„Veniți de călcați adânc și sigur prin Galați”!

Autor :

Data : 1 martie 2016

Este un panou imaginar pe care mi-l imaginez amplasat în special în locul actualelor gropi de pe Faleză!

Vă mai aduceți aminte de acea seară de iulie din 2014, când pământul de pe Faleza Inferioară, de la Valuri, n-a mai suportat presiunea și s-a surpat?

S-au mobilizat atunci toate autoritățile locale, au venit, au măsurat, au gândit, după care au plecat acasă, pentru că era sâmbătă și nu puteau lucra în week-end. Ce naiba, sunt bugetari! Au promis că revin luni și o iau de la capăt. Așa au făcut!

7dbcac20-bb4f-4fac-9edb-fbc72ce3d469S-au întors luni pe faleză, au măsurat, au gândit din nou, au chemat chiar și specialiști de la București, de la Institutul National de Geologie, de la Universitatea Tehnică de Construcții, după care au plecat din nou.

Ei bine, acea groapă, înrudită strâns cu Falezogaura de la câțiva metri mai sus, sunt adevărate obiective turistice pe Faleză.

Cine nu știe despre ce este vorba, trece și își spune în minte: „Mda, mici lucrări, probabil, se repară rapid”! Ei bine, nu! Aceste două gropi sunt monumente ale neputinței autorităților locale.

Cum naiba în doi ani de zile să nu faci nimic în zonă. Gardul acela care împrejmuiește groapa dintre restaurantele de pe Faleză a ruginit serios de când nu a mai fost băgat în seamă.

Puțin mai sus, în cealaltă groapă, care mai are puțin și face cei șapte ani de acasă, a dat firul ierbii, ceea ce-i face pe romantici să fie mult mai fericiți!

În tot acest timp, autoritățile locale și județene stau își plâng în pumni, dându-se de ceasul morții ori de câte ori au ocazia. Fac anunțuri apocaliptice, cum că faleza se scufundă pe zi ce trece, dar nu fac nimic de doi ani!

E adevărat, vina nu este doar a actualilor edili, ci vorbim despre o vină comună a celor care au condus orașul în ultimele decenii.

Construcţia, din anii ‘60 şi până în prezent, a blocurilor de pe faleză pe un teren instabil, o umplutură pusă deasupra canalelor naturale de scurgere a apelor pluviale, natura instabilă a solului oraşului (loess), erodarea piciorului taluzului Dunării prin desele ieşiri din matcă ale fluviului care au inundat, în ultimii ani, faleza inferioară, dar şi calitatea slabă a lucrărilor de reabilitare a reţelelor de canalizare, realizate în perioada 2008-2011 prin proiectul european ISPA, sunt doar câteva concluzii ale celor de la Universitatea Tehnică din București.

a3464c0c-3553-44e7-9932-510c9a8d4f6bAcestea au fost prezentate autorităților la o lună-două după surparea de pe Faleza Inferioară, doar că de atunci nu am mai auzit nimic.

O vară întreagă rolerii, bicicliștii, ca de altfel toți cei care au ieșit la o plimbare pe Faleză s-au îngrămădit în zona de la Valuri din cauza gardului care ocupa cea mai mare parte a zonei de promenadă.

Au dispărut totuși plăcuțele metalice pe care stătea scris, cu litere mari, „Ocoliți zona!”.

Bine ați făcut, dragi edili, pentru că riscați să induceți oamenii în eroare.

Cine știe, poate că ar fi părăsit orașul definitiv, pentru că așa au citit ei pe un astfel de panou.

În paranteză fie spus, nu este singurul indicator care ne arată că în Galați totul stă să cadă! Așteptăm cu drag ziua în care edilul nostru drag, ales cu majoritate de voturi, ne va invita să călcăm adânc și sigur peste tot prin Galați!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Etichete:

Articole scrise de