Ilie Bălan, PMP: „Omul devine dușmanul altui om doar prin intermediul unui regim”

Cea mai mare problemă actuală a societății, legată de anul 1989 și de Revoluție nu este cauza care a dus la izbucnirea ei și nici modul în care s-a desfășurat, ci motivele de perpetuare a unui conflict pe jumătate încă viu. Orice regim distructiv care a măcinat o societate și nu a valorificat pilonii umanității, mai devreme saumai târziu a căzut.

Dacă observăm, la 30 de ani de la Revoluție, pe lângă comemorarea eroilor, societatea încă dă semne de revoltă în interior față de anumite persoane. Cauza nu este persoana în sine ci faptul că ideologia care a generat anumite metehne este încă prezentă.

După cum am spus, doar un regim poate face din om un dușman, în absența regimului cauza umană fiind aproape inexistentă. Căderea regimului nu înseamnă numai înlăturarea celui mai elevat personaj, ci reprofilarea ideologiei politice de mai departe, cu renunțarea definitivă la anumite aspecte nocive. Însă, consolidarea unui pol politic din avangarda veche și mai ales mascarea democrației prin diferite tertipuri antisociale, a dus la o imparțialitate ostentativă a problemei de bază. În fond rolul punitiv al revoluției nu și-a atins obiectivul și a generat un spirit social revoluționar pe termen lung.

În concluzie, dacă România devenea un stat de drept, cu economie puternică, cu reguli democratice clare, astăzi Revoluția rămânea un act de curaj iar vinovații rămâneau condamnați public și nu mai era nevoie de acest spirit beligerant care destramă integritarea socială.

Editorial semnat de Ilie Bălan, vicepreședinte PMP Galați