Manevre imobiliare pentru construirea unui bloc la Casa Sindicatelor

Autor :

Data : 18 februarie 2019

„Noul” arhitect șef al Galațiului și vechile metehne.

În ultimii 20-25 de ani, în zonele centrale ale orașului au apărut zeci de blocuri cu mult mai înalte decât clădirile învecinate. În multe cazuri, noul bloc a fost construit la 2-3 metri de ferestrele vechiului bloc. Cele mai multe astfel de cazuri sunt în zona A-urilor de pe strada Brăilei, unde proprietarilor de apartamente nu numai că li se ia lumina soarelui, dar li se ia și dreptul la intimitate, fiind obligați la viața cu ferestrele închise și jaluzelele trase.

Spre exemplu, de la mesele de pe terasa „90*s”, de la A1, ai vedere directă, de la 2-3 metri, în apartamentele de la etajele 2 și 3. Sunt situații identice și în zona din spatele A-urilor de pe Brăilei, unde se prelungesc clădirile ridicate la stradă.

În 1893, la Galați exista „Regulamentul pentru construcţiuni şi alinieri al oraşului Galaţi”. În zilele noastre nu mai există nicio regulă, cu atât mai puțin un regulament.

Primăria a eliberat certificatul de urbanism pentru blocul „îngrămădit” la Casa de Cultură a Sindicatelor

Avem un astfel de „proiect” în derulare. Dezvoltatorul imobiliar Eurosalt Manufacturing SRL Galați a demarat în 2016 formalitățile pentru construirea într-o zonă ultracentrală a orașului, pe strada Morilor, lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, a proiectului „Construire locuințe colective D+P+4E+5E retras și împrejmuire”.

Pentru construirea blocului cu 9 etaje, Primăria Galați a eliberat certificatul de urbanism nr 1.697/28.12.2016. Ulterior, dezvoltatorul imobiliar a renunțat la proiectul cu 9 etaje și merge pe unul cu patru etaje, respectiv proiectul pentru „construire locuințe colective D+P=4E (2E retras) și împrejmuire, str Morilor nr 147-149, mun Galați”.

Amplasamentul noului bloc este chiar lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, în zona în care carosabilul străzii Morilor este redus la o singură bandă și conducătorii auto trebuie să își lase întâietatea unul altuia pentru a traversa zona spre și dinspre strada Brăilei.

Blocul e construit pe un teren de 1.600 mp, proprietatea firmei Titan Steel SRL Galați, al cărui sediu este pe undeva prin Port, prin zona Intfor.

Proprietarii locuințelor din zonă au refuzat să-și dea acordul pentru ridicarea blocului la 3 metri de ferestrele lor

În luna mai 2017, proprietarii locuințelor din zonă au aflat că noul bloc va fi construit la 2,5 – 3 metri de ferestrele lor.

„Ne-am trezit acasă cu un tip care ne-a spus că se ocupă de noua construcție, cu P plus 9, că este la distanța de 3 metri. Păi cum, la 3 metri de geamurile mele, să se uite toată lumea la mine în casă? Ne-a spus, dom-le, este proiect aranjat… Toți cei de la bloc se uită la mine în casă, pentru că distanța este de 2 metri și jumătate”, ne-a declarat Nicolae Badiu, proprietarul uneia din locuințele de pe strada Morilor.

Proprietarilor locuințelor li s-a cerut să își dea acordul pentru construirea blocului, dar cum era de așteptat oamenii nu au fost de acord și au început demersuri la Primărie și la toate instituțiile implicate.

Prima șmecherie: sperietura cu aprobarea tacită!

Reprezentanții Eurosalt Manufacturing SRL au încercat o șmecherie ieftină pentru obținerea aprobării proprietarilor, somându-i ca în termen de 5 zile să le transmită un acord notarial, amenințăndu-i că dacă vor refuza ar fi ca și cum ar fi de acord, pentru că se va aproba principiul aprobării tacite: „vom considera acordul tacit ca fiind favorabil”, se spunea în adresa dezvoltatorului imobiliar.

Această tentativă a eșuat, mai ales că unul dintre proprietarii imobilelor din zonă este notar și știe cum stau lucrurile.

Manevră imobiliară: au vândut o fâșie de un metru inginerului de șantier, care și-a dat acordul

Dezvoltatorul imobiliar a demonstrat că se pricepe la manevrele prin care poate fi eludată legea. Ca să nu mai depindă de acordul proprietarilor locuințelor din zonă, a fost „inventat” un alt proprietar la limita de proprietate a terenului pe care va fi construit blocul.

De-a lungul hotarului terenului a fost vândută o fâșie de teren cu lățimea de un metru inginerului de șantier, Mircea Băceanu și soției acestuia, Monica Băceanu. A fost tranzacționat un teren de 103 mp. În noile condiții, dezvoltatorul imobiliar Eurosalt Manufacturing SRL trebuie să ceară acordul pentru construirea blocului familiei Băceanu, eliminându-i din schemă pe proprietarii de locuințe.

Și bineînțeles că familia Băceanu și-a dat acordul (foto 1), pentru că Mircea Băceanu era, din 2017, omul care se ocupă de proiect, inginerul de șantier.

