În timp ce închidea termoficarea, administrația Pucheanu suplimenta directorii din Calorgal

Un control follow-up efectuat de Curtea de Conturi în ianuarie 2019 la Calorgal SA oferă detalii interesante despre cum se fac la Galați numirile în funcții de directori, bine plătite din bani publici chiar și la societăți falimentate de clientela politică.

Raportul nr 227/11.01.2019 al Curții de Conturi confirmă un scandal care s-a produs la Calorgal SA în ianuarie 2017, când angajații s-au revoltat pentru că deși situația economică a societății era extrem de dificilă și erau probleme la plata salariilor, iar numărul muncitorilor de la punctele termice fusese redus, „administrația” Pucheanu crea în organigramă un nou post, de director de dezvoltare. Era un post „cu dedicație”, în care a și fost numit până la urmă Liviu Enacache, consilierul personal al directorului general Marian Alexandru.

Marian Alexandru a fost numit director general la Calorgal SA pe 14 iulie 2016. Era printre primii directori numiți de Ionuț Pucheanu după ce preluase conducerea Primăriei Galați.

Câteva zile mai târziu, primarul Ionuț Pucheanu a inițiat Hotărârea Consiliului Municipal nr 70/28.07.2016, prin care era numit Liviu Enacache în funcția de reprezentant al Consiliului Municipal Galați în AGA la Calorgal. Enacache era consilierul personal al lui Marian Alexandru.

De fapt, Marian Alexandru a devenit director general al Calorgal cu respectarea tuturor condițiilor prevăzute de Ordonanța 109 privind guvernanța corporatistă în decembrie 2016, când a fost încheiat contractul de mandat 11.613/08.12.2016, prin care își lua angajamentul să asigure rentabilitatea Calorgal SA, recuperarea arieratelor, încasarea facturilor curente, creșterea productivității, etc.

Post cu dedicație pentru Enacache. A ajutat și domnul primar Pucheanu

După o săptămână, Consiliul de Administrație, format din Marian Alexandru, Adriana Stratulat și Elena Andreșan, lua decizia de a demara selectarea unor persoane care să fie numite în funcțiile de director financiar, director de dezvoltare și director de producție.

Postul de director dezvoltare era nou creat, special pentru Liviu Enacache. Despre oportunitatea creării unui post director de dezvoltare la Calorgal se poate spune că era cea mai nepotrivită decizie, pentru că asta se întâmpla cu 2-3 luni înainte ca primarul Ionuț Pucheanu să anunțe suspendare serviciului de termoficare și trecerea la centrale de apartament.

Pe 21 ianuarie 2017, angajații își exprimaseră deja nemulțumirea pentru că fusese creat acest post fără nicio consultare și ignorându-se situația economică deplorabilă în care se găsea societatea: „Societatea asta o să ajungă la fel ca Apaterm, în faliment. Într-acolo se îndreaptă. Noi stăm rău din toate punctele de vedere, dar creăm posturi de director”.

Primarului Ionuț Pucheanu nu i-a păsat niciodată de nemulțumirile angajaților Calorgal. Primarul chiar a pus umărul, a ajutat la numirea lui Enacache în funcția de director de dezvoltare, găsindu-i acestuia un înlocuitor în funcția de reprezentant al Consiliului Municipal în AGA de la Calorgal, ce nu putea fi cumulată cu funcția de director.

Pucheanu a inițiat Hotărârea Consiliului Local nr 87/23.02.2017, prin care era numită reprezentant în AGA Rodica Ciucă, aceasta înlocuindu-l pe Liviu Enacache.

Recrutare pe bani publici. Firma de „head hunters” a „recrutat” exact pe directorii „prestabiliți”

Recrutarea celor trei directori executivi al Calorgal SA (director financiar, director de producție și director de dezvoltare) nu s-a făcut oricum, ci prin intermediul firmei de recrutări Arc Consulting SRL Cluj Napoca, cu care a fost încheiat contractul de recrutare nr 50/10.02.2017. Firma din Cluj a publicat un anunț cu termen de depunere a dosarelor pe 8 martie 2017 și a făcut un raport prin care a recomandat trei numiri și și-a încasat banii, peste 12.000 de lei la acel moment.

Arc Consulting a emis factura nr 171/17.04.2017, în valoare de 8.211 lei pentru „servicii de recrutare și selecție director de dezvoltare și director de producție pentru Calorgal SA” și factura nr 172/07.04.2017, în valoare de 4.105 lei, pentru „servicii de recrutare și selecție director financiar pentru Calorgal SA”.

Ca să ne dăm seama ce mari operațiuni de „recrutare și selecție” s-au făcut trebuie să facem precizarea că în funcția de director de producție a fost „recrutat” tot Mircea Ispas, care era directorul de producție încă de pe vremea Apaterm.

În funcția de director de dezvoltare a fost „recrutat” exact Liviu Enacache, despre care se știa din ianuarie că va ocupa această funcție și pe care primarul Ionuț Pucheanu l-a eliberat din funcția de reprezentant în AGA tocmai pentru a putea ocupa funcția de director de dezvoltare.

De ce au făcut Marian Alexandru și Ionuț Pucheanu acest circ cu firma de „head hunters” de la Cluj? De ce au fost plătiți acei bani? Pentru ca, dacă ar fi întrebați de ce au făcut o numire cu dedicație la o regie falimentară, să poată spune că ei n-au avut nicio treabă cu povestea asta, că firma din Cluj s-a ocupat de recrutări.

