Transportul în comun din Galați în colaps. Vineri, grevă de avertisment a șoferilor și vatmanilor

Autor :

Data : 8 mai 2019

Angajații Transurb întrerup lucrul timp de două ore pentru că sindicatele și conducerea nu s-au înțeles cu privire la majorarea salariilor.

Se anunță o perioadă destul de complicată pentru gălățenii care sunt dependenți de serviciile societății de transport local Transurb SA, pentru că după mai multe încercări eșuate de a obține o majorare a salariilor liderii Sindicatului Șoferilor Liberi din Transurb SA au notificat conducerea societății în legătură cu deschiderea conflictului de muncă.

O primă parte a acestui conflict de muncă se va desfășura vineri, între orele 12.00 și 14.00, când șoferii, vatmanii, personalul de asistență tehnică și angajații celorlalte compartimente din cadul societății își vor întrerupe activitatea pentru două ore, deschizându-și protestele printr-o o grevă de avertisment.

„Președintele Sindicatului Șoferilor din Transurb m-a informat că a transmis notificarea. Eu încă nu am văzut nicio notificare scrisă, dar manifestarea intenției dumnealor este ca vineri, între orele 12.00 și 14.00 să organizeze o grevă de avertisment”, ne-a declarat directorul Transurb SA, Mihai Cadinoiu.

Potrivit acestuia, în timpul grevei de avertisment va fi asigurată totuși circulația a 30% dintre mijloacele de transport: „După cum se știe, noi trebuie să asigurăm 30% din capacitățile de transport. Vom face toate eforturile ca transportul în Galați să fie afectat cât mai puțin în perioada grevei”.

După greva de avertisment, ar putea urma o grevă cu întreruperea lucrului în totalitate

Întrebat ce se va întâmpla dacă angajații Transurb vor decide să întrerupă lucrul în totalitate, directorul Mihai Cadinoiu nu a dat un răspuns direct, repetând faptul că prin contractul de delegarea a serviciului de transport încheiat de Transurb cu Primăria și Consiliul Municipal Galați societatea este obligată să asigure 30% din capacitate de transport:

„Mă gândesc că nu au posibilitatea asta, pentru că, așa cum scrie și în contractul nostru de delegarea a serviciului de transport trebuie să asigurăm 30% din capacitate de transport”.

Din răspunsul directorului Transurb se înțelege că nu prea mai e nimic de făcut și în concluzie sunt foarte mari șanse să se ajungă la întreruperea lucrului în totalitate de către angajații Transurb. Reprezentanții administrației nu pot asigura creșterile solicitate de sindicat din cauză că bugetul societății, așa cum a fost aprobat de Consiliul Municipal, nu prea lasă loc de majorări salariale.

Sindicatul cere majorări de 400 lei pentru fiecare salariat, administrația oferă indexarea salariului minim

La sfârșitul lunii aprilie, Sindicatul Şoferilor Liberi din Transurb a solicitat municipalității „majorarea fondului lunar de salarii, începând cu data de 1 mai 2019, cu suma de 300.000 de lei net, sumă care reprezintă o creştere medie a salariului tarifar cu aproximativ 400/angajat”.

Directorul Mihai Cadinoiu spune că din punctul de vedere al administrației nici nu poate fi luată în calcul revendicarea sindicaliștilor din Transurb:

„În condiții normale nu ne-am permite nicio creștere salarială pentru anul 2019, dar ținând cont și de latura personalului am zis că mi se pare normal ca acest decalaj între salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2019, între 1.900 și 2080 să-l reflectăm și noi în negocierile pe care le-am făcut. Asta e singura posibilitate a noastră de a crește salariile la Transurb. Ei solicită o majorare de 400 de lei pentru fiecare salariat, ceea ce din punctul de vedere al administrației nu poate fi luată în calcul”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de