Foștii deținuți politici anticomuniști, comemorați la „Biserica – Memorial” din Galaţi

Data : 10 martie 2019

Biserica a fost construită de Asociația Foștilor Deținuți Politici din Galați în perioada 2008 - 2011

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia este declarată „Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989” și cu acest prilej foștii deținuți politici care au pătimit în temnițele comuniste au fost comemorați la „Biserica – Memorial” din Galați ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi de Sfinţii 40 de Mucenici.
Ctitorie a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi în memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist, „Biserica – Memorial” a fost construită în stil maramureşean între anii 2008-2011.

Slujba de sfinţire a bisericii a fost săvârşită în anul 2017 de către Arhiepiscopul „Dunării de Jos”, ÎPS Casian, în prezenţa a numeroşi credincioşi.

Sărbătorirea celui de al treilea hram al bisericii, Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici și comemorarea foștilor deținuți politici au debutat încă din ajun cu oficierea de către un sobor de preoți a slujbei Vecerniei unită cu Litia. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian, în prezenţa unor foști deținuți politici care au suferit în temniţele comuniste, a rudelor acestora şi a credincioşilor din parohie.

În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul „Dunării de Jos” a spus că Sfinții Mucenici sunt pentru întreaga creștinătate exemplul de viețuire și de credință nestrămutată în Domnul Hristos, iar sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici este astăzi prilejul cel mai potrivit de a ne aduce aminte și a-i pomeni pe cei ce au pătimit nenumărate chinuiri chiar în vremurile noastre.
În continuare, la troiţa din curtea bisericii, ridicată în anul 2018 cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi, a fost săvârşită slujba de pomenire pentru cei ce au apărat credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, au pătimit şi au trecut la Domnul.

Pentru a veni în sprijinul semenilor fără posibilităţi materiale şi a marca sărbătoarea hramului, membrii Consiliului şi Comitetului parohial au oferit o masă caldă pentru cele 100 de persoane găzduite de Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost din Galaţi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de