Festivalul Scrumbiei: La Primărie Cristi Ochiu, la Forward Music Cristi Ochiu, la mijloc banul public

Vineri ar fi trebuit anunțate rezultatele licitației organizate de Primăria Galați pentru atribuirea contractului de 120.000 lei, adică aproximativ 26.000 de euro, pentru organizarea ediției din acest an a „Festivalului Scrumbiei”. Termenul de evaluarea ofertelor a fost 4 aprilie. Până la ora postării articolului, nici un semn de la Primărie în legătură cu această licitație.

Primăria condusă de Ionuț Pucheanu întârzie anunțarea rezultatului licitației din cauză că în ultimele zile au iscat controverse mai multe nereguli din procedura de atribuire a contractului în valoare de 120.000 lei pentru organizarea ediției din acest an a „Festivalului Scrumbiei”. Practic, caietul de sarcini pentru atribuirea contractului a fost „lucrat” în așa fel încât să fie avantajată o anumită firmă și aici ne referim la SC Forward Music Agency SRL din București. În spațiul public este vehiculată ba titulatura de Forward Agency, ba aceea de Forward Music SRL, dar discutăm de aceiași oameni și de aceleași contracte pe bani publici.

„Forward Music” SRL București, singura firmă care poate obține contractul de 120.000 lei pentru „Festivalul Scrumbiei”

Pentru concertul din data de 21 aprilie, din Duminica Floriilor când are loc Festivalul Scrumbiei, prin caietul de sarcini se specifică faptul că trebuie asigurat un „recital cu cel puțin unul din artiștii de talie națională: Zdob și Zdub/Mandinga/Elena Ionescu”.

CITEȘTE ȘI: Scandal pe marginea concertului de Florii. Primăria este acuzată de blat!

Zdob și Zdub și Elena Ionescu aveau deja contracte încheiate pentru ziua de 21 aprilie, deci nu puteau participa la concertul de la Galați. În aceste condiții, „Mandinga” era singura variantă pentru concertul de la Festivalul Scrumbiei. Iar „Mandinga” are o relație specială cu firma din București, care este singura care poate obține contractul în baza faptului că „Forward Music” SRL București reprezintă interesele de booking a 11 artiști de top, între care bineînțeles că este și „Mandinga”.

De altfel, joi Asociația Culturală MusicArt a acuzat Primăria Galați că a conceput caietul de sarcini aferent procedurilor de achiziție a serviciilor de organizare a evenimentului „Festivalul Scrumbiei Dunărene” după solicitările unui operator economic agreeat de autoritatea locală, fiind vorba despre firma „Forward Agency”.

Cine a întocmit caietul de sarcini? Direcția Generală de Evenimente Publice, condusă de directorul Cristi Ochiu

Caietul de sarcini a fost întocmit de Direcţia Generală de Relaţii Publice, Evenimente Publice, Managementul Documentelor din cadrul Primăriei Galați, al cărui director este din martie 2018 Cristi Ochiu, fost coordonator al Fundației Comunitare la Galați.

Pe data de 29 martie, Primăria Galați a lansat pe SEAP contractul în valoare de 120.000 de lei pentru „Servicii de organizare a celei de a XVII-a ediții a Festivalului Scrumbiei Dunărene” în perioada 19 – 21 aprilie 2019.

Conform caietului de sarcini, pe 19 aprilie contribuția firmei este „să se facă introducerea în atmosferă de sărbătoare” prin asigurarea fondului muzical în zona cu „grătare și produse specific pescărești”. Pe 20 aprilie, trebuie organizat un „concert de muzică populară și/sau ușoară cu durata de 90 minute”, fiind indicate două ansambluri folclorice dintre care ar trebui ales unul care să fie prezent pe scenă pentru susținerea concertului, Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” sau Ansamblul Folcloric „Florile Busuiocului” din Bacău.

Pe 21 aprilie, principala zi a festivalului, trebuie organizat concertul de bază, la care, conform caietului de sarcini, trebuie asigurat un „recital cu cel puțin unul din artiștii de talie națională: Zdob și Zdub/Mandinga/Elena Ionescu”. Aici este cheia atribuirii contractului firmei din București.

Coincidență?! Directorul „Forward Music Agency” se numește tot Cristi Ochiu și este din Galați!

Este o surpriză de proporții să constați că la „Forward Agency” din București este CEO, adică director general tot o persoană care se numește Cristi Ochiu și culmea, este din Galați, ca și celălalt Cristi Ochiu, directorul din Primărie.
„Forward Agency„ a fost înființată în 2014, având ca domeniu de activitate „Artist Management, Artist Booking, Event Production”. Deci „Festivalul Scrumbiei” de la Galați se califică în obiectul de activitate. Pe „Linkedin” Cristi Ochiu din București se prezintă ca fiind „CEO at Forward Agency Romania” (Muzică/Romania), iar pe Facebook se prezintă ca fiind „Business partner la Foward Agency” și „Ownwer la My concerts”. Tot de pe Facebook aflăm că „este din Galați” și „trăiește în București”.

Afaceri între veri! N-ar fi ilegal, dar când „lucrezi” caietul de sarcini în favoarea firmei vărului, lucrurile se complică

Nu este nicio coincidență, cei doi Cristi Ochiu sunt veri, acest fapt fiind confirmat de mai multe surse din show-bizz-ul din Galați.

În faptul că firma lui Cristi Ochiu din București încheie contracte cu Primăria Galați, la care vărul său de la Galați, Cristi Ochiu, este exact șeful Direcţiei Generale de Relaţii Publice, Evenimente Publice, Managementul Documentelor, adică exact direcția care se ocupă de organizarea de evenimente nu ar fi neapărat o ilegalitate.

Dar în momentul în care Direcția de Evenimente Publice din Primăria Galați condusă de Cristi Ochiu face caietul de sarcini în așa fel încât singura firmă care poate să primească contractul pe bani pubici este firma vărului Cristi Ochiu din București lucrurile se complică. Așa ceva este ilegal. Vorbim de abuz în serviciu în dauna banului public.

„Forward Music Agency” a mai câștigat două licitații ale Primăriei Galați, la diferențe între 4 lei și 600 de lei

Firma „Forward Music Agency” București a primit alte două contracte scoase la licitație de Primăria Galați, licitațiile fiind câștigate cu oferte care erau cu câțiva lei, respectiv între 4 lei și 600 de lei, sub valoarea estimată a contractului. Asta înseamnă că, fie Cristi Ochiu din București avea informații (de la Cristi Ochiu din Primăria Galați) despre ofertele altor participanți la licitație, fie Cristi Ochiu din București avea certitudinea (de la Cristi Ochiu din Primăria Galați) că firma sa va fi singura prezentată la licitație în condițiile este avantajată de prevederile caietului de sarcini.

Pe 26 martie 2018, Primăria Galați atribuia SC Forward Music SRL București contractul pentru „Prestări servicii pentru Organizarea evenimentului Festivalul Scrumbiei 2018”. Firma din București a câștigat contractul cu o ofertă de 119.996 lei fără TVA, cu 4 lei sub valoarea estimată a contractului.

Nu era primul contract câștigat de firma organizatoare de evenimente din București. Pe 10 noiembrie 2017, Primăria Galați a atribuit SC Forward Music SRL București contractul pentru „Servicii de organizare a evenimentului Zilele Galatiului 2017”, în valoare de 625.233 lei fără TVA. În acest caz oferta a fost cu 600 de lei sub valoarea estimată.