Cum ne ferim de gripă!

Având în vedere că suntem în plin sezon gripal, că în fiecare an, în această perioadă are loc o circulație a virusurilor gripale. Pentru evitarea creşterii numărului cazurilor de îmbolnăvire, prin infecţii respiratorii acute şi gripă, precum şi agravarea cazurilor de îmbolnăvire, depistarea precoce a acestora, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute, populația este îndemnată să respecte următoarele măsuri :
• Vaccinarea, urmată de măsuri de igienă standard;
• Evitarea contactului bolnavilor cu persoanele din grupele de risc cum ar fi: copiii, femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat etc.
• Autoizolarea la domiciliu la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa şi adresarea către medicul de familie dacă evoluţia este nefavorabilă. Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei este necesară pentru a preveni răspândirea virusului.
• Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului).
• Igiena adecvată a mâinilor – spălarea cu apă şi săpun, în vederea reducerii răspândirii virusului; de asemenea, e necesară o igienă personală corespunzătoare.
• Purtarea unei masti de protecție, care să acopere nasul şi gura şi, care se va schimba la un interval de 2-3 ore.
• Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente.

Regulile generale de prevenire a infecţiilor respiratorii:
– Folosirea judicioasă a tuturor factorilor de călire a organismului (aer, soare, mişcare);
– Alimentaţia bogată în vitamine şi minerale (fructe şi legume proaspete);
– Hidratare corectă, suficientă cu sucuri naturale, ceaiuri calde cu lămâie şi miere, evitând în acelaşi timp alcoolul, cofeina şi fumatul ce pot duce la agravarea simptomelor;
– Aerisirea frecventă a încăperilor;
– Adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului.

„Rugăm populaţia să se adreseze mai întâi medicilor de familie sau personalului medical din centrele de permanenţă, care pot stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, evitând astfel supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe şi a camerelor de gardă ale spitalelor”, se arată într-un comunicat al DSP Galați.