Oana Iurescu: „Voi repeta obsesiv, femeia trebuie să-şi asume rolul în politică”!

Data : 7 martie 2016

Președintele Organizației de Femei a Mișcării Populare ne-a acordat un interviu de 8 Martie pe tema rolului femeii în politică

Reporter: Care sunt atuurile pe care o femeie le poate avea în politică spre deosebire de bărbați?

Oana Iurescu: În primul rând, consider că femeile se organizează mult mai bine și sunt mult mai disciplinate. În politică, este nevoie de un cumul de factori: organizare, disciplină, principii, toate asezonate cu inițiativă maximă. Un cumul care te poate ajuta să depășești un bărbat. Eu sunt o feministă convinsă. Cred în egalitatea de șanse între bărbat și femeie, dar în condițiile în care își asumă această egalitate. Am observat că în societatea modernă femeia își dorește să demonstreze foarte multe, dar nu prea își asumă acest lucru. Deci, este nevoie de mai multă asumare.

Reporter: Ce îi trebuie unei femei ca să câștige o dispută de idei, de concepții într-o bătălie politică cu bărbații?

Oana Iurescu: Înainte de toate, în politică eu cred că toți suntem oameni, nu bărbați și femei. Și atunci, așa cum un bărbat își expune o părere, la fel de bine o poate face și o femeie, dar repet, cu asumarea acestui lucru. Fără să-și imagineze la tot pasul că nu pot face anumite lucruri pentru sunt femei. Cred că femeile sunt și mame, iar asta schimbă datele problemei. Așa se face că noi, femeile, putem vedea cu alți ochi anumite probleme sau rezolvările lor și poate că am lua decizii mai puțin orgolioase, mai sufletiste.

Reporter: Ține uneori de aspectul fizic, sunt femeile frumoase mai avatajate?

Oana Iurescu: Frumusețea vine din interior. Cred că atitudinea contează. Femeile plac ochiului, dar nu este totul. Eu țin la atitudine. Este bine totuși să privești adânc lucrurile, altfel vorbim despre o tratare superficială a problemelor. De aceea suntem astăzi, într-o astfel de situație!

Reporter: Ați avut vreodată parte de reacții misogine în probleme serioase și cum ați răspuns?

Oana Iurescu: Sunt mult prea tânără în politică și încă nu m-am confruntat cu astfel de chestiuni. Dar, cred că singura reacție pe care aș putea-o avea într-o astfel de situație, ar fi să mă lupt cu argumente. Poate că aș renunța dacă aș simți că nu am argumente suficiente, dar nu pentru că sunt femeie. Noi le-am dat posibilitatea bărbaților să fie misogini pentru că am fost de acord cu acele procente de reprezentare în politică. Eu mi-am sfătuit prietenele să lupte și să-și argumenteze deciziile.

Reporter: La Galați, organizația politică de femei are suflu?

Oana Iurescu: Păi, sigur că are. La Galați a fost prima organizație MP din țară. Eram o „gașcă” de femei, prietene bune, care am decis să înființăm această organzație. Acum, avem cam 35-40% din numărul total al membrilor.

Reporter: Ce model politic vă ispiră?

Oana Iurescu: Am ca model o femeie puternică: Margaret Thatcher. Admir la ea tenacitatea, înțelepciunea și diplomația cu care și-a dus la îndeplinire mandatele într-o perioadă foarte grea. Din păcate, eu nu văd în România o femeie pe măsura doamnei Thatcher, nici acum, nici în viitorul apropiat. Femeile din România trebuie să mai crească în politică.

Rep: Dacă nu v-ați fi implicat în politică, ce alt domeniu public v-ar fi plăcut?

Oana Iurescu: Fără îndoială m-aș fi făcut procuror. Mi-ar fi plăcut să încerc să fiu dreaptă cu alții, mă caracterizează acest lucru. Asta îmi pare rău, că părinții nu m-au îndrumat către lege. Îmi place să lupt, să caut adevărul.

Reporter: Ce faceți când nu faceți politică?

Oana Iurescu: Îmi place să-mi petrec timpul cu fiul meu Armando. Este o provocare să fiu alături de el, îmi este drag și vreau să-l îndrept către ce este mai bun. Noi suntem prieteni, mai și ridicăm tonul unul la celălalt, dar cred că amândoi tragem la aceeași căruță. Nu poți să ceri unui copil ceva ce tu nu îi dai exemplu. Iată, de exemplu, am văzut că lumea nu mai vrea să citească. Așa că, prin puterea exemplului, am început să citim lângă el și astfel a înțeles că cititul nu doare!

Reporter: Cum se îmbină afacerile cu politica?

Oana Iurescu: Afacerea este o nevoie, nu-i un hobby. N-aș putea spune că-mi plac banii, dar am nevoie de ei. Eu toată viața am muncit la mine, sunt clar un om de dreapta. Îmi plătesc taxele, dar vreau să primesc ceva în schimb, ceva care să-mi asigure un confort, care să nu-mi omoare demnitatea.

Viaţa, frumuseţea, sensibilitatea se declină la feminin. Femeia dă naştere uneia sau mai multor vieţi, le umple cu frumuseţea sa, le ocrotește cu sensibilitate şi preţuire. Femeia este deci, un miracol. Le doresc tuturor doamnelor să fie înconjurate de căldură, iubire, sănătate şi înţelepciune. La mulţi ani!- Oana Iurescu.

(P)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Etichete:

Articole scrise de