Investiții de 57 milioane de euro pentru linia electrică de 400 kV Galați – Vrancea – Bacău

Data : 10 aprilie 2019

Aceasta va permite integrarea în zona Moldovei a energiei regenerabile produse în parcurile eoliene din Dobrogea.

Galațiul devine un centru important pe harta Sistemului Energetic Național prin faptul că stația de la Stația electrică 400/110kV de la Smârdan devine un nod foarte important de tranzit al energiei electrice între Dobrogea și Moldova, asigurând evacuarea surplusului de putere din parcurile eoliene din Dobrogea și alimentarea zonei deficitare Moldova.

Transelectrica a anunțat că a obţinut fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 31 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru construirea Liniei Electrice Aeriene 400 kV între Gutinaş (județul Bacău) – și Smârdan (județul Galați), care permite securizarea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zona Moldovei şi integrarea energiei regenerabile produse în centralele din Dobrogea, care ajunge la cantităţi impresionate.

Proiectul este cel de-al doilea obiectiv de investiţii care primeşte finanţare europeană nerambursabilă dintre cele şase proiecte de interes comun european (PCIs) derulate de CNTEE Transelectrica SA incluse pe lista a treia a PCI privind infrastructura energetică europeană, aprobată de Comisia Europeană. Proiectul LEA 400 kV Gutinaş-Smârdan face parte din clusterul „Creşterea capacităţii România-Bulgaria (Black Sea Corridor)”.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Gutinaş-Smârdan va avea o lungime de 140 de kilometri şi va străbate 25 de localităţi din trei judeţe (Bacău, Vrancea şi Galaţi).

Valoarea totală a investiţiei este de 56,8 milioane de euro, iar lucrările la noua linie de înaltă tensiune vor fi demarate pe parcursul acestui an, având termen de finalizare sfârşitul anului 2022.

În ceea ce priveşte importanţa şi beneficiile proiectului, în plan naţional, LEA 400 kV Gutinaş-Smârdan asigură întărirea Reţelei Electrice de Transport şi creşterea capacităţii de transport a energiei produse în zona Dobrogea către centrele de consum din restul ţării și evitarea limitării evacuării energiei electrice produse în centralele eoliene din zona Dobrogea.

În plan regional, realizarea acestei noi linii de înaltă tensiune va facilita consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie prin asigurarea de interconexiuni şi linii interne în direcţiile nord-sud şi est-vest pentru finalizarea pieţei interne şi pentru integrarea producţiei provenite din surse regenerabile, contribuind la dezvoltarea infrastructurii europene de transport al energiei electrice.

Foto: wikimapia

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de