Ionuț Pucheanu: Minciuna cu picioare scurte

Autor :

Data : 13 aprilie 2017

Pucheanu îngroapă sistemul de termoficare falimentat de PSD

Prin 2009 am participat la operațiunea de ranfluare a navei Transilvania, scufundata accidental, din neglijenta unui echipaj beat. O minte-ncețoșată propunea, la acea vreme, ca prova navei să fie transformată în monument. Da, i-am replicat, monument să fie și să-l numim ”Monumentul Prostiei”.

Acum, în 2017, îmi dau seama ca un astfel de monument și-ar fi găsit bine locul în urbea noastră. Poate doar numele ar fi trebuit ușor modificat, din ”Monumentul Prostiei”, in ”Monumentul Mândriei de a fi Prost”, pentru că așa țanțoș cum merge prostu’ la Galați, rar vedem pe alte meleaguri.

Ieri s-a desfășurat o ședință, aș spune istorică, a Consiliului Local al Municipiului Galați. Bâlciul deșertăciunilor a fost prezidat de, într-adevăr, cel care îl reprezintă cel mai bine, cel care merita cu adevărat să-l conducă, Măria Sa Ionuț Pucheanu. Ședința ar fi putut fi condusă și de Florin Salam, deși mi-e teamă că l-ar fi eclipsat prin cunoștințele de administrație publică pe Înălțimea Sa, Primarele. Altfel, în contextul local, Ionuț Pucheanu s-a descurcat destul de bine și cu miștocareala și cu tocmeala. Ba din când în când s-a vrut chiar solemn… cum altfel ar fi putut fi când în sală se cânta prohodul sistemului de termoficare?

Pentru că asta s-a întâmplat ieri: sistemul centralizat de termoficare din Galați a fost înmormântat cu popă turc și primar PSD-ist. Fără lumânare, fără remușcare…

Scenariul a fost destul de simplu: După ce a promis că rezolvă problema termoficării, Ionuț Pucheanu a înțeles că nici nu vrea și nici nu poate. Nu vrea pentru că ar însemna să-și pună în cap datornicii, adică exact cei pe care PSD i-a încurajat ani de zile să nu-și plătească utilitățile, nu vrea pentru că tot PSD-ul este cel care a moșit Apatermul și Calorgalul, nu vrea pentru că îngroparea sistemului centralizat de producție și distribuție a energiei termice ar ascunde definitiv incompetența și hoția cohortelor de PSD-iști care s-au îmbuibat pe seama acestui faliment. Soluția de scăpare a fost ca Sinan Mustafa, administratorul CET să propună consiliului un ”Plan de Afaceri” imposibil de aprobat, astfel încât să existe o umbră de justificare a ”suspendării” (ce-o fi aia?) sistemul centralizat de termoficare.

În modul cel mai firesc, consilierii locali PMP au atacat acest plan de afaceri, punctând clar prin consilierul local Oana Claudia Iurescu faptul că propunerea CET ”o soluție păguboasă, plină de lipsuri și de condiții absurde. Varianta continuării termoficării orașului pentru următorii ani cu ajutorul Electrocentrale era o soluție populistă, menită să momească oamenii. Nu știm exact câte apartamente branșate mai sunt în realitate, avem o rată de recuperare a datoriilor extrem de mică, sub 50%, nu știm dacă nu cumva numărul debranșărilor ar urma să crească în viitor, deoarece pe timpul verii nu se va furniza apă caldă, deci, pe scurt, soluția este păguboasă. Mă întrebam de ce Electrocentrale a oferit un preț mai mic: evident, pentru că nu voia să furnizeze apă caldă pe timpul verii. (…). Erau mult prea multe necunoscute, de aceea am considerat că nu este o soluție bună și am votat împotriva acestui proiect. Să fie limpede, nu am votat împotriva unui sistem centralizat funcțional, ci împotriva unui sistem mafiot de băgat zeci de mii de lei lunar în buzunarele directorului Electrocentrale, Sinan Mustafa.”

Într-adevăr, nimeni de la CET sau Calorgal nu a fost în stare să spună exact câte apartamente din Galați sunt branșate la termoficarea centralizată. S-au vehiculat fel de fel de numere: ba 35.000, ba 28.000, ba 25.000, ba 20.000, ba chiar posibilitatea să fie cu mult sub 20.000.

Nici Înălțimea Sa, Ionuț Pucheanu, primul miștocar al urbei n-a fost în stare să aducă vreo cifră exactă, deși nu mai departe de acum un an spunea cu solemnitatea aceea, venită din perpetua odihnă a minții, cum, sub grija Măriei Sale, Galațiul are acum o ”viziune” în materie de termoficare, că ”echipa din primărie” va aduce o nouă strategie, bazată pe expertiza noii conduceri a Calorgal care, iată, nu mai este formată din ”specialiști în calorifere” și vor reușii să inventarieze exact câți abonați are sistemul de termoficare. ”Vom realiza un sistem propriu de producere, transport și distribuție a apei calde și a căldurii”, mințea frumos primarul, în campania electorală din 2016. ”Strategia de termoficare va fi realizată de un colectiv al Facultății de Inginerie”, spunea primarele în 2016.

