Noi descoperiri arheologice la situl arheologic Tirighina–Barboși

Autor :

Data : 10 iulie 2019

Printre altele, a fost descoperită amprenta la sol a unui pilon construit din piatră, de formă patrulateră, aparținând probabil unui turn de apărare.

În urma cercetărilor arheologice derulate până în prezent la situl arheologic Tirighina – Barboși, au fost descoperite mai multe elemente interesante cu privire la evoluția sitului, precum și numeroase materiale arheologice.

Potrivit informațiilor prezentate, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul Primăriei municipiului Galați, de către arheologi, conducerea Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați și reprezentanți ai Primăriei, au fost investigate mai multe puncte din zona Castellum-ului și a Castrum-ului în vederea valorificării vestigiilor arheologice. Astfel, în zona Castellum a fost realizată o secțiune magistrală până la baza promontoriului Tirighina.

Au fost descoperite o serie de elemente interesante cu privire la evoluția sitului arheologic. Au fost astfel puse în evidență urmele unei palisade configurate prin două rânduri de stâlpi de lemn, acest sistem defensiv aparținând etapei romane timpurii, respectiv faza de pământ a fortificației. În spatele acestei linii de apărare a fost descoperită amprenta la sol a unui pilon construit din piatră, de formă patrulateră, aparținând probabil unui turn de apărare. Panta promontoriului a fost amenajată în epoca romană, în cel puțin două terase, cea de la baza dealului fiind nivelată cu un strat consistent de resturi de construcție, provenite probabil din edificiile dezafectate aflate în Castellum, dacă nu chiar din zidul de incintă al Castellum-ului, așa cum pare să dovedească un fragment masiv de parament găsit în poziție secundară. Acest ultim aspect proiectează o ipoteză nouă legată de momentul dezafectării zidului de incintă al Castellum-ului, respectiv odată cu ridicarea noii fortificații de tip Castrum (sec. III, p. Chr).

Tot în zona Castellum au fost continuate cercetările din anul 2017, efectuate în două secțiuni arheologice unde au fost descoperite două spectaculoase locuințe romane din secolul III p. Chr.

În zona Castrum a fost descoperit unul din șanțurile de apărare aferente acestui sistem defensiv. Șanțul foarte bine păstrat are o configurație impresionantă – o deschidere în zona superioară de 8 m și o adâncime maximă de 3,8 m.

În ambele sectoare de cercetare arheologică au fost descoperite numeroase materiale arheologice: ceramică, monede, o fibulă din bronz, obiecte cu întrebuințări diferite din bronz și fier, toate acestea, alături de patrimoniul arheologic descoperit în campania din anul 2017, urmând a fi valorificate în cadrul Muzeului de sit ce va fi construit în cadrul proiectului.

Cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei, situl arheologic Tirighina – Barboși, va fi pus în valoare de către Primăria municipiului Galați, care a semnat, în acest scop, la începutul acestui an, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, un contract de finanțare cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu o finanțare de 15.416.890,99 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.145,78 lei. Proiectul va fi implementat până la data de 31.10.2020.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de