Ce ne costă mandatul lui Orban?

Rolul Partidului Mișcarea Populară în alegerile locale este să aducă în administrație oameni de esență, dedicați necesității de dezvoltare a localităților din care fac parte. Un alt obiectiv la fel de important este acela de a demonstra românilor că dreapta există, că este unicul partid care nu și-a schimbat centrul de interes, deși a fost neglijat și blamat de nenumărate ori.

Începând de la adversitatea comună PNL-USR-PSD pentru proiectul „primari în două tururi” și până la joaca de-a „moțiunea de cenzură”, dreapta politică PNL-istă și-a consolidat pozițiile la nivel local și național numai prin tertipuri și trucuri. Denaturând în permanență conceptul de politică liberală, au neglijat proiecte importante pentru acest stat. Cel mai elocvent exemplu este lipsa unei alianțe coerente, pe alocuri făcută tacit, dar fără noimă, care va servi doar reglărilor de interese interpartidice, nu va crea energia necesară pentru a schimba radical lucrurile. Alianța nu s-a produs nici măcar la București, nu mai vorbim de capitalele de județe.

Locul alianței a fost luat de înțelegerile netransparente, care nu ne dau nicio claritate de viitor politic, nu putem spune cu exactitate care vor fi majoritățile în consilii, pe ce piloni se vor baza. Toate aceste aspecte intervin datorită dorinței nesăbuite a PNL-ului de a pune monopol pe electoratul de dreapta. Acest sentiment l-am trăit la prezidențiale, dedus din comportamentul domnului Iohannis, și continuă până în prezent.

Dreapta nu poate suferi o coagulare partidică, ea poate genera proiecte comune la nivel local sau național. Însă ideea de monopol nu încape decât pe stânga. Poziția electorală a partidelor de guvernământ va slăbi, lucru pe care PNL îl face conștient prin jocuri și înțelegeri cu USR-ul, partid pe care nu l-am văzut niciodată cum se comportă într-o guvernare.

Primari și consilieri de pe stânga migrează către PNL ca să aducă un scor cât mai gras la scrutin. Acest scor nu este reprezentativ, distorsionează realitatea. Mai grav, aceste mișcări sunt încurajate și acceptate de PNL. Nimeni nu are nevoie de trădători dar toți îi acceptă, însă cel mai mare trădător este însăși conducerea PNL, față de electoratul său adevărat, prin faptul că menține pozițiile cu orice preț, prin orice metodă. Cu părere de rău trebuie să constat că PNL nu mai reprezintă dreapta. Dreapta a rămas la PMP.

Ilie Bălan, vicepreședinte PMP Galați, candidat pentru funcția de consilier județean