Oficialii Galațiului s-au lăudat ambasadorului Germaniei cu podul de la Brăila

Autor :

Data : 13 mai 2019

Cam asta este tot ce se poate spune despre infrastructura care să atragă investiții germane la Galați

Cea de a doua vizită oficială efectuată la Galați de ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, principalul scop al vizitei fiind prospectarea posibilităților de colaborare economică prin atragerea unor investiții germane în orașul nostru, a clarificat o dată în plus că din cauza lipsei infrastructurii rutiere nu are rost să așteptăm prea curând vizita unor investitori germani.

Ambasadorul Germaniei a declarat după discuțiile avute cu oficialii Galațiului că a aflat de la aceștia că s-au făcut unele „progrese” în ceea ce privește infrastructura Galațiului, dar de fapt am aflat că prefectul Galațiului și primarul Galațiului s-au lăudat cu podul de la Brăila:

„Domnul prefect, domnul vicepreședinte al Consiliului Județean și domnul primar mi-au vorbit despre progresele realizate în domeniul infrastructurii, de pildă construirea podului”, a spus ambasadorul Cord Meier-Klodt.

O vizită pentru discuții despre cooperarea economică, dar în special despre infrastructură

Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Cord Meier-Klodt, s-a aflat luni în vizită la Galați, unde a vizitat Colegiile Naționale „Vasile Alecsandri” și „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea „Dunărea de Jos” și s-a întâlnit cu oficialitățile din administrația locală pentru a discuta despre perspectivele unei cooperări economice, dar în special despre infrastructură. Excelența Sa a mers și la Cimitirul Eternitatea, unde a depus coroane de flori la mormintele militarilor germani și români care au murit la Galați în cele două conflagrații mondiale. Este a doua vizită oficială a ambasadorului Germaniei la București, după prima vizită care a fost efectuată în primăvara lui 2018.

Ambasadorul Germaniei s-a întâlnit la Prefectura Galați cu prefectul Dorin Otrocol, vicepreședintele CJ Florin Gasparotti și primarul Ionuț Pucheanu, iar la finalul acestor discuții a susținut o conferință de presă.

„Vizita mea are trei teme principale. În primul rând, este continuarea dialogului cu oficialii orașului și județului despre perspectivele economice, în particular în domeniul infrastructurii, dar avem multe teme de interes comun. A doua temă este comemorarea comună, în cadrul unei vizite la Cimitirul Eternitatea, la mormintele ostașilor români și germani, a ceea ce s-a întâmplat în secolul trecut, care, așa cum știm, a fost plin de provocări și atrocități. A treia temă este o privire spre viitor, prin vizita mea la Colegiile Naționale Vasile Alecsandri și Alexandru Ioan Cuza, cu un accent evident pe predarea limbii germane, dar și mai general despre provocările noastre comune în Europa de astăzi cu doar câteva zile înainte de alegerile europene la care unii dintre acești elevi vor putea să participe pentru prima oară”, a declarat ambasadorul Cord Meier-Klodt.

Progresele realizate în domeniul infrastructurii la Galați? Construirea podului de la Brăila

Întrebat dacă a identificat oportunități de colaborare economică, ambasadorul Germaniei a sugerat în limbaj diplomatic că principala problemă este infrastructura și a precizat că oficialii din Galați i-au vorbit despre „progresele realizate în domeniul infrastructurii” prin construirea podului peste Dunăre, care, cum se știe, este la Brăila și nu are niciun drum expres la vreunul din cele două capete de pod:

„Temele principale identificate la prima vizită s-au menținut, este vorba de infrastructura fluvială și aici nu mă refer în primul rând la Galați ca oraș, ci ca centru regional, o regiune care de fapt trece de granițele naționale. Galațiul ajunge până și în Duisburg, cu care are o cooperare.

Domnul prefect, domnul vicepreședinte al Consiliului Județean și domnul primar mi-au vorbit despre progresele realizate în domeniul infrastructurii, de pildă construirea podului”, a spus Cord Meier-Klodt.

Alt argument discutabil invocat de oficialii Galațiului: mâna de lucru foarte bine calificată

Ambasadorul Germaniei la București a mai precizat că unul dintre argumentele aduse de oficialii Galațiului pentru atragerea interesului investitorilor germani este mâna de lucru bine calificată care există la Galați:

„Știți că economia germană este bine reprezentată în România, suntem partenerul comercial cel mai mare al țării. Afacerile germane sunt cel mai bine împământenite în partea de vest a României, dar acolo domină o concurență foarte mare și în același timp e un deficit de forță de muncă și de aceea este bine să ne re-orientăm, de pildă spre centrele din est. Iar domnul prefect a menționat mai devreme că există o forță de muncă foarte bine calificată aici”, a precizat ambasadorul Germaniei.

La Galați a fost disponibilă o forță de muncă foarte bine calificată în urmă 15-20 sau 25 din ani, când au fost restructurate sau închise marile societăți industriale ale Galațiului. Existau atunci foarte mulți muncitori și ingineri specializați în producția industrială care își pierduseră locurile de muncă, dar între timp unii dintre aceștia au plecat la muncă în străinătate, alții s-au pensionat, iar mâna de lucru disponibilă în prezent la Galați este lipsită de calificare.

Totuși, va fi continuată prospectarea oportunităților de cooperare economică

Ambasadorul Germaniei a lăsat să se înțeleagă că din punct de vedere diplomatic vor fi continuate încercările de găsire unor oportunități de dezvoltare a colaborării economice și după stabilirea unor domenii precise în care sunt astfel de oportunități ar putea fi organizată o nouă vizită la Galați împreună cu reprezentanții Camerei de Comerț Româno-Germane:

„A rămas să definim mai bine, cu mai multă precizie domeniile de cooperare, astfel încât să revenim într-o altă vizită, mai concentrată pe aspecte economice, împreună și cu Camera de Comerț Româno-Germană. Văd o șansă și o necesitate ca această regiune să se dezvolte, nu doar din punct de vedere economic, ci și în relațiile de securitate, pentru că până la urmă aici se află o graniță externă a Uniunii Europene”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de