Fenomen rar: din cauza secetei din iarnă, culturile agricole de toamnă au răsărit în aprilie

Data : 21 mai 2019

După precipitațiile din ultimele săptămâni, fermierii gălățeni pot spera la producții bune.

Afacerile fermierilor gălățeni au fost pe punctul de a fi distruse de un fenomen foarte rar, care nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani: din cauza iernii secetoase culturile agricole însămânțate în toamnă nu au mai răsărit.

Salvarea culturilor care erau aproape în totalitate compromise a venit în aprilie, când precipitațiile de 35 de litri pe metrul pătrat au adus suficientă apă în sol și s-a produs, în sfârșit, răsărirea plantelor.

„După o iarnă extrem de secetoasă, culturile și-au revenit în luna aprilie, când după ploile de aproximativ 35 de litri/mp culturile au răsărit. Este primul an în istoria post-decembristă a României în care cel puțin la Galați, dar eu aș spune și în sud-estul României, culturile nu au răsărit. Timpul a fost favorabil, au fost precipitații suficiente, după 4 aprilie temperaturile au fost favorabile, astfel încât culturile au răsărit în totalitate spre mijlocul lunii aprilie”, a declarat Valentin Huciu, șeful Direcției Agricole Galați, care a mai precizat că la acest moment, datorită și precipitațiilor din prima jumătate a lunii mai, situația culturilor agricole de toamnă din județul Galați este foarte bună:

„La această dată, lucrurile se prezintă foarte bine. Răsărirea este totală pe cele 63.292 de hectare și plantele sunt înfrățite aproape în totalitate, iar starea generală a acestor culturi agricole este foarte bună. Vorbim de atingerea densității la metrul pătrat, de 400 – 600 de plante la metrul pătrat”.

Sunt înregistrate pierderi doar la culturile de rapiță, care au fost distruse de gerul din iarnă: „La rapiță am avut o problemă. Din cauza timpului nefavorabil din iarna trecută am întors aproape 8.000 de hectare. De la 10.587 de hectare, am rămas acum în cultură cu 2.010 hectare. Restul culturilor de rapiță au fost distruse din cauza înghețului din iarnă”, spune Valentin Huciu.

Ce culturi agricole au înființat fermierii din județul Galați

În toamna lui 2018 au fost înființate culturi agricole pe o suprafață totală de 63.292 hectare, din care cu grâu au fost cultivate 49.030 de hectare, cu orz 12.046 hectare, cu orzoaică alte 2.137 hectare iar cu ovăz de toamnă 79 hectare.

În primăvara acestui an au fost cultivate cu porumb 104.420 hectare, iar cu floarea soarelui alte 59.614 hectare. Cu orz de primăvară au fost cultivate 1.210 hectare, iar cu orzoaică de primăvară alte 5.610 hectare, aceste culturi prezentându-se foarte bine.

Potrivit datelor Direcției Agricole Galați, la capitolul legume cultivate în câmp și în solarii sunt 7.420 ha, culturile de mazăre boabe ocupă 9.320 ha, cu fasole boabe sunt cultivate 515 hectare, la cartof timpuriu sunt 33 hectare, cu cartof de vară – 228 hectare, cu cartof de toamnă alte 588 hectare, iar cu usturoi sunt cultivate 11,5 hectare.

Cu plante medicinale sunt cultivate 510 hectare, cu sfeclă de zahăr 110 hectare, iar alte culturi agricole au fost înființate pe 4.360 hectare.

Creștere a agriculturii ecologice, care se face pe 17.000 hectare

O veste bună este creșterea suprafețelor agricole pe care fermierii gălățeni fac agricultură ecologică:

„În agricultura ecologică, avem o creștere puternică a numărului de fermieri înscriși. Până la această dată avem înscriși 150 de producători, cu o suprafață totală de 17.000 de hectare. Sunt 6 procesatori, 5 comercianți, unul în acvacultură, iar la familii de albine avem 5.500 de albine înscrise în agricultura ecologică”, a mai precizat șeful Direcției Agricole Galați.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de