Sub guvernanţa PSD, Galațiul a ajuns fruntaș în țară în topul sărăciei

Data : 12 septembrie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Este vorba despre statistici privind contribuția județelor la PIB.

Potrivit unei analize publicate de site-ul analizeeconomice.ro, județul Galați, alături de Mehedinți și Covasna, apare atât în topul celor mai mari scăderi ale ponderii județelor în economia națională, cât și în cele mai mici avansuri ale productivității medii pe locuitor din ultimii 20 de ani. Așadar, putem spune că aceste trei județe, printre care și Galațiul, sunt județele care au sărăcit cel mai mult în ultimii douăzeci de ani în raport cu celelalte județe.

În privința PIB-ului pe cap de locuitor cele mai mari avansuri s-au înregistrat în București (creștere de 10,1 ori), Alba (8,4 ori), Sibiu (7,7 ori), Prahova (7,7 ori), Cluj (7,3 ori), Timiș(7,2 ori) și Dolj (7 ori). Acestea sunt județele ce au înregistrat creșteri ale PIB-ului pe cap de locuitor peste media națională (6,8 ori). Cele mai mici avansuri ale productivității medii pe locuitor s-au înregistrat în Harghita (5 ori), Vrancea (4,9 ori), Mehedinți (4,4 ori), Galați (4,4 ori) și Covasna (4,3 ori).

Cât privește ponderea județelor în PIB-ul național, după capitală, care este cel mai mare câștigător al concentrării economiei din ultimile două decenii, urmează județul llfov, PIB-ul total în economia României din acest județe crescând de la 1,53% în 1998, la 2,69% în în 2018.

Timișul este al treilea beneficiar de pe urma procesului de concentrare economică petrecut în ultimele două decenii, ponderea acestuia în economia națională crescând de la 3,82% la 4,79%. Creșteri ale ponderilor deținute în PIB-ul național în ultimii douăzeci de ani au mai înregistrat județele Cluj, Sibiu, Alba, Prahova, Giurgiu și Constanța.

Cele mai mari scăderi ale ponderilor deținute în economia națională din ultimii douăzeci de ani le-au înregistrat județele Olt (o reducere a ponderii de 31,2%), Teleorman (33,5%), Covasna (36,4%), Galați (41,2%) și Mehedinți (43,5%). Reducerea ponderilor a survenit de pe urma avansului mai mic al productivității.

Citiți tot articolul aici: www.analizeeconomice.ro/2019/09/ce-judete-au-pierdut-batalia-economica.html

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de