Două luni de Kinedok!

Data : 18 septembrie 2019

Primul film, „Zile nebune”, rulează mâine, de la ora 18.00.

Joi, 19 septembrie, la ora 18.00 debutează partea a doua a programului KineDok powered by One World Romania, odată cu documentarul ,,Zile nebune” (Croația, Slovenia, 2018), în regia lui Damian Nenadić.

Un documentar participativ-observațional, ,,Zile nebune” ne introduce în lumea ascunsă și extrem de întunecată a celor cu dereglări psihice, pe care societatea îi respinge fără ezitare și îi transformă în pacienți. Mladen și Maja, aflați la vârsta maturității, s-au trezit prinși într-o capcană, între fantomele trecutului și mormanele de medicamente pe care medicii lor, în loc de discuții terapeutice, continuă să li le prescrie. La fel ca în multe alte situații, reacția societății la indolența morală ce face parte din istoria familiei celor doi a fost, previzibil, de a-i lăsa pe seama sistemului medical ce i-a transformat în dependenți de farmaceutice. Cu un fin spirit de observație, ,,Zile nebune” le surprinde starea de singurătate, fiind prinși într-un cerc vicios al respingerii și al sentimentului de vinovăție, încercând, în același timp, să lupte cu societatea care i-a stigmatizat. În parcursul lor, vor fi nevoiți să înfrunte nu numai fantomele trecutului, dar și normele dominante ale prezentului, potrivit cărora tot ceea ce nu este ușor de înțeles pentru oameni e considerat diabolic. Din toate aceste momente, captate din viețile aproape pierdute și uitate ale celor doi, se desprinde o întrebare – cine e de fapt alienat aici?

Damian Nenadić a primit din partea Academiei de Arte Dramatice din Zagreb diploma de director de imagine și fotograf, iar în prezent activează ca fotograf și director de imagine freelance. Și-a expus lucrările în diverse platforme media, fiind interesat să exploreze raportul dintre om și natură. Înainte să-și găsească drumul în domeniul filmului și al artei contemporane, Damian și-a încheiat și studiile în științele naturii, specializându-se în Ecologie, în cadrul Universității din Zagreb. „Zile nebune” e primul lui documentar de lung-metraj, urmând după documentarul de scurt-metraj ,,Artist on Vacation” (2015), co-regizat alături de Sandra Bastašić.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locuri din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are ocazia să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film, dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Muzeul de Artă Vizuală Galați vă invită în fiecare joi, la ora 18.00, în perioada 19 septembrie – 07 noiembrie, la sediul său din strada Tecuci nr.7, bloc V3, să vizionați o serie de 8 filme, după următorul program:

,,Zile nebune” – 19.09.2018, ora 18:00

,,Miniatură pentru pian” – 26.09.2018, ora 18:00

,,Exit”- 03.10.2018, ora 18:00

,,Martorii lui Putin” – 10.10.2018, ora 18:00

,,Ultimul autoportret” – 17.10.2018, ora 18:00

,,Ouăle lui Tarzan” – 24.10.2018, ora 18:00

,,Regele skate” – 31.10.2018, ora 18:00

,,Josipa, te iubesc” – 07.11.2018, ora 18:00

ORGANIZATOR LOCAL: Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de