Ilie Bălan, PMP: „Românii trebuie să înțeleagă că medicină de calitate se face peste tot în țară”

Sistemul de sănătate din România comportă niște metehne vechi, încă de pe vremea comunistă. Atunci totul se întâmpla la București și Iași. Acest aspect l-am moștenit cumva, poate și din cauza realității momentului.

Adevărul este că situația s-a schimbat! Astăzi, patologiile grave sunt tot mai des întâlnite, astfel că sistemul piramidal de altădată, unde vârful de lance era reprezentat de spitalele din Capitală, nu mai face față. Acest sistem a tras după el și ideea de periferie, moment cu care nu sunt de acord.

Lipsa de dezvoltare echivalentă a medicinei în toată țara, a dus la suprasolicitarea spitalelor centrale și, mai mult, au alimentat opinia publică cu păreri negative despre capacitățile medicilor din județul în care locuiesc. Prin investiții solide, trebuie să depășim acest aspect toxic, românul să înțeleagă că medicină de calitate se face peste tot în țară. Nu sunt de acord cu conceptul de periferie, îi felicit pe cei care deja muncesc la depășirea acestui impas. Pandemia a demonstrat clar că medicii români sunt pregătiți profesional oriunde s-ar afla, diferența este că nu peste tot avem pregătirea tehnică necesară.

O să amintesc aici un principiu pe care l-am generat încă din campania pentru locale: municipiul Galați contează la fel ca Bucureștiul sau Clujul, așa cum de altfel contează întreaga Românie!