Incendiu la o gospodărie din Tecuci. Din fericire, nimeni nu a fost rănit

Un incendiu violent a izbucnit aseară la o gospodarie din Tecuci, situată pe strada Muzei. La locul evenimentului s-au deplasat de urgență trei mașini de stingere și o ambulanță SMURD de la Sectia de Pompieri Tecuci.
Când au ajuns la eveniment, incendiul se manifesta generalizat la două anexe și a fost localizat de pompieri la acoperișul casei. Din fericire nu au existat victime.

„În incendiu au ars aproximativ 90 m.p. de acoperiș, două anexe ale gospodăriei și bunuri aferente a două camere. Cauza probabila de incendiu este jarul căzut dintr-o centrală termică cu pereți, în contact cu materiale combustibile”, se arată într-un comunicat al ISU Galați.

Cu aceasta ocazie, pompierii amintesc cetățenilor că sezonul rece determină o creștere a numărului incendiilor produse de mijloacele de încălzire (cele defecte, improvizate sau nesupravegheate) și de instalațiile electrice exploatate greșit.

Cauze precum: sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate, coșuri și burlane de fum deteriorate ori necurățate, cenușa, jarul și scânteile sărite din sistemul de încălzire pe materiale combustibile din apropiere; efectul termic al curentului electric sau scurtcircuit pot conduce la adevărate dezastre.

De aceea, sunt necesare câteva măsuri de prevenire a incendiilor la exploatarea sobelor cu şi fără acumulare de căldură:

  • Înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare. Se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia.
  • Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului.
  • Este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile.
  • Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă. În faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m.
  • Nu se vor aşeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile.
  • Copiii nu vor fi lăsaţi niciodată nesupravegheaţi, cu focul aprins în sobă.
  • La construcţia unei sobe, se va avea în vedere ca fundaţia proprie a acesteia să nu fie amplasată direct pe pardoseala combustibilă sau pe grinzi de lemn ale planşeelor.
  • În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe este interzisă curăţirea cu substanţe inflamabile a duşumelelor şi a oricărui obiect.
  • Cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat.