Departamentul de Stat al SUA: în România există „corupție oficială endemică”

Cel mai recent raport dat publicității de Departamentul de Stat al Statelor Unite, care se referă la situația din României în anul 2018, situația din țară este caracterizată în termeni sumbri, făcându-se referire la faptul că în România se manifestă o „corupție oficială endemică“ și se încalcă drepturile omului.

„Sistemul judiciar a luat măsuri pentru urmărirea penală și sancționarea funcționarilor care au comis abuzuri, însă autoritățile au amânat procedurile care implică presupuse abuzuri ale poliției. Rezultatul a fost că multe dintre aceste cauze s-au încheiat prin achitări”, se menționează în raportul Departamentului de Stat.

O atenție specială este acordată, din nou, situației din sistemul penitenciar al României: „În luna februarie (2018 – n.r.), procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 au deschis un dosar împotriva a 15 angajați și a directorului Spitalului Penitenciar Rahova, suspectați de rele tratamente asupra unor deținuți între anii 2015 și 2018 și de falsificarea unor dosare medicale pentru a acoperi abuzurile. Începând cu luna octombrie, a fost în curs de examinare o plângere formulată de 16 inculpați și șapte suspecți”.

De asemenea, „potrivit presei, a ONG-urilor și a rapoartelor formulate de Avocatul Poporului, paznici din penitenciare au atacat prizonierii. În alte cazuri, unii deținuți au atacat și au abuzat colegi deținuți. În septembrie, 74 de sesizări împotriva personalului din închisori au fost depuse la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), reclamându-se abuzuri și încălcări ale drepturilor deținuților, acte de corupție, amenințări, erori în îndeplinirea sarcinilor profesionale, maltratare și comportament inadecvat”.

Abuzuri împotriva instituțiilor media și jurnaliștilor

Departamentul de Stat al SUA semnalează și presiunile autorităților de la București împotriva presei, unul dintre cazurile prezentate fiind cel al jurnalistului Marian Gârleanu de la cotidianul „România liberă“. În acest caz, ilegalitățile autorităților s-au comis sub pretextul apărării „siguranței naționale”.

„La 26 iunie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (ECHR) a stabilit că arestarea jurnalistului Marian Gîrleanu, în anul 2006, a fost o măsură disproporționată și a reprezentat o încălcare a libertății de exprimare. Curtea Europeană a obligat statul român să plătească 4.500 de euro către jurnalist și 3.695 de euro către avocatul său. Gîrleanu a fost arestat și a fost amendat în anul 2006 pentru deținerea de informații militare clasificate, deși nu le-a publicat. La acel moment, Gîrleanu lucra pentru ziarul «România liberă» și realiza investigații asupra forțelor armate și a poliției”, menționează raportul.

La momentul în care se producea arestarea abuzivă a lui Marian Gîrleanu, ministru al Justiției era Monica Macovei.

Departamentul de Stat critică și activitatea DNA și a instanțelor de judecată

Raportul menționează anchetarea și trimiterea în judecată a unor persoane din lumea politică, din justiție și din administrație, de-a lungul anului 2018. Raportul Departamentului de Stat subliniază că verdictele în cazuri de corupție au fost deseori inconsistente și că s-au pronunțat sentințe diferite pentru aceleași fapte de corupție incriminate. De asemenea, este criticată și durata prea lungă de derulare a unor procese.

Deși unii procurori au fost chiar nejustificat de exigenți, o mare problemă a României continuă s-o reprezinte corupția, ale cărei practici rămân larg răspândite.

„Corupția a rămas o problemă, potrivit rapoartelor Băncii Mondiale și ale altor experți. Mita este un procedeu la ordinea zilei în serviciile publice. Legile nu au fost întotdeauna eficient aplicate, iar uneori persoane oficiale implicate în practici corupte au rămas nepedepsite”, subliniază Departamentul de Stat al SUA.

Foto: USA Department of State