Greu cu respectarea promisiunilor în „Noul Galați”

Nici nu s-a stins bine scandalul iscat de decizia autorităților locale de mutare a Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” din sediul în care funcționat decenii la rând, elevii și profesorii fiind practic obligați să accepte o casă nouă într-o fostă școală gimnazială, că stă să apară unul nou.

Ei bine, după câteva zile de proteste, care până la urmă nu prea au contat, iată că elevii și profesorii s-au mutat, cu cățel cu purcel, în sediul oferit cu multă generozitate de Primăria Galați.

Deci, subiectul pare închis, până la noi revolte! Acum, a apărut o altă mare problemă, pe care părinții și cadrele didactice au anticipat-o încă dinainte de mutare, dar pe care autoritățile au promis că o vor rezolva.

Este vorba despre problema transportului elevilor și a cadrelor dicatice. Cu toții știm că acea zonă este văduvită de transportul în comun! Transurb-ul are în zonă doar un singur traseu, 16, care are însă un grafic de circulație mult prea lejer.

Concret, dimineața, pleacă din Piața Centrală un midibuz la ora 7.00. Face cam 10-15 minute până pe Saturn, ceea ce înseamnă că elevii ajung cam cu 30-40 de minute mai devreme la cursuri.

Următorul autobuz pleacă din piață la ora 8.00, deci nu poate fi deloc util elevilor. La întoarcere este invers: același autobuz (da, ați citit bine, este un singur autobuz pe traseu) pleacă la și 35 de la Trecerea Bac și ajunge la și 40 de minute în stație. Așadar, elevii stau 40 de minute în așteptarea autobuzului minune, deoarece ei termină orele la fix!

Dar aceștia nu au cum să ajungă atât de repede, de la școală în stație, așa că trebuie să aștepte următoarea cursă, care este peste o oră. Așadar, desincronizare totală, ca să nu mai vorbim de faptul că elevii ar avea nevoie de trasee care să vină și din alte zone ale orașului, cum ar fi Micro 19 sau Micro 39.

Mai mult, midibuzele Isuzu sau Cobra de pe aceste trasee sunt destul de mici pentru a face față numarului destul de mare de elevi.

„Îmi trezesc copilul de clasa I la 6.30, la 7.00 iau autobuzul, ajung la școala 8.00 la 7.20 și stau în clasă până la ora 8.00 când începe ora. Nu se poate așa ceva”, se plânge mama unui copil din învățământul primar.

Părinții și profesorii au sesizat acest lucru autorităților locale, care au promis că vor suplimenta numărul de midibuze.

De luni, elevii au revenit la cursuri în casă nouă, dar au constatat cu surprindere că în transportul în comun din zonă nu s-a modificat nimic.

Mai mult, dascălii de acolo au sunat la Transurb, la dispecerat, pentru a afla dacă au vreun gând în legătură cu traseul 16 sau dacă au în plan să mai adauge și alte trasee prin zonă. „Dar ce, traseul 16 merge pe Saturn?”, a spus mirată dispecera!

Așadar, nu ne miră de ce totul merge prost în orașul acesta! Dacă am avea câțiva oameni din poziții cheie care s-ar ocupa cum trebuie de acest lucruri, totul ar merge ceas.

Așteptăm cu deosebit inters să auzim ce vor spune cei din Primărie, sau poate se trezesc cei de la Transurb și rezolvă problema din proprie inițiativă.

18 thoughts on “Greu cu respectarea promisiunilor în „Noul Galați”

 1. De ce va trebuie autobuzul 16?…din statie din Tiglina ajungeti in maxim 10 min pe jos lejer…maxi taxi, trolee si autobuze cat cuprinde…asta e o vrajeala de doi lei pentru ca nu va convine ca sunteti aici….am predat la acea scoala si niciodata nu am intarziat la ore…am avut transport din orice directie….si sincer daca doriti sa va ia din fata blocului si sa va aduca in fata scolii luati-va masina mica….

 2. De cand a fost treaba cu mutarea lor la scoala 8, stau la usa primariei cu o propunere de modificare a traseelor 17 si 105. am si dat propunerea catre TRANSURB SI PRIMAR…… astept sa vad ce se petrece

  1. Multumim! Din pacate, sunteti unul dintre putinii oameni cu capul pe umeri care au comentat pe aici. Restul reactioneaza pe principiul: „Sa moara si capra vecinului”.

 3. dar cei care invata la Mihail Kogalniceanu? de ce nu le pune primaria si lor la dispozitie un traseu de autobuz pana in fata cladirii?
  eu am invatat acolo, coboram in Tiglina si mergeam pe jos , nu am intarziat niciodata

 4. Ce va plangeti fratilor atat? Vi se pare mult sa mergeti pe jos din tiglina pana pe Saturn la liceu? Fiti serios, deja faceti alarme mult prea mari…n-aveti mijloc de transport in comun??? Toate autobuzele, maxi-taxi, troileibuzele trec prin tiglina. Mai mult de 10 minute nu cred ca faci din statie de la flori pana la liceu… atatea mofturi pe acesti parinti care zic eu…sunt muuuult prea aroganti de acum cu chestiile astea…

 5. Glumiti, cred. Am terminat Liceul Racovita si am mers pe jos din tiglina pana la liceu. Si nu ne-am plans. Acum exista maxi, dar atunci in 1980 nu erau. Acesta nu e un motiv ca nu ai cu ce sa ajungi la scoala. Ce mai pot spune copii care invata aproape de parc CFR? Si tot 40 min le ia ca sa ajunga din micro 19 la destinatie.

