Cristache, PMP: „Le cer parlamentarilor să nu voteze pentru îngrădirea accesului la informațiile publice”

O inițiativă legislativă scrisă de fosta consilieră a Olguței Vasilescu, deputata PSD Eliza Ștefănescu-Peța, la care s-au raliat și Florin Roman de la PNL, dar și alți trei deputați PSD (Vlad Bontea, Claudiu Ilișanu și George Vișan), a propus modificarea unei legi fundamentale pentru bunul mers al statului de drept din România și care a făcut parte dintre condițiile puse statului român de Uniunea Europeană, pentru a primi acces în spațiul comunitar. Este vorba de legea 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, un instrument foarte important pentru cetățeni, dar și pentru jurnaliști sau ONG-uri, de a afla informații despre activitatea instituțiilor publice și mai ales despre modul în care acestea cheltuiesc banii publici.

Potrivit Europa Liberă, legea propune ca instituțiile care primesc solicitări de informații publice să le poată refuza, pe un criteriu complet lipsit de obiectivitate și aflat strict la libera interpretare a instituției: „buna credință” a solicitantului. Motivul invocat de deputata PSD de la Craiova este că instituțiile „se transformă în niște entități la dispoziția și cheremul diverselor ONG-uri, diverse persoane fizice sau postaci pe Facebook”. Un alt motiv este că documentele „sunt folosite ca o formă de șantaj și amenințare de diverși ONG-iști”.

Președintele PMP Galați, deputatul Cătălin Cristache spune că va vota împotriva acestei aberații și îi îndeamnă pe toți parlamentarii de Galați să facă la fel.

„Voi vota împotriva iniţiativei legislative a PSD şi PNL prin care se doreşte îngrădirea accesului românilor la informaţii de interes public prin intermediul legii 544/2001. Ca iniţiator al mai multor întrebări şi interpelări parlamentare, ştiu cât de mare este sictirul funcţionarilor din anumite instituţii ale statului de a răspunde unor întrebări punctuale. De cele mai multe ori, răspunsurile nu au nimic în comun cu lucrurile asupra cărora au fost chestionaţi. Iar asta mi s-a întâmplat mie ca deputat, ce să mai vorbim de solicitările unor jurnalişti sau cetăţeni simpli. Dacă le mai dăm aceloraşi funcţionari şi posibilitatea de a răspunde cui vor ei şi când vor ei, administraţia publică din România (centrală şi locală) va deveni şi mai opacă. Or, #PMP îşi doreşte transparenţă în acţiunile autorităţilor. Le solicit tuturor parlamentarilor din Galaţi, deopotrivă PSD, PNL şi USR să respingă acest proiect de act normativ aberant”, a scris președintele PMP Galați pe pagina sa de Facebook.