„Aviasan” (1): Cum a fost dat tunul imobiliar de 39 ha, în valoare de 24 milioane euro

Prin sentința pronunțată vineri de Curtea de Apel Brașov în dosarul nr. 1142/44/2013 în care au fost administrate primele pedepse în cazul Afacerii „Aviasan”, magistrații brașoveni au anulat mai multe documente falsificate care au stat la baza sentinței Judecătoriei Galați care a ținut loc de contract de vânzare-cumpărare a celor 39,6 ha de teren ale aerobazei de la Vânători.

Vom reaminti modul în care a fost pus în practică acest tun imobiliar, cel mai important dat la Galați în ultimii ani. În domeniul tunurilor imobiliare date la Galați este un caz de manual.

Păpușarul

În spatele acestui tun imobiliar este Eugen Durbacă, neimplicat în operațiunile concrete, dar acuzat în acest dosar de procurorii DNA de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice (art. 248 CP). Implicarea în această afacere a senatorului Durbacă și a deputatului Bogdan Ciucă face obiectul unui dosar disjuns din dosarul DNA și care a fost transferat pentru a fi anchetat de procurorii de la Parchetul General întrucât Durbacă și Ciucă sunt parlamentari.

În perioada 2005 – 2007, când a fost dat tunul, Eugen Durbacă era președinte al Consiliului Județului (CJ) Galați.

În perioada 1992-2000, când era primar al Galaţiului, Durbacă a cumpărat importante suprafeţe de teren în principala zonă de dezvoltare rezindenţială din nordul Galaţiului, între oraş şi comuna Vânători. Probabil că în acest context a fost gândit și pus la cale şi tunul imobiliar prin care să fie obţinute cele 39,6 ha ale Bazei „Aviasan”, aflată pe teritoriul comunei Vânători. Într-un document depus la dosar de Consiliul Local Vânători acest teren era evaluat la 24 milioane euro. Printre protagoniști sunt mai mulți apropiați ai lui Eugen Durbacă, respectiv ginerele acestuia, Mircea Marosy, avocatul Mihail Boldea și notarul Bogdan Ciucă și Valentina Cojocaru, toți trei apropiați ai lui Durbacă.

Cu toate că este acuzat de instigare la comiterea unor infracțiuni de corupție pentru dobândirea ilegală a terenului, senatorul ALDE nu s-a ales cu vreo suprafață de teren. A fost doar păpușarul.

Fitoplant şi Fitocom

În anul 2000, firma Fitoplant SRL Galaţi, la care erau asociaţi Matei Oprea şi Valentina Cojocaru, a cumpărat activele fostei Baze a aviaţiei utilitare „Aviasan”, adică hangarul şi rezevoarele de carburanţi. Asta le-a dădea dreptul să obţină şi terenul de 1,8 ha de sub aceste active, dar nu şi celelalte 37 ha de teren al aerodomului, pe care aviaţia utilitară îl avea doar în folosinţă, proprietar fiind Consiliul Local al comunei Vânători. În 2005, activele aerobazei au fost transferate de la Fitoplant SRL la Fitocom Serv SRL, la care celor doi asociaţi, Oprea şi Cojocaru, li s-a adăugat Mircea Marosy. Potrivit cererii 55.956/12.07.2005, depusă la Registrul Comerţului, cotele de participare erau Mircea Marosy (49%), Matei Oprea (25%) şi Valentina Cojocaru (26%).

Un teren cu dublă utilitate, dar în proprietatea CL Vânători

Terenul 39,6 ha pe care se afla Aerobaza „Aviasan” a fost dintotdeauna în proprietatea comunei Vânători, fiind utilizat ca islaz comunal. Prin decizia 160/1963 a Sfatului Popular al Regiunii Galaţi, a căpătat o utilitate în plus, aici fiind înfiinţat aeroportul Staţiei de Salvare Galați – „Aviasan”, format din parcela 846, de 1,83 ha, ocupată de construcţiile aerobazei şi parcela 847, cu suprafaţa de 37,87 ha, pista aerobazei. Conform Deciziei 160, în perioadele în care nu se efectuau zboruri, terenul era folosit de CAP Vânători ca păşune.

În 1987, Ministerul Transporturilor l-a clasificat ca „teren cu destinaţie specială”. În 1990, fostul „Aviasan” a devenit SC „Aviaţia Utilitară” SA Bucureşti, iar în 1998 acţionarul unic, Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) a hotărât divizarea în 5 filiale teritoriale, printre care şi SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla, formată din aerobazele de la Tuzla, judeţul Constanţa şi Galaţi (Vânători). Aviaţia Utilitară SA Tuzla era doar proprietarul construcţiilor.

