Ilie Bălan, PMP: „Jocul francez ne poate face vecini cu Rusia”

Unicul partid care a făcut trimite la integritatea Europei a fost Mișcarea Populară, la alegerile europarlamentare și anume prin folosirea sloganului „Uniți în Europa”. Acest mesaj devine din ce în ce mai actual dacă observăm tendința statelor de vârf de a aduce în discuție tot mai des separarea armată a Uniunii Europene de blocul atlantic.

Această posibilă tranziție pe plan armat, în cadrul geopolitic, poartă câteva riscuri destul de realiste. Primul risc este legat de o incapacitate de mobilizare în timp util al unui bloc armat suficient de puternic. Luând ca reper următoarea lege a echilibrului de forță „dacă puterea de opunere minimă ar fi egală cu puterea agresoare maximă atunci ar exista un echilibru real”, atunci putem spune că Europa încearcă să traverseze o zonă periculoasă fără busolă.

Al doilea aspect este redescoperirea relațiilor politico-militare pe un teren de la egal la egal cu marile puteri. Ar putea deveni o catastrofă conștientizarea tardivă și recunoașterea superiorității altui stat în plan armat. Oamenii de stat au întotdeauna de înfruntat dilema potrivit căreia atunci când orizontul acțiunilor lor este amplu, nu dispun decât de un minim de cunoștințe, iar la ora la care ajung să aibă cunoștințe suficiente, de cele mai multe ori orizontul acțiunii decisive se îngustează până la dispariție și aici mă refer la avangarda politică franceză, care astăzi încearcă să împingă Uniunea Europeană într-o zonă de instabilitate cel puțin pentru faptul că nu cunosc duritatea reală care va deveni o necesitate în relațiile dintre puteri.

Al treilea risc constă în abandonarea pricipiului de securitate odată cu separarea de alianță. NATO nu era gândită să apere status-quo-ul Europei, el sprijină nu doar teritoriul, ci și principiul. În consecință, nu se opune schimbării de teritoriu, ci folosirii puterii armate pentru schimbare.

Abandonarea acestui pricipiu înseamnă intrarea în terenul de joc al Rusiei, care vizează gurile Dunării și nu numai.

Editorial semnat de Ilie Bălan, vicepreședinte PMP Galați.