Ilie Bălan, PMP: „Echilibrul se face numai prin alianță“

România pe plan politic intern se află într-o perioadă de tranziție spre normalitate. Această tranziție are ca obiectiv identificarea elementului comun dintre forțele politice. Odată identificat, acest deziderat devine aproape inevitabil.

Urmează să fie identificate și conturate ideologiile prin care putem atinge acest obiectiv. Desigur că bunăstarea societății este consensul spre care trebuie forțele politice să tindă. Cu regret, România politică este încă la etapa când politicul naște secesionism social, iar ca să depășim acest fenomen trebuie să ne gândim la echilibrul de forță. Adică la echilibrul de forță politică, care nu reprezintă forma avansată a democrației, ci o treaptă intermediară.

În conjunctura partidică de astăzi, este absolut necesară o contra-pondere de centru-dreapta. Mă refer la alianțe de dreapta, care ar îndeplini principiul echilibrului de forță politică. Dacă obținem acest echilibru, amalgamul ideologic obținut va avea tendința de a pune avangarda politică în fața ultimei etape, cea de securitate colectivă, unde colectivitatea este societatea. Conform ideologiei franceze, echilibrul puterii inhibă capacitatea de încălcare a ordinei între părți, iar acordul asupra valorilor comune inhibă dorința de încălcare. Astfel, odată identificată valoarea comună, care este bunăstarea societății, rămâne pe plan politic intern să se constituie echilibrul și perpetuarea valorilor democratice va fi un proces continuu stabilit de un mecanism aproape autonom.

Astăzi este cazul nu atât a unei alianțe cât a unui consens asupra candidaților, prin care lupta poate fi echilibrată.

1 thought on “Ilie Bălan, PMP: „Echilibrul se face numai prin alianță“

  1. Dacă tindem către :,, Echilibru se face numai prin alianță ” de nu facem un efort pentru fuziune, nu-mi spuneți de doctrine atâta timp cât traseismul are un singur scop, să zicem acțiuni de dreapta.

Comments are closed.