În notificarea Eurosalt Manufacturing SRL nr 1.414/21.11.2017, prin care li se cerea proprietarilor să își dea acordul pentru construirea blocului era menționat exact acest Mircea Băceanu ca persoană de contact (foto 2).

A fost eludată legea, dar la Galați nu contează asta

Proprietarii locuințelor de pe strada Morilor au mai încercat un demers la Primărie: „Operațiunea de vânzare – cumpărare a suprafeței de 103 mp și ulterior de dezmembrare a acesteia în cele două loturi, de 98 mp, respectiv 5 mp, reprezintă doar mijlocul prin care se încearcă eludarea unei cerințe legale prevăzute pentru realizarea proiectului, respectiv acordul vecinilor. Astfel, prin operațiunea de vânzare – cumpărare s-a interpus o altă persoană, aflată însă într-o legătură de interese cu beneficiarul proiectului, persoană ce devine singurul vecin căruia urmează să i se solicite acordul.

Însă această manevră nu face decât să modifice scriptic numărul vecinilor, înlocuind cei 4 vecini inițiali cu cei doi soți copropietari, Băceanu Mircea și Băceanu Monica, fără ca prin aceasta să se modifice amplasamentul în teren al proiectului, respectiv distanțele față de construcțiile învecinate și modalitatea în care acesta le afectează”, se spune în memoriul adresat Primăriei Galați de proprietarii locuințelor din zonă.

Concluzia proprietarilor din zonă este simplă, este eludată legea: „În aceste condiții, scopul acestei tranzacții devine unul ilicit, respectiv eludarea cerințelor prevăzute în certificatul de urbanism 1.697/28.12.2016 – respectiv acordul notarial al vecinilor emis pentru același proiect”.

„Noul” arhitect șef și vechile metehne, prin care a fost distrus urbanistic Galațiul

În ultimele zile, am văzut prin presa locală mai multe imagini ale arhitectului șef Dragoș Buhociu în ipostaze să le spunem „eroice”, ba în fața hărții zonei Falezei, explicând că faleza de 4 km va deveni cea mai mare piață publică din oraș, ba privind centrul orașului de pe terasa Primăriei și încurajându-i pe gălățeni să vină cu idei pentru punerea în valoare a centrului orașului.

Chiar și după un an și două luni de la numirea sa este considerat „noul” arhitect șef al orașului, pentru că la Galați e nevoie de un arhitect șef care să vină cu idei noi, dar și cu o nouă practică în aplicarea legilor urbanismului, care să pună punct modului în care timp de aproape 30 de ani Galațiul a fost distrus din punct de vedere urbanistic în primul rând de primari și de arhitecții șefi, care au aprobat toate fanteziile urbanistice ale celor care vor să facă bani din blocuri de locuințe sau blocuri de spații comerciale.

În cazul de față, arhitectul șef Dragoș Buhociu demonstrează că ține mai mult la cu dezvoltatorul imobiliar.

În răspunsul dat proprietarilor, Buhociu le spune că problema este închisă, odată cu tranzacționarea fâșiei de teren cu lățimea de un metru: „beneficiarul a prezentat acordul notarial al domnului Băceanu Mircea, în calitate de vecin direct al parcelei de teren care a generat PUD”.

Arhitectul șef a devenit chiar nervos, fiind deranjat de insistența celor patru familii care își caută dreptatea, nefiind de acord cu construirea unui bloc lângă ferestrele lor: „Având în vedere că în cursul anilor 2017 – 2018 ați fost informați și consultați, v-au fost puse la dispoziție toate documentele solicitate și vi s-a răspuns la toate obiecțiile, considerăm că toate obiecțiile dumneavoastră sunt nefondate și rău intenționate”.

Pe de o parte, Buhociu are dreptate. Primăria nu poate interveni în dezmembrarea de terenuri și tranzacționarea acestora, ia doar notă de faptul că acestea au fost realizate. Dar cum rămâne cu cealaltă parte a problemei, cu faptul că un bloc este construit la 3 metri de ferestrele locuințelor din zonă?

„O golănie”, așa a etichetat manevra imobiliară de care vorbim un specialist cu experiență în domeniu, care nu are nicio legătură, niciun interes, cu ce se întâmplă pe strada Morilor. E o părere avizată, a unui specialist independent.

De ce arhitectul șef refuză să vadă „golănia”? Se pune întrebarea dacă arhitectul șef e lipsit marjă de manevră, dacă e captiv în prevederile unor legi prost făcute. Dar oricât de prost făcută ar fi o lege, nu te obligă pe tine, arhitectul șef al unui mare oraș, să aprobi un bloc la 3 metri de ferestrele locuințelor învecinate.

În acest context, trebuie să ne reamintim că fostul arhitect șef Florentina Iugan a încercat să impună regula respectării regimului de înălțime în cartierele orașului. A realizat un „Studiul de altimetrie” prin care au fost identificate unele terenuri de pe platoul Tiglinei, cum ar fi „Inelul de Rocadă”, unde ar putea fi ridicate clădiri cu înălţimea de până la 50 de metri.

Florentina Iugan a demisionat la presiunea mafiei imobiliare, după ce a dezvăluit că a fost falsificat proiectul unei clădiri de pe strada Saturn după ce documentația fusese aprobată de Consiliul Municipal. „Noului” arhitect șef n-o să i se întâmple asta. Pare că s-a obișnuit deja cu sistemul.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de