False sondaje de opinie pentru falși candidați la Primărie

.

De vreo două-trei zile, pe piața presei gălățene, a început să circule un așa zis „sondaj de opinie” ce și-ar dori să ne spună că dumneavoastră, locuitorii urbei, v-ați ales deja primarul.

Spunem „piață” pentru că așa ceva nu poate fi publicat decât contra cost, pe-o bere și-un mic între băieți, altfel nu putem crede că o publicație serioasă poate livra informații atît de inepte cu titlu de „știre”.

Ca să intrăm în forma problemei ce n-are fond dar are fonduri, este vorba de o „asociație din Cluj Napoca, „A Roca 73”, care are membri printre studenții la Sociologie, ce s-a apucat și a făcut o analiză, cu propriile forțe, a situației pre-electorale în câteva orașe mari din țară, printre care și Galați”, după cum zice gazeta.

Nu avem niciun dubiu că principala „ocupațiune mintală” a studentului Clujean aflat la sfârșit de vacanță, cu mai puțin de o lună înainte de începerea școlii, este să facă sondaje la Galați despre alegerile din vara anului viitor, asta în timp ce „ocupațiunea sa manuală” este sa-și caute cazare, cărți, să-și mute calabalâcul printre cămine și să completeze cereri, formulare și memorii pentru bursă, bonuri de cantină și ce-o mai avea și el nevoie la-nceput de an academic.

Faptul că așa adunare de studenți eminenți, aflată într-unul din cele mai dezvoltate centre universitare și trăitoare în era internetului, a conectivității și a social media, nu a găsit nimic în tot ceea ce a făcut sau face care să fie demn de o minimă promovare sau publicitate, e de mare mirare, dar vorba unui „student” din Tiraspol, „viața e complexă și are multe aspecte”.

Și ce aflăm noi din sondaj: nimic mai mult decât faptul că „Gălățenii au stabilit deja cine va fi primar în 2020”. Deci, mai scăparăm de o grijă! S-a stabilit, în sfârșit, ceva la Galați!

Ce contează că nimeni nu și-a anunțat vreo candidatură, că partidele gem din toate-ncheieturile să afle măcar ele pentru ele pe cine ar putea lansa într-o astfel de competiție, că în față avem alegerile prezidențiale, că în Parlament se caută soluții pentru a trimite guvernarea spre obștescu-i sfârșit, că până la vară avem în față posibile dezvoltări de natură să schimbe radical structura politică din România?! Nu, nu contează. Studenții sociologi de la A Roca 73 consideră că au tot ce le trebuie ca să ne spună ei că gălățenii au ales deja primarul.

Cităm în continuare: „În urma centralizării numelor indicate de gălățenii chestionați, au rezultat următorii potențiali candidați pentru funcția de primar: Ionuț Pucheanu (PSD), Silviu Bacalum (PNL), Bogdan Rodeanu (USR), Marius Stan (neafiliat, fost primar), Eugen Durbacă (Pro România, fost primar), Costel Fotea (PSD), Cătălin Cristache (PMP), Radu Cosca (ALDE), George Stângă (PNL) și Picu Apostol Roman (UNPR).

(…) Trăgând linie și analizând numele propuse de gălățenii chestionați, dar și profilul conturat de ei primarului ideal pentru Galați, doar cinci potențiali se încadrează în profil: Silviu Bacalum (PNL), Ionuț Pucheanu (PSD), Bogdan Rodeanu (USR), Costel Fotea (PSD) și George Stângă (PNL).

(…)  marea bătălie pentru Primărie s-ar putea da între IONUȚ PUCHEANU (PSD), SILVIU BACALUM (PNL) și BOGDAN RODEANU (USR)”

Da, nu avem nici un dubiu ca au tras cel puțin o linie, bașca niște fumuri.

Sau, mai degrabă,  cineva se ține de prostii și atunci hai să reducem în continuare lista, asta pentru ca să ne ținem de titlul conform căruia „Gălățenii au stabilit deja cine va fi primar în 2020”, apoi să tragem cu tunul, să rămână unul: Silviu Bacalum, singurul nume necunoscut introdus, iată, tocmai în capul listei cu potențialii câștigători.

Silviu Bacalum este un nume puțin cunoscut publicului larg, în pofida a ceea ce sugerează A Roca 73. Nu-l cunoaște nimeni, dar el cunoaște pe cine trebuie, atunci când trebuie.

L-a cunoscut, de exemplu, pe Marius Stan, cel care l-a introdus în primărie pe ușa din dos, dar l-a așezat în capul mesei, numindu-l consilier personal (un fel de suport de servietă plătit din fonduri publice). A vrut chiar să-l „ungă” director la ECOSAL, doar că ultracompetentul consilier personal n-a luat examenul de „admitere”. Dar Bacalum a fost harnic și studios și în câteva luni a reușit ce n-au reușit alții în șapte: a devenit funcționar public și nu oricum, ci evaluat fiind de o comisie serioasă, venită tocmai de la București, după cum declara într-un articol din Antidotul. Director în Primăria Galați n-a ajuns în urma unui concurs, ci a fost instalat în funcția de director al Direcției Generale de Servicii Publice prin ordinul lui Marius Stan, cu derogare de la prevederile legale.