În baza Ordonanţei 88/1997, „Aviaţia Utilitară” SA Bucureşti şi succesoarea sa, SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla, puteau cere atestarea dreptului de proprietate asupra terenurilor utilizate ca piste ale aerobazelor, ceea ce ar fi însemnat să devină proprietare ale terenului şi implicit să îşi majoreze capitalul social cu valoarea acestor terenuri. Dar nici una din cele două societăţi de stat nu avusese vreo astfel de solicitare, iar în aceste condiţii, terenul în discuţie a rămas în proprietatea CL Vânători şi în folosinţa aviaţiei utilitare.

Privatizarea „Aviasan”

În anul 2000, a avut loc privatizarea SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla. Licitaţia organizată de FPS Constanţa a fost câştigată de constănţeanul Mircea Cristu, care, potrivit contractului 99/28.07.2000 încheiat cu FPS Constanţa, a plătit 2,7 miliarde de lei vechi pe întregul pachet de 100% al acţiunilor societăţii. Cristu cumpărase  numai clădirile şi instalaţiile.

La art 7.6 din contractul cu FPS se preciza că „vânzătorul (FPS – n red) atestă că nu deţine Certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului”. După ce a devenit proprietarul SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla, Mircea Cristu a făcut demersurile pentru obţinerea dreptului de proprietate asupra terenului aerobazei de la Tuzla, dar nu şi pentru terenul aerobazei de la Galaţi. Cristu a obţinut de la Ministerul Transporturilor certificatul seria MO7 nr 0757/30.11.2000, în baza căruia Aviaţia Utilitară SA Tuzla a devenit proprietara a celor 36,08 ha de teren de la aerobaza din judeţul Constanţa.

Hangarul aerobazei „Aviasan”, cumpărat cu gândul la cele 39 ha

În acest context, în august 2000, Fitoplant SRL Galați, care îi avea ca asociaţi pe Matei Oprea şi Valentina Cojocaru a cumpărat de la Aviaţia Utilitară SA Tuzla activele aerobazei de la Galaţi, adică hangarul de reparaţii, rezervoarele de benzină şi motorină, staţia meteo, rampa auto şi anexele.

În contractul 3202/24.08.2000 se precizează: „Vânzătorul nu deţine dreptul de proprietate asupra terenului. Menţionăm că terenul aferent activului ce se vinde, în suprafaţă de 396.122,22 mp este proprietate de stat şi se transmite în folosinţă societăţii cumpărătoare”. Clauza e continuată cu o ipoteză: „urmând ca în termen de 15 zile de la obţinerea dreptului de proprietate de la FPS, să se încheie actul de vânzare-cumpărare şi pentru acest teren”. Dar asta nu însemna că FPS-ul ar fi fost obligat la eliberarea vreunui certificat de proprietate asupra celor 39,6 ha, pentru că terenul nu era în proprietatea FPS.

Cristu reuşise să obţină titlul de proprietate pentru terenul de la Tuzla, unde situaţia era diferită. Pentru terenul de la Vânători nici nu a depus vreo cerere. După patru ani, Oprea şi Cojocaru au trecut acareturile aerobazei de la Fitoplant SRL la Fitocom Serv SRL, societate la care erau asociaţi cu Mircea Marosy. În contractul autentificat sub nr 3403/16.11.2004 de notarul Maricica Constantinescu se preciza că „Fitoplant SRL a transmis dreptul de proprietate asupra activelor clădiri, precum şi dreptul de folosinţă a terenului aferent de 39,62 ha”, urmată de o completare importantă despre acest teren: „este proprietate de stat (…) este cu destinaţie specială”.

Skandenberg în instanţe

Au urmat demersurile pentru obținerea de către Fitocom Serv SRL a dreptului de proprietate asupra terenului. Iniţial, Fitocom Serv ceruse Ministerului Transporturilor eliberarea unui titlu de proprietate pentru terenul aerobazei de la Vânători. Prin adresa nr 502/13.02.2005, Ministerul Transporturilor şi Lucrărilor Publice a comunicat Primăriei Vânători că documentaţia tehnică înaintată de Fitocom Serv SRL pentru acordarea certificatului de prorietate asupra terenului fusese analizată de Comisia Naţională pentru Coordonarea Acţiunilor de Organizare şi Desfăşurare a Lucrărilor de Stabilire şi Evaluare a Terenurilor iar comisia a hotărât „neeliberarea certificatului de atestare a dreptului de  proprietate” cerut de Fitocom Serv.

Printr-o adresă identică, Ministerul Transporturilor transmisese şi la Fitocom Serv refuzul comisiei centrale. Pe 03.10.2005, asociaţii Fitocom Serv SRL, Mircea Marosy, Matei Oprea şi Valentina Cojocaru, au dat în judecată Ministerul Transporturilor, solicitând şi în instanţă eliberarea titlului de proprietate pentru cele 39,6 ha. Prin sentinţa 92/19.06.2006, instanţa de la Curtea de Apel Galaţi le-a admis acţiunea.

