Senatorul USR George Dircă: „E absolut necesară depolitizarea Curții Constituționale”

Autor :

Data : 15 mai 2019

A fost lansat un proiect de reformare a acestei instituții fundamentale a statului de drept, care acum e parazitată de PSD.

După mulți ani de politizare abuzivă a instituțiilor statului, a fost parazitată de clientela PSD până și Curtea Constituțională, care ar trebui să fie cea mai imparțială instituție a statului român. Potrivit legii, trei dintre judecători sunt numiți de Senat, trei sunt numiți de Camera Deputaților, iar alți trei judecători sunt numiți de președintele României. Mandatele sunt de 9 ani.

Recent au avut loc numirile a trei noi judecători la Curtea Constituțională, de către Senat, Camera Deputaților și președintele României.

Președintele Klaus Iohannis a numit-o pe Simina Tănăsescu, un magistrat specializat în drept constituțional, care s-a născut la Galați în 1968 și a obținut doctoratul în drept constituțional în Franța, la Universitatea „Aix-Marseille III”.

PSD a numit la Curtea Constituțională doi procurori, care n-au habar de dreptul constituțional

Problemele au apărut la numirile celorlalți doi judecători constituționali de către Senat și Camera Deputaților, pentru că PSD a dorit să își impună prin votul majorității două personaje care și-au dovedit obediența față de interesele PSD. Este vorba de procurorul Gheorghe Stan, șeful Secției speciale de anchetare a magistraților și de Cristian Deliorga, care a fost procuror la Constanța.

PSD și ALDE au recurs la un arsenal de tertipuri pentru a le bloca partidelor din opoziție posibilitatea de a face propuneri pentru numirile la Curtea Constituțională și majoritatea PSD – ALDE și-a impus voința prin vot: „Bineînțeles că, deținând majoritatea, s-a ajuns ca în prezent să fie numiți doi procurori. Unul dintre ei a fost și judecător” ne-a declarat senatorul USR de Galați George Dircă, membru al Comisiei Juridice a Senatului.

Gheorghe Stan, unealta șantajului împotriva magistraților

Primul dintre cei doi procurori impuși de PSD la Curtea Constituțională este Gheorghe Stan, șeful nou înființatei Secții speciale de anchetare a magistraților, care și-a dovedit obediența față de liderul PSD Liviu Dragnea prin încercarea de a prelua de la DNA dosarul Teldrum. Secția specială condusă de Stan a devenit instrumentul de șantajare a magistraților, fapt ilustrat de rata de respingere a dosarelor încropite nejustificat împotriva unor magistrați.

„Gheorghe Stan, reprezintă unealta de șantaj a Secției speciale de anchetare magistraților, o secție specială care în prezent are o rată de respingere a dosarelor disciplinare de peste 60%”, spune senatorul George Dircă.

Deliorga, un protector al clanului Mazăre – Nicușor Constantinescu

Celălalt fost procuror numit de PSD la Curtea Constituțională este un personaj extrem de controversat din Constanța și care în perioada în care a fost procuror era un protector al clanului Mazăre – Nicușor Constantinescu:

„Cel de al doilea este un mai vechi camarad al PSD-ului, fostul procuror, actualmente judecător la Curtea de Apel Constanța, Cristian Deliorga. El a fost omul care a protejat întotdeauna la Constanța tripleta Strutinschi – Mazăre – Nicușor Constantinescu. Știm foarte bine că în perioada în care el a fost procuror la Parchetul de la Tribunalul Constanța aceștia nu au avut niciun fel de probleme. Ideea este că, chiar dacă aceste fapte nu erau în competența lui ca să le cerceteze, pentru că erau de competența DNA-ului, cu siguranță că ei nu acționau singuri. Și știm foarte bine că în jurul lor, în județul Constanța se crease un grup infracțional care acționa de la acordarea autorizațiilor pentru restaurante până la atribuirea autorizațiilor de construire”, spune senatorul USR de Galați.

Schimbare de strategie a lui Dragnea: procurorii obedienți, recompensați cu funcții bine plătite

Potrivit lui George Dircă, asistăm la o schimbare de strategie a liderului PSD, care a trecut de la atacurile la adresa procurorilor la recompensarea procurorilor obedienți, oferindu-le acestora funcții bine plătite și privilegii:

„Ceea ce a încercat PSD să facă acum , ceea ce mi se pare destul de periculos, este că Liviu Dragnea a schimbat strategia. Dacă până acum acuza procurorii și efectiv îi biciuia prin intermediul acestei Secții speciale de anchetare a magistraților, acum s-a gândit că îi poate răsplăti dacă ei sunt obedienți, dacă îi sunt supuși. Dacă <<mușcă>> mai puțin din liderii politici, ei pot primi astfel de funcții bine remunerate.

