Florin Hîrleşteanu, candidat PMP la Consiliul Local: „La Galați, pe afară-i vopsit gardul şi-năuntru-i leopardul”

Reporter: Au trecut aproape două săptămâni de când s-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile locale? Cum vi se pare pâna acum?

Florin Hîrleșteanu: Ne aflăm în mijlocul unei campanii atipice, pe de o parte, din cauza vremurilor generate de pandemie, pe care le străbatem, iar, pe de altă parte, pe fondul unui dezinteres total din partea majorităţii partidelor, pentru dezbatere. Formaţiunile politice mari vâslesc de unele singure, evitând parcă înadins, confruntarea între candidaţi. Au disparut timpurile acelea când exista dialog bazat pe idei şi când majoritatea acţiunilor se desfăşurau în stradă, discutând deschis cu oamenii . Profitând de restricţiile impuse pentru a evita propagarea virusului Covid-19, transmit mesaje seci, lipsite de interes,in mediul online şi cam atât. E mai curând o filă de spectacol sec, decât o confruntare electorală, reală de idei. PMP Galaţi şi-a manifestat disponibilitatea de a participa la dezbateri cu diverşi candidaţi de la alte partide. Din păcate, invitaţia a rămas fără răspuns. E mai uşor să spui o poezie fără cap şi coadă, singur pe scenă, decăt să-ţi măsori puterea exemplului cu alţi candidaţi care ştiu ce vor şi nu au nimic de ascuns.

Reporter: Sunteţi, la rândul dumneavoastră, candidat la Consiliul Local Galaţi pe lista PMP. Ce erori considerați că s-au comis in administrația locală galateana de-a lungul timpului? Ce anume le lipsește gălățenilor?

Florin Hîrleșteanu: De mai bine de 30 ani, tot așteptăm să vedem cum Galaţiul prinde viaţă. S-au făcut promisuni, la fiecare patru ani, de îndată uitate. Astăzi, încă vorbim despre lipsa apei reci, în unele cartiere, despre un sistem bolnav al încălzirii centralizate, care trage să moară, despre un transport public cu multe hibe, despre o infrastructură rutieră necorespunzătoare și slab întreținută. Toate acestea se datorează, fie incompetenței celor care s-au succedat la conducerea urbei, fie nepăsării lor. Gălățenii au crezut prea mult în promisiuni si, de fiecare dată, au sperat că orașul în care își duc traiul de zi cu zi, va evolua. Astăzi, dezamăgirea e cuvântul de ordine. Cetățenii sunt tot mai nemulțumiți de situația în care se scaldă orașul. Mă gândesc totuși că experiențele ultimilor 30 ani îi vor face să decidă cu mai mult discernământ cine să le gospodărească orașul, de acum încolo.În prezent, se face prea mult de ochii lumii şi aproape nimic din ceea ce trebuie rezolvat urgent, cu prioritate.

Reporter: Multă lume spune că municipiul Galați şi-a pierdut farmecul de altădată. E parcă un capăt de țară, unde nu se întâmplă mai nimic; totul stagnează. Împărtăşiţi această părere?

Florin Hîrleșteanu: Orașul trebuie reinventat. Sunt foarte multe de făcut. Este nevoie de suflu nou, de viziune nouă. Eu detin, impreuna cu familia mea, o casa in Cartierul Filesti. Merg acolo, zilnic. Ma cunosc cu locuitorii din zonă, stau de vorba cu ei, pe cei aflati in nevoie, ii ajut. Le cunosc problemele si stiu cat sunt de revoltati. Totul e un dezastru. Străzi în totalitate neasfaltate, fără canalizare şi gaz metan, iluminat public necorespunzător, gropi, noroi, într-un cuvânt: SĂRĂCIE. Acesta nu e singurul necaz. Fiind considerat parte integrantă a oraşului Galaţi, locuitorii din Fileşti plătesc taxe şi impozite ca restul gălăţenilor. Pe hârtie, apare urban, în realitate, e un sat ca vai de el. Viaţa în Fileşti nu se arată deloc uşoară. Acolo, timpul a incremenit în loc.Nu s-a vrut. N-a existat interes decât mimat, odată la fiecare patru ani, în campaniile electorale. La Galati, pe afară-i vopsit gardul şi-năuntru-i leopardul. Mi-aş dori să apuc ziua în care să văd măcar că începe să se mişte ceva şi pentru aceşti bieţi oameni. Mi se rupe inima să-i văd cum poartă povara unei vieţi amare, atat de apropiate de oraş, dar mult prea departe de ideea de civilizaţie. Pentru ei, o să mă zbat, cu toate puterile mele, în încercarea de le imbunătăţi calitatea vieţii, lucru la care ei nici mai speră. Aceasta este prioritatea mea. Un oraș unde nu există investiții majore şi condiţii decente de trai se izolează, sărăcește și îmbătrânește. Nu putem vorbi de o dezvoltare reală, atât timp cât nu creăm premisele sănătoase pentru atragere de investitori. Pe de altă parte, nimeni nu vine să investească, într-un oraș rupt de restul țării, dacă nu are infrastructura modernă și certitudinea că are un partener serios de discuții în Primărie. Este absurd să conduci o urbe privilegiată ca poziție geografică și să-l lași să se scufunde, să se transforme în Valea Plângerii, doar pentru că interesele de partid sunt mai importante decât nevoile locuitorilor pe care te bati cu caramida în piept că ii reprezinţi.

Galati, Braşov, Oradea sau Cluj-Napoca, ca model admnistrativ? De ce?
Pentru mine, Galaţi, fără niciun dubiu… Sunt născut şi crescut aici. Tot aici mi-am întemeiat o familie, mi-am dezvoltat o afacere. Copilăria, şi adolescenţa, şi tinereţea, toate m-au legat sufleteşte de acest oraş. Cred în şansele lui de revenire la viaţă. La Brasov, Oradea şi Cluj, merg cu drag, în vizită, însa întotdeauna mă întorc aici, unde îmi sunt rădăcinile şi unde mă simt ACASĂ. Mi-ar plăcea să văd că şi aici se mişcă lucrurile în sensul dezvoltării urbane, al cresterii calităţii vieţii. Sunt modele de la care am avea ce învăţa. Se spune ca omul sfinţeşte locul şi eu cred asta. Sper din tot sufletul ca în următorul Consiliu Local să existe mai mulţi OAMENI cu viziune şi suflet, pentru că, fără suflet mare, nu poţi înţelege nici necazul, nici durerea celui oropsit. A cam venit vremea ca oamenii să înţeleagă să nu mai voteze actori cu zâmbet larg şi gulere albe, ci aşa cum spuneam, OAMENI de acţiune, care, înainte să acceadă în politică, au făcut ceva la viaţa lor, pentru care verbul A FACE să nu fie doar o vorbă în vânt, ci un scop de îndeplinit fără tăgadă. Când există voinţă, oricât ar fi de greu, muţi şi munţii din loc. Sper ca data de 27 septembrie să ne aducă veşti bune şi credinţa că se poate şi altfel, aşa cum s-a putut la Braşov, Oradea sau la Cluj, dacă tot le-aţi menţionat. Aşa să ne ajute Dumnezeu!