Ministerul Transporturilor şi Consiliul Local Vânători, ca parte direct interesată, au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin sentinţa 1541/14.03.2007 pronunţată în dosarul 7441/44/2005, instanţa le-a admis recursurile şi a anulat atestarea dreptului de proprietate acordat Fitocom Serv SRL de Curtea de Apel. Cum sentinţa ÎCCJ era definitivă şi irevocabilă, nu mai era nici o şansă de obţinere a titlului de proprietate.

Arsenalul de falsuri

În acest context a intrat în scenă avocatul Mihail Boldea şi au apărut şi mai multe documente care au fost antedatate și în consecință se poate spune că fuseseră falsificate.

Un prim fals este hotărârea nr 1/13.07.2004 a AGA de la Fitocom Serv SRL, prin care avocatul Mihai Boldea era împuternicit să negocieze cu SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla un antecontract de vânzare-cumpărare a terenului de 39,6 ha. Al doilea document falsificat este antecontractul nr 1/01.08.2004, prin care un oarecare Daniel Severin, un fals reprezentant al SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla se angaja să vândă firmei lui Marosy, Oprea şi Cojocaru, cele 39,6 ha de teren de la Vânători, la un preţ să îi spunem „promoţional”, cu mult sub valoarea de piață, de 300.000 lei. Adică 75 de bani/mp!  Din partea Fitocom Serv SRL, contractul era semnat de avocatul Mihai Boldea.

Faptul că acel „Daniel Severin”, cu care Boldea a semnat antecontractul, este un personaj inexistent a fost constatat şi de procurorii Secţiei Cercetare Penală de la Parchetul Curţii de Apel Galaţi. De fapt exista un Daniel Severin la Brașov, care și-a pierdut cartea de identitate în timpul vacanței pe litoral și astfel a devenit, fără să vrea, protagonist în acest dosar.

A mai fost falsificat Certificatul de atestare a dreptului de proprietate Seria MO7 nr 0757, care fusese eliberat de Ministerul Transporturilor pentru terenul de 36 ha de la Tuzla, dar a fost falsificat tocmai ca să pară că ar fost eliberat pentru terenul de la Vânători. A mai fost falsificată şi o ştampilă a SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla.

„Fantoma” a devenit parte în proces

Cu acest „arsenal” de falsuri, a fost pregătit un nou atac în instanţă. Pe 16.03.2007, avocatul Mihai Boldea a deschis acţiune la Judecătoria Galaţi, cerând, în numele Fitocom Serv SRL Galaţi, emiterea prin ordonanţă preşidenţială a unei hotărâri „care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare”.

Avocatul Boldea a invocat antecontractul încheiat cu „fantoma” Daniel Severin dar şi o altă „invenţie”: că în 2005, patronul SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla, Mircea Cristu, s-ar fi obligat să încheie un contract de vânzare a terenului în formă autentică până pe 10.04.2006, dar a tergiversat acest lucru. Fals! În 2005, pe rolul Tribunalului Constanţa era deja dosarul 432/COM/2005, al cărui obiect era lichidarea judiciară a SC Aviaţia Utilitară Tuzla. Instanţa din Constanţa dispunea, prin sentinţa 1145/09.08.2005 radierea de la Registrul Comerţului a firmei din Tuzla. Ar mai fi fost lichidată și radiată o firmă ce avea de încasat 300.000 lei?! Evident că nu, primii care s-ar fi opus fiind chiar creditorii!

Culmea falsurilor din acest dosar este introducerea ca parte în proces a „fantomei” Daniel Severin, scopul acestei apariţii fiind ca tocmai inventatul reprezentant al adversarilor să pledeze pentru clienţii lui Boldea. Aşa s-a întâmplat şi în cazul imobilului de pe str Cuza Vodă nr 43, tot din portofoliul lui Mihail Boldea, în care Letiția Bârlădeanu și-a angajat un avocat și a fost reprezentată la un proces de la Judecătoria Galați în 2007, deși femeia murise în ianuarie 2000.

Iată scenariul din procesul „Aviasan”: chipurile, „Daniel Severin” s-ar fi prezentat pe 21.03.2007 la cabinetul avocatului Radu Constantinescu Aluna şi ar fi încheiat împuternicirea avocaţială pentru a-l asista în dosarul 3506/233/2007. Pe împuternicire nu apare numele „Daniel Severin”, dar apare „clientul” Aviaţia Utilitară SA Tuzla, ce fusese desfiinţată de 2 ani.