Alți bani, pentru „recrutarea” directorului financiar

În funcția de director financiar fusese numit pentru o perioadă de 4 ani Alexandru Turcu. S-a întâmplat un necaz, pe 12 august 2017 Alexandru Turcu a decedat și prin decizia nr 273/16.08.2017, directorul general Marian Alexandru a numit-o director financiar pe Anișoara Cosmiuc, cu care încheiase contractul individual de muncă nr 616/11.08.2017 cu o zi înainte de moartea fostului director financiar.

În toamna lui 2017, Calorgal a încheiat cu aceeași Arc Consulting SRL Cluj Napoca contractul de recrutare nr 8737/11.09.2017, pentru recrutarea și selectarea directorului financiar. S-au mai dat vreo 4.000 de lei.

Evident că și în acest caz a fost „recrutată” tot directoarea în funcție, Anișoara Cosmiuc. Prin decizia nr 2/15.02.2018, Consiliul de Administrație al Calorgal a luat notă de rezultatele „recrutării” realizate de firma din Cluj și a numit-o pe Anișoara Cosmiuc în funcția pe care o ocupa de câteva luni. „Recrutare” reușită!

În total, Calorgal a plătit firmei de la Cluj 16.000 de lei pentru un moft, ca să se facă o recrutare de fațadă a propriilor directori. Nu e o sumă mare, dar Calorgal nu avea bani de salarii.

Închiderea termoficării a spulberat guvernarea corporatistă

Să revenim la ceea ce s-a mai întâmplat la Calorgal în primăvara lui 2017. Salariile celor trei directori executivi erau destul de bune și atunci, înainte de majorarea salariilor bugetarilor: 7.830 lei, brut.

Conform Ordonanței 109, privind guvernarea corporatistă, ei ar fi trebuit să anexeze la contractele de mandat fișele în care să fie precizate criteriile de performanță. După 90 de zile de la numire, adică prin vara lui 2017 directorii executivi ai Calorgal ar fi trebuit să își stabilească planurile de management.

Nu s-a întâmplat nici una, nici alta, pentru că în timp ce la Calorgal aparatul birocratic lucra la „recrutări” și înființarea postului de director a lui Liviu Enacache, primarul Ionuț Pucheanu a suspendat serviciul de termoficare.

Pe 12 aprilie 2017, Consiliul Municipal Galați aproba proiectul de hotărâre propus de Pucheanu în care se spunea: „se suspendă furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017”. Cu atâția directori proaspăt numiți, unul chiar pentru „dezvoltare”, Calogal SA rămânea fără obiectul muncii.

Contractul de mandat al nr 2.778/07.04.2017 al noului director de dezvoltare Liviu Enacache fusese încheiat cu 5 zile înaintea suspendării serviciului de termoficare. Când avea dreptate primarul Ionuț Pucheanu? Când vorbea despre situația falimentară a serviciului de termoficare sau când accepta crearea cu dedicație a unui nou post de director în organigrama Calorgal?

Curtea de Conturi a cerut explicații pentru nerespectarea Ordonanței 109 și a primit un răspuns:

„Anexele la contractele de mandat nu au fost întocmte și supuse aprobării întrucât prin HCL nr 157/12.04.2017 a fost suspendat serviciul de furnizare de energie termică ăn sistem centralizat. De asemenea, prin HCL 158/12.04.2017 privind unele măsuri legate de sistemul centralizat de furnizare de energie termică a fost aprobată plata de ajutoare în sumă de 3.000 de lei proprietarilor de apartamente, în regim de urgență, pentru achiziția și montarea de centrale de apartament. Urmare a hotărârii de suspendare, în bugetul de venituri nu a mai fost prinsă activitatea de distribuție”, se spune în raportul nr 227/11.01.2019 al Curții de Conturi.

Până la urmă, Liviu Enacache a ajuns director tehnic

Chiar dacă societatea Calorgal SA apropape că nu mai există, fiind salvată de la desființare de instalarea în toamna lui 2018 a celor 22 de microcentrale pentru încălzirea a 6.000 de apartamente, Liviu Enacache a supraviețuit în funcția de director de producție și dezvoltare încă un an. Prin Hotărârea AGA nr 2/04.04.2018 i-au fost aprobate criteriile de performanță pentru anul 2018.

Prin Hotărârea nr 11/16.10.2018, Consiliul de Administrație al Calorgal a adoptat o nouă organigramă, în care din 3 directori executivi au rămas doar doi, directorul financiar și directorul tehnic. A dispărut postul de director de dezvoltare al lui Liviu Enacache, pentru care s-au făcut atâtea eforturi?!

În ianuarie 2019, când a avut loc controlul follow-up al Curții de Conturi la Calorgal SA, inspectorul de audit consemna:

„La data prezentei verificări funcția de director tehnic este ocupată de domnul Liviu Enacache, care ocupa în trecut funcția de director de dezvoltare, fără însă a se efectua un concurs de selecție pentru noua funcție de director tehnic și fără a se încheia un contract de mandat”.

Deci până la urmă, eforturile directorului Calorgal, Maria Alexandru și ale primarului Galațiului, Ionuț Pucheanu. nu au fost în zadar. Calorgal SA, așa, falimentară cum este, încă mai poate plăti salarii de directori.