşi puteri conjugate, PSD-PNL-PC (ALDE)!

Şi iată cum, în 2016, aceleasi feţe, continuă să propună, fără nicio jenă, candidaţi pentru primărie: pe Ionuţ Pucheanu (PSD) şi pe Nicuşor Ciumacenco (PNL), două personaje scoase la scenă deschisă, care, ne spun ei, vor face “treabă bună” în administraţia gălăţeană! Întrebarea este:  Cine-i va mai crede?!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de