Viorel Ștefan, „plantat” la Curtea de Conturi a UE, pe o funcție pentru care n-are experiență

Data : 8 martie 2019

Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan, va avea un salariu brut de 22.000 de euro.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit pe contul său de Facebook că deputatul PSD de Galați Viorel Ștefan „este propunerea Guvernului României pentru Curtea Europeană de Conturi, una dintre cele mai importante instituții europene”, adăugând că „Viorel Ștefan, care nu are experiență în domeniul auditării, dar îl va înlocui pe actualul reprezentant al României, un fost secretar general al Curții de Conturi din România, cu experiență de 20 de ani în instituție”.

Potrivit lui Cătălin Tolontan, Viorel Ștefan va încasa un salariu brut de 22.000 de euro pe lună, adică echivalentul a 103.552 lei.

Cotidianul „Libertatea”, al cărui coordonator editorial este Cătălin Tolontan, a dat publicității scrisoarea transmisă secretarului general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, de Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE, conform căreia Guvernul Dăncilă l-a propus pe Viorel Ștefan la membru al Curții Europene de Conturi.

Curtea Europeană de Conturi este una dintre cele mai importante instituții europene și acționează independent, adică nu se află în subordinea uneia dintre instituțiile fundamentale, respectiv Parlamentul European, Comisia Europeană sau Consiliul Uniunii Europene.

„Parlamentarul PSD de Galați, Viorel Ștefan nu a lucrat niciodată la Curtea de Conturi și nu are nici o experiență în audit”, scriu jurnaliștii de la „Libertatea”. Actualul reprezentant al României în această importantă instituție este George Pufan. Mandatul unui membru al Curții Europene de Conturi este de șase ani, cu posibilitatea prelungirii. George Pufan își încheie în această vară mandatul. El a fost propus în 2013, plecând din funcția de secretar general al Curții de Conturi din România, pe care a îndeplinit-o timp de 11 ani. Lucra în instituție de aproape 20 de ani.

Practic, pentru 6 ani Viorel Ștefan se va muta în Luxemburg, unde are sediul Curtea Europeană de Conturi.

Foto: libertatea.ro

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de