Dunărea măsura astăzi la Galați 572 de cm, cu 12 cm peste cota de atenție

Pe faleza inferioară, Dunărea a început „să muște” din asfalt. Unele terase au fost deja inundate, iar administratorii acestora speră ca apa să se retragă cât mai repede.

„Când ai afacerea pe malul apei îți asumi. Vine apa, se retrage… asta este. Deocamdată nu ne afectează foarte mult afacerea. Sperăm ca de săptămâna viitoare, marți să deschidem terasa. De ieri am închis-o, dar sperăm ca Dunărea să nu ne-o țină închisă prea mult”, a spus Sorin Pavel, administratorul unei terase de pe malul Dunării.

Măsuri au fost luate și la Trecerea Bac.

„Ca de fiecare dată când crește nivelul Dunării și acum am ridicat pasarelele și pontonul, ca să nu treacă mașinile prin apă la îmbarcare sau la debarcare”, a declarat Grigore Crăciun, șef de flotă la Navrom Bac.

Pompierii monitorizează toată zona și avertizează agenții economici că este posibil ca în zilele următoare Dunărea să ajungă la cota de inundație.

„Ne așteptăm la un vârf de viitură în următoarele două zile. Suntem pregătiți, monitorizăm creșterile cotelor fluviului Dunărea. Agenții economici au fost verificați dacă au materiale de primă intervenție și au fost înștiințați că în orice moment pot pune în aplicare planul de apărare împotriva inundațiilor”, a precizat Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

La Galați, Dunărea a atins cota istorică de 690 de cm, în anul 2010. Atunci autoritățile au luat în calcul chiar evacuarea populației din zona Valea Orașului.