Ilie Bălan, PMP: „Nu refuzăm profitul, cât respingem riscul!”

Blocarea în Parlament a proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi de către UDMR și PSD are o cauză comună și cel puțin câte una personală. Indiferent de argumente, stoparea acestui proiect înseamnă de fapt perpetuarea secesionismului pentru interesul partidic.

Ungurii nu sunt o majoritate, nici în orașele cu un procentaj mai accentuat. Astfel riscul eminent constă în pierderea primarilor acolo unde românii prin alianță ar face mai mult de 50%. De aici pot spune că problema nu constă în faptul că sunt ei uniți, ci faptul că suntem noi dispersați.

Odată promulgată legea care vizează alegerile în două tururi de scrutin, în ceea ce privește minoritățile, se va rezolva instant o problemă aproape seculară și anume aspectul de enclavă. Maghiarii vor fi nevoiți să caute soluții comune pentru investirea unui candidat, astfel vor trece la etapa de afirmare în consens larg social.

Minoritățile trebuie și ele respectate din punct de vedere al culturii, al moravurilor tradiționale, iar reprezentarea socială necesită spectru larg pentru a descuraja terenul propice de enclavă.

Adversitatea social-democratică este practic un reces al tendinței de conservare a electoratului, fapt ce rezultă din lipsa obiectivului comun al clasei politice. În fond, social-democrații nu pierd poziții, ci electorat. Atât timp cât securitatea colectivă nu devine o prioritate si un concept de bază, vor fi necesare ecuații de echilibru, cu sau fără aprobarea acestui proiect de lege.