PMP cere UNIREA în Consiliul Județean

Data : 16 martie 2018

PMP, prin consilierul județean Romulus Iaru, a solicitat Consiliului Județean adoptarea unei declarații de unire cu Republica Moldova.

,,,

Demersul nostru are rol simbolic, cu atât mai mult cu cat pe 27 Martie se împlinesc 100 de ani de la semnarea în Sfatul Țării de la Chișinău a Declarației de Unire a Basarabiei cu patria mamă, România.

Am demarat consultările privind acest proiect la începutul săptămânii și ieri am depus oficial proiectul la registratura Consiliului Județean, împreună cu expunerea de motive, solicitând sprijinul colegilor consilieri pentru adoptarea acestei declarații.”, a declarat Romulus Iaru pentru Știri de Galați.

De la începutul anului, peste 100 de localități din republica Moldova au adoptat astfel de declarații, între acestea numărându-se și Sadova, locul de naștere al președintelui pro-rus al Moldovei, Igor Dodon.

Centenarul Unirii este un bun prilej de afirmare a dorinței și voinței poporului român de pe cele două maluri ale Prutului de a se reuni, de a trăi între granițele României zidite de înaintașii noștri, consfințite prin actul Unirii de la 1918.

Nu este doar un act de reparație morală, de îndreptare a unui raft teritorial samavolnic, ci o datorie pe care o avem fata de urmașii noștri, de a nu le risipi moștenirea.

Fără a face din asta un argument central, pentru Galați Unirea reprezintă o șansă unică de redefinire socială și economică, devenind un punct nodal al viitoarelor coridoare de schimb economic. Desigur, acesta este doar un motiv în plus pentru care Galațiul trebuie să se afle în prima linei a efortului de unificare”, a mai spus consilierul PMP.

Astfel de declarații nu au urmări juridice directe, dar sunt de natură să determine voința politică necesara demarării procesului de reunificare, a suportului popular atât de necesar dar și a determinării politicienilor de subscrie unui obiectiv național de importanță fundamentală.

În condițiile ocupării Crimeei, Rusia este mai puțin preocupată de menținerea Republicii Moldova în interiorul sferei directe de securitate, aceasta pierzându-și avantajul strategic de posibil avanpost rus, situație ce deschide o nouă fereastră favorabilă pentru realizarea unirii.

O astfel de fereastră de oportunitate a mai existat și în anii 90, din păcate ratată din cauza lipsei de viziune a politicienilor vremii.

Administrațiile locale și județene au un rol fundamental în procesul de reunificare datorită autonomiei de care beneficiază, având posibilitatea inițierii unor acorduri de cooperare economică și culturală cu localitățile și raioanele din Republica Moldova, în special cu acelea care sprijină mișcarea unionistă, dar și datorită faptului că reprezintă nivelul administrativ cel mai apropiat de cetățean putând genera oportunități de agregare a comunităților locale într-un efort comun, cu beneficii directe și imediate. Consiliul Județean Galați poate fi unul din cei mai importanți vectori unioniști atât datorită argumentelor de natură economică, cât și a celor legate de afinitatea directă, a legăturilor rudenie artificial secționate de o frontieră așezată abuziv între frați”  a concluzionat consilierul județean Romulus Iaru.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de