În Dosarul Aviasan: Boldea – 6 ani de închisoare, Marosy – 7 ani. Urmează Durbacă & Ciucă

Autor :

Data : 26 februarie 2016

Magistrații au dispus pedepse de 181 de ani de închisoare. În alt dosar sunt cercetați Eugen Durbacă și Bogdan Ciucă pentru abuz și spălare de bani

Instanța de la Curtea de Apel Brașov s-a pronunțat astăzi în dosarul 1142/44/2013 în care sunt judecați protagoniștii Afacerii „Aviasan”, cel mai mare tun imobiliar dat vreodată la Galați în care prin falsuri a fost obținută fraudulos suprafaţa de 39,61 ha, pe csare se afla fosta bază „Aviasan” de la Vânători.

Prin sentința nr 10/26.02.2016, magistrații brașoveni au dispus pedepse cu închisoarea, cu executare, pentru fostul avocat Mihail Boldea, care a primit 6 ani de închisoare și Mircea Marosy, ginerele senatorului Eugen Durbacă, care are de executat 7 ani de închisoare.

Instanța i-a condamnat la câte 3 ani de închisoare și pe Valentina Cojocaru, apropiată a senatorului Durbacă și Matei Oprea, fratele directorului Registrului Comerțului Galați, Răducanu Oprea, cei doi și Mircea Marosy fiind asociați ai firmei prin care a fost dat tunul imobiliar, Fitocom SRL Galați. Însă magistrații au dispus suspendarea executării pedepselor pentru Cojocaru și Oprea.

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, Costache Roșca a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar de asemenea i-a fost suspendată executarea pedepsei.

Magistrații de  la Curtea de Apel Brașov i-au achitat și pe Mihail Boldea și Mircea Marosy pentru unele dintre acuzațiile care le erau aduse de procurorii DNA, dar i-au condamnat pentru altele din infracțiunile săvârșite.

Mihail Boldea – 68 de ani de închisoare. După contopirea pedepselor va executa doar 6 ani

Mihail Boldea a fost achitat pentru săvârşirea de infracţiuni de fals în formă continuată, pentru infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri oficiale și pentru infracţiunea de uz de fals în formă continuată.

Boldea a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

El a mai primit și altă pedeapsă, pentru șantaj. Magistrații din Brașov au reținut în sarcina lui comiterea a 14 infracțiuni de șantaj, pentru fiecare dintre acestea aplicându-i câte o pedeapsă de 4 ani de închisoare.

„În baza art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul Boldea Mihail pentru săvârşirea a 14 (paisprezece) infracţiunii de şantaj prevăzute în art.13/1 din Legea nr.78/2000 raportat la art.17 alin.(1) lit. d/1 din Legea nr.78/2000 ( în vigoare la data faptei) cu referire la art.194 alin.(1) Cod penal de la 1969, cu art. 5 Cod penal şi cu reţinerea prevederilor art. 19 din Legea 682/2002 rep. privind protecţia martorilor, la 14 ( paisprezece) pedepse de câte 4 ani închisoare fiecare ( fapte săvârşite asupra numiţilor Murgu Sicuţa, Grecu Constantin, Andone Ion, Călin Iuliana, Enache Emil, Manolachi Costel, Hulea Ecaterina, Jecu Didina, Orac Vasile, Budescu Gheoghe, Nedelcu Gheorghe, Teodoraşcu Anton, Ionaşcu Corneliu, Simion Alexandru)”, se spune în sentință.

Boldea a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru spălare de bani și la alți 3 ani de închisoare pentru fals în declarații..

În total, însumate, pedepsele lui Boldea ar fi de 68 de ani de închisoare.

În urma contopirii pedepselor, magistrații au dispus ca Boldea să execute pedeapsa cea mai grea, de 6 ani de închisoare.

Mircea Marosy – 104 ani de închisoare, după contopire va executa 7 ani

Mircea Marosy a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie și pentru săvârşirea de infracţiunii de dare de mită, însă ca și Boldea a fost condamnat pentru șantaj, primind 14 pedepse de câte 7 ani de închisoare.

Mircea Marosy a mai fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru spălare de bani.

În total, aceste pedepse ar fi de 104 ani de închisoare.

Instanța de la Curtea de Apel Brașov a dispus ca Marosy să execute pedeapsa cea mai grea, de 7 ani de închisoare.

Cojocaru și Oprea, câte 3 ani cu suspendare

Valentina Cojocaru, apropiată a lui Durbacă și asociat la Fitocom SRL Galați, a fost achitată, însă a fost condamnată la 3 ani de închisoare

pentru pentru săvârşirea de infracţiunii de fals în înscrisuri, după ce în prealabil judecătorii brașoveni au schimbat încadrarea juridică pentru care fusese acuzată de procurorii DNA, de fals intelectual la legea contabilităţii, săvârşită în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Și Matei Oprea, cel de al treilea asociat la Fitocom SRL, a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie și pentru săvârşirea de infracţiunii de dare de mită, însă a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru spălare de bani.

Magistrații au dispus atât în cazul Valentinei Cojocaru, cât și în cel al lui Matei Oprea suspendarea executării pedepselor.