Știm foarte bine că judecătorul constituțional are imunitate absolută pe perioada celor 9 ani. Știm că au privilegii foarte mari, cumulează pensia cu salariul. Pensia chiar devine o pensie specială”.

Curtea Constituțională a devenit o armă a PSD

Prin aceste manevre politice, Curtea Constituțională a fost deturnată de la rolul său, de eliminare a prevederilor neconstituționale din legile adoptate de Parlament: „Ce mi se pare foarte grav este că au numit persoane care nu au nicio pregătire în drept constituțional. Curtea Constituțională este un instrument foarte important în oricare stat democratic, pentru că ea vine să corecteze abuzurile Parlamentului. Cum ne-a învățat pe noi la școală profesorul Ioan Morar, care ne spunea: Curtea Constituțională reprezintă o gumă de șters, o radieră care vine și corectează abuzurile Parlamentului.

Prin ce s-a întâmplat în ultima vreme, Curtea Constituțională a devenit un instrument al politicienilor care nu reușesc în cadrul unei majorități parlamentare să obțină o soluție pozitivă și automat merg mai departe către Curtea Constituțională. Este foarte grav ce se întâmplă”, spune senatorul George Dircă.

El a dat și un exemplu, cazul revocării fostei șefe a DNA în baza unei decizii a Curții Constituționale: „Am văzut derapajele acestei Curți mai ales în cazul revocării procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Nu contează numele ei, dar este un precedent periculos, în care Curtea Constituțională a spus Parlamentului cum trebuie să acționeze. Acest lucru nu este nepermis. Curtea îți poate declara neconstituțională acțiunea, dar fără să spună Parlamentului sau președintelui României cum trebuie să acționeze”.

USR propune o reformare a Curții Constituționale, în primul rând prin depolitizare

Senatorul George Dircă a studiat sistemele curților constituționale din mai multe state și în opinia sa e absolut necesară o depolitizare a Curții Constituționale a României care se poate realiza în primul rând prin schimbarea procedurilor de numire a judecătorilor constituționali. Potrivit proiectului USR, jumătate dintre membrii Curții Constituționale ar trebui să fie numiți prin voturile judecătorilor în cadrul asociațiilor profesionale ale acestora:

„E foarte delicat ce se întâmplă în această perioadă la Curtea Constituțională. E clar că au loc acolo tot felul de negocieri. Am aflat din presă că negocierile se poartă la toaleta instituției, unde se stabilesc majoritățile. Ăsta este motivul pentru care USR consideră că trebuie să aibă loc o reformă constituțională. Și aș vreau să mă refer strict la reforma Curții Constituționale a României după ce am studiat mai multe sisteme. Trebuie regândită, pentru a depolitiza această instituție.

Ce ne dorim este ca jumătate din judecătorii Curții Constituționale să fie numiți de către magistrați, dar nu așa cum se fac numirile la CSM, prin delegați, ci cu voturile tuturor magistraților. Jumătate dintre membrii Curții să provină din rândul magistraților, trei judecători să fie numiți de cele două camere ale Parlamentului reunite și trei judecători să fie numiți de președintele României”, a adăugat senatorul USR.

Restricționarea promovării la Curtea Constituțională a unor politicieni ca Dorneanu și Toni Greblă

Una din prevederile proiectului USR este interdicția de a deveni judecători constituționali membrii de partid, cum s-a întâmplat în cazul președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, fost președinte PSD al Camerei Deputaților în perioada Guvernului Năstase sau cazul lui Toni Greblă, care în 24 de ore a fost transformat din parlamentar PSD în judecător la Curtea Constituțională.

„În continuare, creștem experiența de care are nevoie un judecător de la 15 ani la 18 ani de profesie și dorim totodată să interzicem ca persoanele care au fost membre ale unui partid politic timp de 9 ani înaintea acestei numiri să nu poată ajunge judecător constituțional.

Ar fi cazul lui Valer Dorneanu și multe alte persoane de acolo care și-au încetat calitatea de parlamentar și au devenit brusc judecători constituționali. Judecătorul constituțional trebuie să înțeleagă că are un rol foarte important în arhitectura statului. Ăsta e și motivul pentru care se bucură de o imunitate absolută, pentru că odată ajuns judecător constituțional tu nu trebuie să mai răspunzi la ordinele primite de la partid sau la alte lucruri similare”, a mai precizat George Dircă, senator USR de Galați.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de