Folosirea unui termen nazist l-a costat pe Bacalbașa 2.000 de lei

Data : 3 octombrie 2019

CNCD a stabilit că discursul lui Bacalbașa (PSD) este unul de ură și depășește limitele libertății de exprimare.

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a decis, miercuri, amendarea cu 2.000 de lei a deputatului PSD Nicolae Bacalbașa, considerând că două declarații ale acestuia la adresa președintelui Klaus Iohannis constituie discurs de ură și depășesc limitele libertății de exprimare, se arată într-un comunicat al CNCD.

Prima declarație analizată a fost făcută pe 28 august:

„Totuși, eu nu înțeleg să suport și să admit mârlănia unui individ care, pentru mine personal, este Untermensch – că tot avem președinte german -, și care vorbește, după ce am votat eu și colegii mei, despre decizii rușinoase”. Potrivit CNCD aceasta declarație constituie discriminare, discurs de ură, prin utilizarea unei sintagme cunoscută ca fiind parte a limbajului liderilor fasciști (Heinrich Himler).

Cea de-a doua declarație a fost făcută în luna februarie.

„Pentru ca, daca dispretuiesti romanii (cu referire la presedintele Romaniei – n.red.), nu poti sa aplici o regula numita democratie unei structuri pe care o dispretuiesti. Nici nu pot sa il invinovatesc. Germania a infiltrat timp de decenii, pentru ca, desi Hitler a fost la putere numai 12 ani, poporul german, pana in 1970, in proportie de 70%, era pro-hitlerist. (…) M-a bucurat cand discutia dintre doamna Dancila cu Fuhrer-ul feminin al Germaniei actuale, Frau Merkel, care controleaza toata politica Europei prin fake-uri, partide false, care toate sunt din PPE, adica etnic, poate non-germane, dar servind interesele strict ale acestei tari si n-a cedat doamna Dancila. Daca vrei, este un raspuns si pentru numitul Klaus Werner”, declara deputatul PSD la un post de televiziune din Galati, conform CNCD.

Consiliul a considerat ca aceasta declaratie constituie discriminare, discurs de ura, prin culpabilizarea colectiva a unei comunitati pentru faptele regimului nazist, respectiv prin etichetarea ca nazisti a liderilor comunitatii in cauza.

In acest context, CNCD a decis cu unanimitate de voturi (opt voturi) aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale in cuantum de 2.000 de lei.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de