În 2018, Combinatul Siderurgic Galaţi a trecut pe profit

Data : 28 mai 2019

Combinatul şi-a majorat afacerile la 1,1 miliarde euro și a avut un profit de 40,5 milioane euro

După 8 ani în care a înregistrat pierderi – potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe – în 2018 Combinatul Siderurgic Galați şi-a majorat afacerile cu 9%, până la aproape 1,1 miliarde euro și a trecut de la pierderi la un profit de 40,5 milioane euro.

Combinatul a înregistrat o pierderi începând din anul 2009, când, din cauza crizei economice care a afectat și piața europeană a oțelului, producția a scăzut de la 4,6 milioane tone la 1,9 milioane tone de oțel.

Încheierea crizei și revirimentul pieței oțelului nu a adus o îmbunătățire a situației financiare a Combinatului din Galați, din cauza costurilor mari la energie ca urmare a introducerii în preț a subvențiilor pentru producătorii de „energie verde”, dar și din cauza dumpingului practicat pe piața europeană de combinatele din China care determinau combinatele europene să scoată laminatele pe piață la prețuri sub costurile de producție. În 2017, Comisia Europeană a luat măsuri anti-dumping, de protejarea a companiilor din siderurgia europeană.

În 2018, numărul de angajaţi a continuat însă să scadă, astfel că, după ce în 2017 coborâse sub 6.000, anul trecut s-a apropiat şi mai mult de 5.000, bifând un nou minim în istoria companiei. În 2001, când combinatul a fost privatizat şi preluat de Mittal Steel, actualul ArcelorMittal, numărul de salariaţi de pe platforma siderurgică era de 28.000.

În prezent, este perfectată tranzacția de preluare a Combinatului de la Grupul ArcelorMittal de către grupul Liberty House, controlat de magnatul indian Sanjeev Gupta, după ce Comisia Europeană a aprobat această tranzacţie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de