Care strategie dom’ Primar? Care Facultate de Inginerie, că până acum vedem doar inginerii financiare… Care viziune și care sistem propriu?! Dacă atunci când spuneați ”sistem propriu” vă refereați la un sistem în care veți tăia de tot apa caldă și căldura, ei bine, poate că trebuia să fiți mai clar în exprimare.

Dar hai să mergem mai departe cu viziunea Primarului despre termoficarea unui oraș modern, de secolul 21, căci viziunea-i e complexă și are multe aspecte…

Deci pentru ca să închidă sistemul de termoficare și să-și ia de-o grijă, oferind pe de o parte propunerea obraznică a lui Sinan Mustafa iar pe de altă parte închiderea sistemului de termoficare centralizată, adică propunând consiliului să aleagă între nimic și tupeul de a cere bani pe nimic, primarul a obținut ce a vrut: A-nchis robinetul cu mâna consiliului.

Partea a doua a ședinței s-a transformat în ”cearta pe dar”, în tocmeală de obor, unde oile se vând pe-o țuică, pentru că oricum sunt furate.

Primarul a propus un ”ajutor pentru procurarea unui sistem alternativ de căldură” în valoare de 2.700 de lei, celor care sunt debranșați de la sistem. Ca să ne convingă, probabil, că Sinan Mustafa n-a fost de capul lui iar socotelile și le-au făcut împreună, primarul a oferit cifre la fel de exacte: habar nu avem cine se califică pentru ajutor, câți sunt, de ce 2.700 si nu 1.700 sau 44.700, ce-i ăla sistem alternativ de încălzire, de ce nu mai vorbim de centrale de apartament.

Nicoleta Badiu, consilier PMP a introdus trei amendamente privind acest subiect: Plata unui ajutor de minim 5.000 de lei , suma care sa asigure achiziția , proiectul si montajul unei centrale termice, si nu a 2.700 lei, restul sumei minime necesare devenind povara cu care oamenii se trezesc in urma deciziei noastre. Al doilea amendament a fost încadrarea persoanelor debranșate înainte de data de 1.04.2017 de la sistemul centralizat pentru a nu acumula datorii, oameni de buna credință. Am considerat ca este o nedreptate fata de aceștia in ai scoate din încadrarea la plata ajutorului. A treia problema pe care o avem, este soarta rău-platnicilor de care după părerea mea nu putem sa ne „descotorosim” ,printre aceștia aflându-se si familii care chiar nu au putut plăti”. A fost acceptat doar cel de-al doilea amendament al consilierei PMP.

A ”trecut” însă propunerea primarului, de a crește ajutorul la 3,000 de lei, ”treacă de la mine”. Păi de unde de la matale, dom’ Primar, că-i cam de la noi, de la fraierii care plătim taxe, impozite, căldură, salarii de primar și salariul lui Mustafa de la CET, de numai 27.000 pe lună. Să treacă de la Înălțimea Ta atunci când s-or plăti ajutoare din profitul restaurantului soției, ăla frumos, de la București.

Până una alta, vedem cum rezolvarea problemei termoficării în ”înalta viziune” a primarului a însemnat suprimarea totală a acestuia, iar cei care au crezut că primarul PSD le va aduce apă și căldură în case vor primi o mănă de praf în ochi și ”la revedere, încălziți-vă la gândul că sunteți români”.

Merită remarcată prestația prefectului Gabriel Panaitescu. Ba chiar felicitată. Rar am văzut om mai oripilat de ceea ce i se desfășura sub ochi: Hărmălaie, balamuc, toată lumea vorbea peste toată lumea, consilierii lăbărțați pe șezuturi ca la cârciumă, onorabilii reprezentanți ai presei tolăniți pe scaune, căscând sau scărpinându-se a lene pe burți, bălăcărind și ei în stânga și-n dreapta, fel de fel de personaje defilând prin sală după cum au chef și vorbind când au poftă. Mesajul prefectului a fost clar: Oameni buni, nu aveți pic de decență!

De unde decență, la Bâlciul Deșertăciunilor, domnule Prefect? De unde?

Cine a crezut că nu se poate coborî mai jos decât Marius Stan, cine și-a imaginat că odată cu fostul primar s-a atins limita de jos a incompetenței, ei bine, avem dovada că oricând se poate mai rău…

Dacă totuși s-ar fi construit acel monument și chiar l-am fi numit ”Monumentul Mândriei de a fi Prost”, ei bine, astăzi l-am fi rebotezat, numindu-l ”Îndrăznește să Crezi”. Iar dacă ai crezut, ei bine, poți să fii mândru: Nu mai ai căldură!

puchinos

 

Acest articol este un pamflet scris cu căldură, multă căldură, arză-i-ar să-i arză… Luați-l ca atare, că poate ține loc de termoficare.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de