Două funcționare de la Serviciul Public de Evidență a Persoanei Galați au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupție

Prima dintre acestea este referent în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Galați și a fost condamnata de Curtea de Apel pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și de instigare la fals în declarații în formă continuată, la pedeapsa principală rezultantă de 2 ani și 5 luni închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Cea de-a doua este tot referent în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Galați și a primit o pedeapsă de 2 ani cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În urma probatoriului administrat a rezultat faptul că, în cursul anilor 2013 -2014 cele două inculpate, referente în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Galați, în baza acelorași rezoluții infracționale, au primit, în mod direct, diverse sume de bani, bunuri sau alte foloase în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii sau urgentării unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu, respectiv primirea și verificarea documentelor necesare eliberării cărților de identitate, precum și eliberarea acestora.

Totodată, una dintre cele două inculpate, cu ocazia îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, a determinat mai multe persoane să declare/să completeze, în fals, pe cererea pentru eliberarea actului de identitate, că au consimțământul titularilor spațiului de locuit, unde urma să-și stabilească domiciliul, semnând personal la rubrica „Consimțământul titularului spațiului de locuit”, în locul acestora.

În perioada august-septembrie 2014, o a treia persoană inculpată în acest caz dar fără fără calitate specială, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a pretins și primit, sumele de 2.310 euro și 850 de lei de la mai multe persoane, lăsând să se creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Galați, Serviciul Public Comunitar Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Galați, Registrul Auto Român, precum și asupra angajaților unei școli de șoferi din municipiul Galați.

În schimbul acestei influențe, a promis că îi va determina pe funcționarii publici să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv eliberarea unor documente cu privire la verificarea tehnică a autoturismelor fără efectuarea acesteia, eliberarea unor cărți de identitate fără respectarea prevederilor legale, eliberarea unor permise de conducere fără susținerea probelor teoretice și practice, întocmirea unor dosare cu privire la absolvirea cursurilor pentru susținerea examenului în vederea obținerii permisului de conducere, fără urmarea acestora.

În cauză, în baza ordonanțelor de delegare emise de către procurorul de caz, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Galați au efectuat mai multe acte procedurale în cauză.

1 thought on “Două funcționare de la Serviciul Public de Evidență a Persoanei Galați au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupție

  1. Daca celor ce au obtinut documente li se asigura protectie legala, se puteau afla sumele reale platite de un aspirant la cartea de identitate romaneasca, sau alte documente prezentate in articol, dar si aspecte despre grupuri/intermediari, retele (probabil persoanele cu referire la acest articol, au fost sacrificate pentru a proteja partea inferioara a ”aisbergului national”). Sunt intermediari din Moldova si Ucraina, care fara 1500-5000-10.000 Euro, achitati in avans, nu discuta cu tine (5000 Euro pentru rusi sau ucraineni ce nu au nici o relatie in familie, care sa le permita obtinerea unui document legal, care sa ateste o pretentie la cetatenia romana, cale usoara de deplasare in spatiul UE)! Astfel de sume mari (peste 5000 Euro) sunt solicitate mai ales de la cei care au ”urgente” de a parasi o anumita tara, nu cunosc limba romana si nici nu doresc sa se deplaseze vreodata in Romania. Dar grosul se aduna de la cei ”amarati”, care vor sa circule liber prin UE in cautarea unui loc de munca, cinstit, sau in zonele ilegale – prostitutie, jaf, hotie etc. Deci suma confiscata, cel mai probabil a fost incasata de la una sau doua persoane. Ori daca cineva doreste sa afle cati cetateni reali / rezidenti efectiv in tara mai are Romania, va avea o mare surpriza. Nu fac referire la acele persoane, putine in realitate, care chiar locuiesc si muncesc efectiv in Romania, sau la cei ce au locuri de munca in tarile limitrofe, dar prefera sa-si stie la adapost familia in Romania (pentru orice eventualitate)! Oricum toti sunt romani sau ”si romani”!

Comments are closed.