Cristache, PMP: „Lăsaţi fermierii în pace! Avem nevoie de ei pentru a depăşi momentul greu prin care trecem!”

Președintele PMP Galați, deputatul Cătălin Cristache face un apel către instituţiile statului să înceteze de îndată cu hărțuirea fermierilor în această perioadă extrem de grea pentru agricultura românească.

„Inspectoratul de Stat în Construcţii, condus de un reprezentant al PSD, s-a apucat să aplice amenzi cu un zel demn de o cauză mai bună beneficiarilor sistemului de irigaţii din judeţul Galaţi pentru că s-ar fi făcut anumite modificări care, în opinia ISC, nu au fost avizate legal. Caz concret: au fost aplicate multiple amenzi de 50.000 de lei (peste 10.000 de euro) mai multor fermieri organizaţi în FOUAI (federaţia organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii) Câmpia Covurlui pentru o pretinsă neregulă la sistemul de repompare a apei. Având în vedere seceta îngrozitoare care a lovit România anul acesta, problemele uriaşe cu asigurarea stocurilor de cereale în acest an, aşteptările unei crize alimentare după pandemia de coronavirus, mi se pare o crimă să încerci să-i distrugi cu amenzi pe fermierii din judeţul Galaţi care îndrăznesc să se folosească de sistemul de irigaţii. La ce bun să mai ai acest sistem dacă ISC nu te lasă să-l foloseşti legal? De ce s-au dat amenzi direct şi nu au existat avertismente în prelabil? De ce s-a ajuns în punctul în care, în loc să li se pună celor din FOUAI în vedere corectarea neajunsurilor, se încearcă omorârea lor? Are cineva oare interes să pună mâna pe cele 75.000 de hectare pe care le are în administrare FOUAI Câmpia Covurlui? Sunt întrebări care trebuie să preocupe decidenţii politici care, altfel, susţin sus şi tare că agricultura este una dintre căile de ieşire din actuala criză”, spune deputatul gălățean.

De altfel, dacă lucrurile nu vor evolua într-o direcție pozitivă, acesta este hotărât să facă o interpelare ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Cătălin Cristache a punctat și faptul că PMP este partidul care a prezentat două soluţii concrete din zona Agriculturii pentru ieşirea din criză. Este vorba în primul rând despre decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații și furnizarea gratuită a apei, timp de trei ani, în zonele afectate de secetă, iar în al doilea rând realizarea de centre de colectare a legumelor, fructelor și zarzavaturilor în marile bazine legumicole și producătoare de fructe.