 6. Pentru cei ce spun ca ne plangem. Sunt elevi care vin din tot orasul. Nu sunt doar elevi de liceu si gimnaziua ca la CNMK. Cum e sa trezesti o galusca de 6-7 ani la ora 6, sa o hranesti cu forta, sa o tarai din centrul orasului sau din Micro 19 sau din Micro 39, mai mult dormind decat treaza, sa o urci in autobuz, apoi de la coborare (statia din Tiglina, cum ziceati) sa mai mergeti cu copilul taras sau in brate, dupa caz, pana la scoala? In afara de asta, daca adunati 10 minute dus si 10 intors doar din statia in care coborati sa va duceti cu copilul la scoala, apoi la ora 12, timpul petrecut in autobuz plus inca 10 min dus 10 intors, va ies niste ore… Dumneavoastra cei care comentati, aveti copii? Dar locuri de munca? Intreb. Eu sunt o mama singura care imi cresc singura copiii si merg si la serviciu. Sunt prea mici sa se duca jumamate de oras la scoala. I-am inscris la Cuza cand era scoala langa casa, adica in centru. Asa mi s-a cerut la inscriere. Sa locuiesc langa scoala. Acum s-a mutat scoala. Ce fac? Ma mut? Ma duc la DNA? Poate aveti vreo idee…

  1. Muta ti galusca la o scoala situata langa blocul tau. Nu te a obligat nimeni sa ti chinui propriul copill ! Atatea pretentii nu am mai vazut , de parca toti elevii sunt amanetati deja de NASA… Au mai facut si altii scoala si nu au mai ridicat atatea pretentii lipsite de bun simt si chiar jenante de a dreptul . Sunteti penibili !

   1. Din pacate , scoala de langa blocul meu refuza sa o primeasca. Uita-te in oglinda sa il vezi pe penibilul sef! Ce va mai place sa comentati in necunostinta de cauza!

 7. Pentru cei ce spun ca ne plangem. Sunt elevi care vin din tot orasul. Nu sunt doar elevi de liceu si gimnaziua ca la CNMK. Cum e sa trezesti o galusca de 6-7 ani la ora 6, sa o hranesti cu forta, sa o tarai din centrul orasului sau din Micro 19 sau din Micro 39, mai mult dormind decat treaza, sa o urci in autobuz, apoi de la coborare (statia din Tiglina, cum ziceati) sa mai mergeti cu copilul taras sau in brate, dupa caz, pana la scoala? In afara de asta, daca adunati 10 minute dus si 10 intors doar din statia in care coborati sa va duceti cu copilul la scoala, apoi la ora 12, timpul petrecut in autobuz plus inca 10 min dus 10 intors, va ies niste ore… Dumneavoastra cei care comentati, aveti copii? Dar locuri de munca? Intreb. Eu sunt o mama singura care imi cresc singura copiii si merg si la serviciu. Sunt prea mici sa se duca jumamate de oras la scoala. I-am inscris la Cuza cand era scoala langa casa, adica in centru. Asa mi s-a cerut la inscriere. Sa locuiesc langa scoala. Acum s-a mutat scoala. Ce fac? Ma mut? Ma duc la DNA? Poate aveti vreo idee …

 8. Se plangeau ca vor pleca elevii ca se muta … in vacanta le-au mai venit 8 elevi. Cati au plecat ….aud???

 9. mi-e sila de atatea comoditate, fite si motive puerile ale mutarii acestui liceu, ce preferau oare sa cada cocioaba pe ei???, sa puna in pericol viata elevilor???, ce daca fac cinci minute din statia tiglina pana la liceu, tot promovam miscare, faceti miscare fratilor ca nu muriti, purtati un pedometru si o sa vedeti cate calorii pierdeti si atunci veti fi si voi multumiti 🙂

  1. Sa vezi cocioaba acolo! Gard lipsa, curte mizerabila si neasfaltata, copiii se joaca printre buruieni, cioburi si bucati de asfalt…

   1. In plus actualaul sediu, care in viziunea dumneavoastra e mai de soi, e plin de crapaturi. La vechiul sediu nu e nici macar una. Care mai e cocioaba?

 10. Copilul meu vine din judet si invata la Dunarea de la ora 7, deci se trezeste la 5 dimineata, nu ne plangem dar daca veri sa inveti mai faci si sacrificii, nu trebuie sa te lase in fata scolii ca sa aveti timp si de o tigara.

 11. Citesc comentariile si ma ingrozesc…distanta dintre Scoala 8 si Tiglina a ramas aceeasi, poate fi strabatuta in 10 minute, dar omenia, empatia si solidaritatea dintre oameni au disparut …De ce trebuie sa luam ca reper anii 80?Ati vrea sa ne intoarcem in timp?Daca unii dintre noi au suferit, ar trebui s-o faca si generatiile urmatoare?Probabil ca cei care ne combat de cele mai multe ori prin ale lor comentarii rautacioase pe noi, parintii elevilor de la Cuza, nu au slujbe, frunzaresc pagini de Internet si-si varsa ura pe unul si altul…Suntem niste oameni care au suferit impreuna cu copiii lor o schimbare majora, ne trebuie timp sa ne acomodam, dati-ne voie sa ne lamentam, doar traim intr-o tara libera!…

Comments are closed.