Fostul prim-procuror Costache Roșca – 3 ani, cu suspendare

Magistrații brașoveni l-au achitat pe fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați pentru mai multe acuzații aduse de procurorii DNA, respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracțiuni, infracţiunea de luare de mită și complicitate la spălare de bani. Fostul procuror a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea a 13 infracţiuni de şantaj, însă Curtea de Apel Brașov a dispus suspendarea executării pedepsei.

Ionel Mihăilă, achitat

Ionel Mihăilă, persoană fizică autorizată la Cabinetul individual de contabilitate „Mihăilă Ionel” Galaţi, în sarcina căruia procurorii DNA au reţinut infracţiunile de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi fals intelectual la legea contabilităţii, a fost achitat.

Urmează recursul judecat de Înalta Curte

Sentința magistraților brașoveni nu este definitivă putând fi atacată cu recurs la Înalta Curtede Casație și Justiție: „Cu apel în 10 zile de la pronunţare pentru inculpaţi şi de la comunicare pentru partea civilă şi părţile interesate”, se spune în sentința nr 10/26.02.2016 a Curții de Apel Brașov.

Durbacă și Ciucă, cercetați penal într-un dosar disjuns de procurorii DNA

Pe 20 octombrie 2013, procurorii DNA au disjuns din dosarul Afacerii „Aviasan” un alt dosar în care sunt cercetați penal senatorul Eugen Durbacă și deputatul Bogdan Ciucă, șeful Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.

Cu privire la senatorul Eugen Durbacă, procurorii DNA au disjuns cercetările pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute în art.25 Cod penal raportat la art.132 din Legea nr.78/2000 în referire la art.248 Cod penal şi art.248 (1) Cod penal, respectiv instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Bogdan Ciucă este cercetat pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii.

„Având în vedere că cercetările nu au fost finalizate cu privire la făptuitorul deputat notar public Ciucă Liviu Bogdan, urmează a se dispune disjungerea cauzei faţă de acesta pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute în art.17 lit.b) din Legea nr.78/2000 raportat la art.323 alin.(1) şi (2) Cod penal, art.25 Cod penal raportat la art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248 şi art.248 (1) Cod penal, art.257 alin.(1) C.pen. în referire la art.6 din Legea nr.78/2000, art.17 lit.e) din Legea nr.78/2000 raportat la art.23 lit.b) din Legea nr.656/2002, art.292 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.(2) Cod penal, toate cu aplicarea art.33 lit.a) Cod penal”, se arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii susţin că Biroul Notarial „Ciucă şi Asociaţii” din Galaţi a autentificat mai multe contracte de vânzare-cumpărare, semnate între membrii grupării din care făcea parte ş-i Mihail Boldea şi care priveau suprafeţe de teren obţinute fraudulos de la SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA.

Anchetatorii mai notează că deputatul-notar public Bogdan Ciucă i-a îndrumat pe complicii lui Mihail Boldea cu privire la modul în care trebuiau întocmite actele pentru a le da o valoare de legalitate şi i-a ajutat să încheie o serie de contracte simulate.

Potrivit DNA, deputatul Bogdan Ciucă a achiziţionat în anul 2008 o suprafaţă de teren pe filiera Marosy Mircea, Eftimie Carmen Rodica, Ionescu Alexandru (unchiul învinuitului Marosy Mircea), Horia Ioan Marinescu (văr primar al lui Bogdan Ciucă).

Terenul, cu o suprafaţă de 9.020,25 mp, era situat în extravilanul comunei Vânători – Aviasan, jud. Galaţi, şi făcea parte din terenul luat fraudulos de Mihail Boldea şi complicii lui de la Aviaţia Utilitară Tuzla.

Bogdan Ciucă a cumpărat pe 27 mai 2008 de la vărul său Horia Ioan Marinescu terenul respectiv, în baza unui contract de vânzare-cumpărare autentificat de notarul Schin George Cristian din cadrul BNP ‘Ciucă şi Asociaţii’ Galaţi, pentru suma de 500.000 de euro, banii fiind împrumutaţi de deputat de la Banca Transilvania pe baza unui credit pe o perioadă de 30 de ani.
Peste numai câteva zile, Horia Ioan Marinescu i-a restituit lui Bogdan Ciucă 151.000 euro şi ulterior sumele de 158.000 euro şi 90.000 euro iar pentru a crea o aparenţă de legalitate, între cei doi au fost încheiate contracte de împrumut.
Potrivit DNA, Bogdan Ciucă, în calitate de deputat, în declaraţiile de avere din 13 iunie 2008, 14 decembrie 2008, 15 iunie 2009, 26 noiembrie 2009, 17 martie 2010, 15 iunie 2010, 3 noiembrie 2010, 15 iunie 2011, 13 iunie 2012, 17 decembrie 2012 nu a consemnat aspecte cu privire la împrumuturile băneşti de la Horia Ioan Marinescu, la data de 30.05.2008 în sumă de 151.000 euro şi la data de 08.07.2008 în sumă de 90.000 euro.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de