VIDEO Aplicația auto care te ajută să eviți drumurile proaste din toată țara

Data : 12 decembrie 2017

Aplicația SmartRoadSense a fost dezvoltată de o universitate din Italia și prezentată studenților din Galați.

Aplicaţia SmartRoadSense a fost prezentată studenților de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați chiar de reprezentanţii Universităţii Urbino din Italia.

SmartRoadSense este o aplicație de crowd sensing pentru monitorizarea calității suprafeței stradale. Deoarece bugetul alocat administrațiilor de drumuri este mult sub cel necesar menținerii rețelei la anumite standarde tehnice, utilizarea unui sistem de administrare a structurilor rutiere devine mai mult o necesitate decât un deziderat.
Sistemul de monitorizare a structurilor rutiere propus prin Proiectul Horizon 2020 – Crowd4Roads este eficient și simplu de utilizat.

Cu ajutorul lui, pe baza unor criterii tehnice și folosind o aplicație pe smartphone-ul conducătorului auto datele relevante de sistem sunt transmise și formează o hartă în open data care măsoară starea tehnică a structurii rutiere stradale prin vibrațiile transmise în timp real în momentul conducerii vehiculului. Aceste informații sunt prelucrate de un software SMART ROAD SENSE realizat de Universitatea de informatică din Urbino.

Prin aplicarea unui sistem de monitorizare a structurilor rutiere pot fi descrise diferite strategii în definirea politicii de întreținere și refacere a străzilor, ținând cont de aplicarea eficientă a investițiilor.

„Vrem să implicăm toți participanții la trafic să contribuie la sustenabilitatea drumurilor şi infrastructurii drumurilor. Aşa că, luăm avantajul telefoanelor inteligente care conţin diferiţi senzori cum este accelerometrul şi pot simţi vibraţiile maşinii, iar în acest fel putem înregistra date despre drumuri, fără intervenţia utilizatorilor prin această aplicaţie. Datele sunt colectatate în anonimat şi sunt adunate într-un server şi sunt calculate şi studiate pentru a îmbunătţi infrastructura şoselelor”, a spus Alessandro Bogliolo, profesor şi coordonator al proiectului SmartRoadSens de la Universitatea Urbino din Italia.

Aplicaţia este gratuită, poate fi descărcată de orice persoană, astfel încât autorităţile pot concepe strategii pentru întreţinere şi refacere a străzilor.

Deși au fost invitați să participe la această demonstrație toți primarii din județul Galați, niciunul nu a răspuns invitației.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de