A fost clasat dosarul torționarilor care au exterminat deținuți politici în Pușcăria Galați

Parchetul General a finalizat cercetările în mai multe dosare având ca obiect încălcarea drepturilor omului în perioada comunismului, în special cu privire la anchetele penale efectuate de organele de Securitate şi Miliţie împotriva oponenţilor regimului comunist, dar și cu privire la torturarea și uciderea a sute de mii de deținuți politici în temnițele comuniste.

„Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în mai multe cauze având ca obiect încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor în perioada totalitarismului, în special anchetele penale efectuate de organele de securitate şi miliţie împotriva oponenţilor regimului comunist, altele fiind în curs de soluţionare”, a transmis, vineri, Parchetul General.

Torționarii de la Penitenciarul Galați nu mai pot fi pedepsiți

Unele dintre dosarele soluţionate prin rechizitoriul procurorilor Secţiei de urmărire Penală şi Criminalistică de la Parchetul General i-a vizat pe directorii penitenciarelor care au funcționat ca temnițe politice. În urmă cu câțiva ani au fost trimiși în judecată, judecați și condamnați, Alexandru Vişinescu, fost comandant al Pușcăriei Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963 și Alexandru Ficior, fost comandant al lagărului de muncă de la Periprava în perioada 1958-1963.

Directorii Pușcăriei Galați din anii 50 au scăpat de cercetarea penală pentru că nu mai sunt în viață:

„O cauză având ca obiect tragerea la răspundere penală a persoanelor care au ocupat funcţii de conducere în cadrul Penitenciarului Galaţi şi Colonia de muncă Ostrov, în perioada 1956-1966, s-a dispus clasarea ca urmare a decesului persoanelor cercetate”, se spune în comunicatul Parchetului General.

Torționarul Petrache Goiciu, inventatorul „Ringului Morții”

Unul dintre torționarii gălățeni este Petrache Goiciu, care în perioada 1947-1958 a condus două dintre cele mai îngrozitoare temnițe politice, de la Galaţi şi Gherla. Născut în 1905, Goiciu a fost muncitor la Fabrica de cuie „Fischer” și lăcătuș la Depoul de Locomotive Galaţi. În 1947, din dispoziţia prim-secretarulului Regionalei de PCR Galați a fost transferat la Pușcăria Galaţi, unde a fost numit director adjunct, dându-i se și gradul de maior deși nu avea pregătire militară. În februarie 1948 a fost numit director – comandant al pușcăriei.

În perioada în care l-a avut ca director-comandant pe Petrache Goiciu, Puşcăria din Galați a dobândit sinistra faimă de „Ringul Morţii”. De altfel, numele lui Goiciu le dă şi astăzi fiori urmaşilor celor care au fost schingiuiţi, mutilaţi şi omorâţi din ordinul şi cu participarea directă a acestuia.

În pușcăria condusă de Petrache Goiciu erau practicate unele dintre cele mai dure metode de tortură, printre care „Bătaia la papuci”, „Covorul”, „Rotisorul” şi „Ringul Morții”. La torturarea prin „Bătaia la papuci” deţinuţii erau descălţaţi şi erau bătuţi peste tălpi, minute în şir, cu bâtele. După un astfel de tratament, deţinutul nu mai putea merge pe picioarele lui câteva zile, îndurând dureri cumplite.

La metoda „Covorul” deținutul era înfășurat într-un covor şi era lovit cu picioarele de către gardieni până când nu mai mișca. Metoda „Rotisorul” presupunea ca deținutul să fie legat cu mâinile și picioarele pe o bară de metal şi în timp ce erai învârtită bara gardienii îl loveau.

La „Ringul Morții”, deținutul era înconjurat de gardieni și era lovit cu bestialitate în timp ce îl întrebau pe rând „De ce ai făcut asta banditule? N-o să mai ieşi viu de-aici!”.

Goiciu i-a torturat pe Iuliu Maniu și Ion Mihalache atunci când au fost aduși la Pușcăria Galați

Torționarul Petrache Goiciu avea o obsesie pentru torturarea și uciderea unor intelectuali, mai ales preoţi. Petrache Goiciu i-a torturat îngrozitor pe Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc, dar și pe celălalt om de stat și lider al Partidului Național Țărănesc, Ion Mihalache, atunci când aceștia au fost transferați la Pușcăria din din Galaţi.

Directorul Pușcăriei Galați, Marian Petrescu, vinovat pentru uciderea a 102 persoane

Un alt torționar, care a condus Pușcăria Galați în perioada 1959 – 1961, Marian Petrescu, a fost pus sub acuzare de către procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru torturarea deținuților politici.

„În perioada 1 februarie 1959 – 12 iunie 1961, inculpatul Petrescu Marian, în calitate de comandant al Penitenciarului Galaţi, prin acte materiale repetate, succedate în timp, săvârşite cu încălcarea sau nesocotirea legii ori a obligaţiilor impuse de acea calitate sau ca urmare a exercitării discreţionare, prin abuz de funcţie, a supus, din motive politice, colectivitatea deţinuţilor politici (contrarevoluţionari) încarceraţi în acest penitenciar, aflaţi sub puterea sa, la tratamente neomenoase (inumane şi degradante), tortură fizică şi psihică şi exterminare”, se spune în rechizitoriul Parchetului General.

Faptele reţinute în sarcina fostului comandant al Pușcăriei Galați au fost săvârşite în aplicarea politicii de stat a „luptei cu duşmanii regimului de democraţie populară”, împotriva deţinuţilor adversari ai regimului comunist și încarcerați în Penitenciarul Galaţi, „prin acte repetate, ce s-au succedat timp de ani, de ucidere, exterminare, torturare, vătămare a integrităţii fizice şi psihice”.

„În concret, inculpatul a supus deţinuţii la tratamente neomenoase (inumane şi degradante), pe care le-a aplicat cu regularitate şi în mod sistematic în timp deţinuţilor politici, cărora le-au fost cauzate suferinţe fizice şi psihice puternice (prin înfometare permanentă, privare de asistenţă medicală sau acordarea ei în condiţii improprii pentru tratarea bolilor de care aceştia sufereau, ţinerea în frig pe timp de iarnă, condiţii mizere de cazare şi echipament), tortură fizică şi psihică concretizată în bătăi repetate, sancţiuni disciplinare, pedepse şi exterminare.

Toate cele anterior expuse au condus la decesul unui număr de 102 persoane încarcerate în locul de detenţie menţionat, dintre care 90 deţinuţi politici (contrarevoluţionari), astfel cum rezultă din probatoriul administrat în cauză”, se mai spune în rechizitoriu.

Deținuții uciși au fost înhumați în gropi comune, în Cimitirul Eternitatea

Procurorii mai susţin că, după deces, deţinuţii erau înmormântaţi într-o zonă anume destinată din cimitirul Galaţi, fără să fie înştiinţate familiile şi fără să li se cunoască locul de înmormântare. Astfel, toţi deţinuţii decedaţi în perioada de referinţă au fost înmormântaţi în cimitirul comun, locurile de veci neputând fi identificate de familii.