O avere dobândită într-un proces de 12 zile

În proces, avocatul Radu Constantinescu Aluna a depus la dosar o „întâmpinare” semnată de inexistentul „Daniel Severin”, în numele desfiinţatei „Aviaţia Utilitară Tuzla”, pe care a fost aplicată ştampila falsificată a societăţii din Tuzla. Practic, în dosar se cerea, de către partea adversă, „pârâta SC Aviaţia Utilitară prin avocat Constantinescu Aluna Radu”, admiterea cererii clienţilor lui Boldea, adică să li se dea o sentinţă care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare. Mai precis, o sentinţă care să ţină loc de act de proprietate asupra celor 39 ha.

Prin sentinţa 2887/28.03.2007, judecătoarea Stela Ivan, de la Judecătoria. Galaţi a admis cererea comună a reclamanţilor şi „pârâtei” și prin Fitocom Serv SRL, Mircea Marosy, Matei Oprea şi Valentina Cojocaru, reprezentaţi de avocatul Mihai Boldea, au devenit proprietarii terenului de 39,6 ha de la Vânători.

A fost probabil cea mai rapidă dobândire a unei averi de cel puţin 24 milioane euro. Acţiunea în instanţă fusese deschisă pe 16.03.2007, iar după 12 zile, pe 28.03, averea de milioane de euro era deja în ograda clienţilor lui Boldea.

Prima vânzare – la 29 bani/mp, de 900 ori sub preţul pieţei!

După pronunțarea sentinței terenul a fost împărțit în 8 loturi şi vândut. Prin contractul autentificat sub nr 3659/11.05.2007, la Biroul Notarial „Ciucă şi Asociaţii”, Fitocom Serv SRL a vândut cele 39,6 ha lui Mircea Marosy, Dănuţ Oancă, Ştefan Filip şi Carmen Partenie. Mircea Marosy a cumpărat 163.807 mp cu 49.051 lei. Dănuţ Oancă a cumpărat 18.918 mp cu 6.069 lei, Stefan Filip – 26.415 mp cu  8.016 lei, iar Carmen Partenie a cumpărat 176.697 mp cu 53.290 lei. Preţul total a fost de 116.427 lei. Adică 29 de bani metrul pătrat! De 900 de ori mai ieftin decât minima valoare a terenului pe piaţa imobiliară.

Documentele falsificate au fost anulate de instanța Curții de Apel Brașov

Prin sentința nr 10/26.02.2016, pronunțată vineri în dosarul 1142/44/2013, prin care au fost dispuse pedepsele pentru Mihai Blodea, Mircea Marosy, Valentina Cojocaru și Matei Oprea, magistrații de la Curtea de Apel Brașov au anulat arsenalul de documente falsificate care au stat la baza sentinței nr 2887/28.03.2007 pronunțate de Judecătoria Galați în dosarul 3506/233/2007, prin care s-a impus că respectiva sentință ține loc de act de vânzare – cumpărare a celor 39,6 ha.

„În baza art. 404 alin 4 lit. i rap. la art. 25 alin. 3 Cod procedură penală desfiinţează următoarele înscrisuri false:

  • antecontractul de vânzare-cumpărare nr.1/01.08.2004 încheiat între S.C. Aviația Utilitară Tuzla S.A., reprezentată de Severin Daniel şi S.C. Fitocom Serv S.R.L. Galaţi, reprezentată de Boldea Mihail (depus în copie la dosarul civil nr.3506/233/2007 al Judecătoriei Galaţi şi în original în faţa instanţei);
  • certificatul de atestare a dreptului de proprietate seria M07, nr.0757/30.06.2004 care a stat la baza pronunţării sentinţei civile nr.2887/02.04.2007 (depus în copie la dosarul nr. 3506/233/2007 al Judecătoriei Galaţi);
  • hotărârea Adunării Generale nr.1/31.07.2004 emisă de asociaţii S.C. Fitocom Serv S.R.L. Galaţi în baza căreia avocatul Boldea Mihail a fost împuternicit să negocieze şi să semneze contractul de vânzare-cumpărare cu S.C. Aviația Utilitară Tuzla S.A. pentru terenul în suprafaţă de 39,61 ha situat în com.Vânători, jud.Galaţi ;
  • împuternicirea nr.2721/31.07.2004 emisă de asociaţii S.C. Fitocom Serv S.R.L. Galaţi în baza căreia avocat Boldea Mihail a fost împuternicit să reprezinte societatea în negocierea şi încheierea antecontractului privind suprafaţa de teren de 39,62 ha din com.Vînători, jud.Galaţi cu S.C. Aviația Utilitară Tuzla S.A.( depus la dosar civil nr 3506/233/2007 al Judecătoriei Galaţi”,se spune în sentința Curții de Apel Brașov.

Au mai anulate și contractul de asistență juridică încheiat în numele Aviației Utilitare Tuzla cu avocatul Radu Constantinescu Aluna, întâmpinarea depusă la dosar de „fantoma” Daniel Severin, ștampile, etc. Dar, evident, prea târziu.