Și să te ții! „Trai nineacă, pi banii babachii”. „Dă-i cu suta-n lăutar”, pare să fi fost sloganul profesional a lui Silviu Bacalum, devenit organizatorul de evenimente al primăriei, prin care s-au scurs sute de mii de euro pe cai-verzi-pe-pereți. Verzi, dar scumpi. Evenimente, paranghelii, revelioane, tăieri de moț și alte agape, de care să se bucure tot gălățeanul. Suntem convinși că dumneavoastră, alegătorii care ați „stabilit deja cine va fi primar în 2020”, vă aduceți aminte de toate. Vă rugăm să ni le aduceți aminte și nouă, pentru că în amintirea noastră au rămas doar facturile la plată. Presa vremii a încercat să afle dacă între competențele domniei sale se află și scamatoria, pentru ca eveniment cu eveniment, banii dispăreau fără să rămână nimic în urma lor, ceea ce trebuie să recunoaștem că nu-i așa de ușor.

Festivalul ”Dunărea Noastră”, Ziua Marinei din 2013, Gala de box și multe alte „mărunțișuri” l-au avut în spatele lor pe nimeni altul decât Silviu Bacalum.

Până și Marius Stan a înțeles că vine o vreme când trebuie să-ți aduci aminte că ai numit un incompetent pe post de director și o altă vreme când trebuie să-i ceri demisia, iar supermanagerul ultraperformant a fost tras pe dreapta, transferat fiind, „la cerere”, pe un post cu remunerație mai mică și treabă mai puțină, la loc de meditație, de tras concluzii și mâța de coadă. Astfel, Silviu Bacalum părăsește tot pe ușa din dos postul de director al Direcției Generale de Servicii Publice și intră pe „ușița” din față a Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanei din cadrul Primăriei Galaţi, fix în funcția de director executiv, desigur, tot numit de acelaşi primar Stan, pentru că iar era ocupată Comisia aceea de la București, care face „hocus-pocus” și ajungi director din ”primul de sub linie”.

Spre surpriza tuturor, unde ne așteptam ca Silviu Bacalum, PNL-istul aprins și prietenul stins a lui Marius Stan, odată cu instalarea administrației PSD să fie eliberat din funcție și redat societății spre reeducare prin muncă, acesta redevine, tot prin numire (cum altfel) director al Direcției Generale de Relații Publice, Evenimente Publice și Managementul Documentelor, din cadrul Primăriei Galaţi, aprinzînd flacăra prieteniei cu proaspătul primar, Ionuț Pucheanu.

Și iar evenimente, și iar paranghelii… iar Ziua Marinei, iar spectacole obosite pe bani mulți, dar și altele, pentru că odată cu instalarea lui Pucheanu, s-a lungit numele direcției, incluzând, iată, de la evenimente la managemetul documentelor! Bacalum s-a ocupat și de sigla Municipiului Galați, evitând (probabil din instinct) organizarea unui concurs de creație pentru un simbol care chiar ar fi putut să ne reprezinte, dar și de modernizarea site-ului primăriei, o îmbârligătură greoaie și anostă ieșită din preistoria web-designului, ce nu era gata după mai bine de un an după ce a fost plătită.

Cum era de așteptat, Ionuț Pucheanu și-a dat seama, la rându-i, că a luat „leapșa” cu numirea supermanagerului Bacalum și „l-a lăsat la vatră”, unde altundeva decât la… la?… Da, doamnelor și doamnilor, da stimați concitadini, exact la Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanei și nu oricum, ci tot director. De unde se vede treaba că „persoana” din denumirea serviciului se referă la nimeni altul decât la Silviu Bacalum, că prea-l ține-n evidență.

Doar că, de data asta, omul a fost pus pe treabă și nu s-a mai dus la job ca să tragă mâța de coadă. Nu s-a mai dus deloc și a intrat în concediu de creștere a copilului, că-i mai sănătos să-ți vină banii de director direct acasă, fără să te mai spetești cu scuturatul mârtanului.

Așa că în cazul în care „Gălățenii au stabilit deja cine va fi primar în 2020”, să se aștepte ca acesta, de undeva din toamna anului viitor, să-și ia concediu. De maternitate, de boală, de nervi, de dor de muncă, de ce-o fi, doar să fie plătit.

Sperăm din tot sufletul că niciun actual student și viitor sociolog nu a participat real la un astfel de sondaj. De fapt noi știm că nu-i așa.

Și tocmai pentru că știm, dacă „A Roca 73” a deschis sesiunea de sondaje, am făcut și noi niște sondări și am descoperit că personajul care păstorește respectiva asociație este intermediar, prin societăți pe care le controlează, cam în toate evenimentele organizate de-a lungul timpuluii de Silviu Bacalum, pe vremea când a acesta a avut astfel de atribuții în Primăria Galați.

Când arunci cu Roca-n baltă, atenție la stropi, că-s mai mult de 73…