Focar de pestă porcină africană la Barboși

Autor :

Data : 13 august 2019

A fost instaurată o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere ca urmare a apariției unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din marginea sudică a municipiului Galați (cartier Barboși).

S-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din această gospodărie (4 porci adulți, 10 tineret) și s-a instaurat o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include zona de protecție, cuprinzând localitățile Galați, Smârdan, Șendreni, Șerbeștii Vechi, Traian, IC Brătianu (județul Tulcea), Vădeni și Baldovinești (județul Brăila), precum și Fondurile de vânătoare 1 Șendreni, 44 Tulucești și 43 Galați.

În aceste zone, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploatație fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii și supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social și economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de