Studenții din Galați acuză că sunt scoși din ecuație la alegerile pentru noul rector

Data : 14 octombrie 2019

Studenții cer ca procesul electoral să fie transparent și echitabil pentru toți candidații.

Conducerea Ligii Studenților din Galați, organizație care reprezintă interesele a peste 4.000 de tineri din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, acuză Senatul universitar că prin deciziile luate în ultimul timp limitează dreptul studenților de a participa în mod liber și direct la procesul de alegere a rectorului pentru mandatul 2020-2024.

„Având în vedere Hotărârea de Senat nr. 100/16.09.2019, prin care a fost adoptat Calendarul alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere la nivelul facultăților și a Universității, dizolvarea vechiului Senat se realizează în data de 13 decembrie, iar constituirea noului Senat își produce efectele începând cu data de 16 decembrie. Conform metodologiei în vigoare studenții-senatori își vor pierde calitatea în data de 13 decembrie, pierzându-și automat și dreptul de a vota în turul al doilea de scrutin. Astfel, studenții nu vor fi doar limitați în posibilitatea de a participa la procesul electoral, ci li se va interzice total participarea la alegeri, aspect ce este inadmisibil în cadrul unei instituții de învățământ superior, contrar Constituției, legilor în vigoare, uzanțelor naționale și internaționale”, se arată într-un comunicat de presă al Ligii.

Reprezentanții organizației admit că referendumul privind modalitatea de alegere a rectorului s-a desfășurat cu respectarea normelor legale.

„Considerăm că modul de organizare a acestor alegeri este profund haotic și direcționat către satisfacerea intereselor unor indivizi care se declară candidați la alegerile rectorului. Un exemplu în acest sens reprezintă metodologia de alegeri pentru funcțiile de conducere în mandatul 2020-2024, care prin esență nu este o metodologie distinctă, ci o serie de „cerințe de fond, principii și dispoziții de fond” din Metodologia din 2015, fapt ce rezultă din articolul unic din Hotărârea de Senat nr. 105/16.09.2019. Liga Studenților din Galați consideră că este obligatorie respectarea Metodologiei-cadru pentru alegeri și susține derularea unui proces electoral transparent și echitabil pentru toți candidații, prin urmare invită toate organismele decizionale la respectarea principiilor și normelor legale”, se mai arată în comunicatul de presă.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de