Penibil! Dan Nica refuzat din nou de șefa Comisiei Europene

Data : 1 octombrie 2019

Rapid, pesediștii au venit cu o a treia propunere pentru postul de comisar european pentru Transporturi.

După ședința CEX al PSD din această după-amiază, avem două variante pentru postul de comisar european pentru Transporturi: reapare numele lui Dan Nica, cel refuzat deja de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Gabriela Ciot, secretar de stat la MAE, care se încadrează în cerințele președintelui CE, fiind femeie.

„Asta chiar este o problemă”, a spus zâmbind Dan Nica atunci când i s-a spus că ar fi o problemă că nu este femeie.
Europarlamentarul gălățean este al doilea candidat propus de guvernul României pentru postul de comisar european, după ce comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European a respins săptămâna trecută, prin vot, candidatura Rovanei Plumb.

Dan Nica s-a aflat pe lista trimisă de Dăncilă la Bruxelles în urmă cu o lună, alături de Rovana Plumb. Klaus Iohannis i-a comunicat Vioricăi Dăncilă atunci că cele două propuneri sunt proaste și vor fi respinse.

Dan Nica este la al doilea mandat consecutiv în parlamentul european. A fost ministru al Comunicațiilor în perioada 2000-2004, când compania Ericsson a obținut, fără licitație, contractul pentru serviciul unic de urgență 112. Fostul manager al companiei Ericsson România, Thomas Lundin, l-a numit pe ministrul Dan Nica printre beneficiarii plăților neoficiale care ar fi fost făcute de preocuparea suedeză de a-și extinde activitatea în România, scrie Rise Project.

Dan Nica mai este acuzat și în dosarul Microsoft. Procurorii spun că în calitatea sa de ministru al Comunicațiilor, în perioada 2000 – iulie 2004, a comis infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public obține pentru sine sau altul utilizarea necuvenită.

„În calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Nica Dan, cu încălcarea prevederilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul Hotărârilor Guvernului nr. 1473 / 11.12.2003 și nr.470 / 01.04.2004, care a aprobat încheierea dintre Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH a acordului de licență comercială pentru produsele Microsoft. În acest sens, calitatea Fujitsu Siemens Computers în calitate de distribuitor unic pentru aceste produse a fost invocată nerealist, astfel încât compania a fost favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice”, spuneau cei de la DNA în 2014, citați de Newsweek.

Dan Nica a scăpat de dosarul penal în 2018, pentru că fapta s-a prescris, a anunțat Direcția Națională Anticorupție.
În fine, este de notorietate faptul că Dan Nica a mințit în octombrie 2018, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, susținând că rata de achitare în cazurile de ADN este de 98%. Conform statisticilor, ratele de achitare pot fi efectuate în urma unui proces de corupție trimis în regula DNA este de 10%.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de