Lacul Brateș, concesionat pe OLX cu 5,5 milioane de euro

Dacă ministrul Petre Daea e debusolat de războiul de anduranță cu cormoranii și nu și-a făcut timp pentru deblocarea discutării în Parlament a legii exploatărilor piscicole, situație care blochează și concesionarea Lacului Brateș, iată că s-a găsit totuși cineva care pare să încerce să urnească lucrurile din loc în ideea că până la urmă acea lege va fi promulgată.

Pe OLX a fost postat un anunț conform căruia Lacul Brateș poate fi cumpărat/concesionat cu suma de 26.126.401 lei, adică 5,5 milioane de euro. Iată cum sună anunțul:

„Preț 5.5 milioane de euro concesiune!! Rugăm numai clienți serioși sa ne contacteze cu potential financiar real!! Oferim in concesiune pe 49 de ani, 2100 ha luciu de apa langa care se afla 200 ha , 2300 mp cladiri cu utilitati, 1300 mp teren intravailan proprietate. Anual se pot recolta 1000 tone de peste: somn , crap, caras, novac, stiuca . Se practica si pescuit sportiv, Se primesc subventii pentru luciul de apa”.

De fapt, este o vânzare cu 5,5 milioane euro a dreptului de concesionare a Lacului Brateș

Firesc, am întrebat și noi care-i treaba. Din punct de vedere legal, cel care vrea să obțină lacul în concesiune trebuie să depună la „Comisia de privatizare a societăților comerciate cu profil piscicol, a amenajărilor piscicole și terenurilor aferente”, comisie din cadrul Ministerului Agriculturii, o cerere pentru preluarea în concesiune a celor 2.040 ha de teren de sub Lacul Brateș și a altor 195 ha de teren din zona lacului, care sunt terenuri agricole și căi de acces.

Reporter: Vă telefonez pentru că am văzut un anunț pe OLX despre concesionarea Lacului Brateș
Voce: Da
Reporter: Vreau să întreb dacă este o propunere de parteneriat, pentru că nu sunt eu cel care vrea să investească, ci cumnatul meu care este plecat din țară și m-a rugat să mă interesez. Asta ne interesează: este o propunere de parteneriat?
Voce: Nu, nu. E o vânzare.
Reporter: Păi terenul ar trebui concesionat?
Voce: Da. Dreptul de concesionare se vinde.
Reporter: Dar dumneavoastră aveți un drept de proprietate? Eu asta vreau să înțeleg, mecanismul juridic
Voce: Da, sigur că da. Dați-mi o adresă de e-mail că la telefon nu vă povestesc eu ce acte sunt. Eu vă fac o prezentare și dacă vă convine discutăm după aceea.

Cum stau lucrurile? Familila Rusu ar avea dreptul concesionării Lacului Brateș prin atribuire directă

Pentru unii ar părea o farsă, cum a fost aceea de acum 3-4 ani, când a fost scoasă la vânzare pe OLX și statuia „Fata pe valuri” de la arteziana de la Romarta.

În cazul anunțului despre concesionarea Brateșului nu e farsă, ci o propunere de afacere lansată cel mai probabil de familia Rusu. Prin 1997, fostul hocheist Stelian Rusu a preluat Plaja Brateș de la Primăria Galați. După falimentul Pescogal SA, societatea din care făcea parte și Ferma piscicolă Brateș, Stelian Rusu, a cumpărat activele fermei și o vreme a deținut și concesiunea terenurilor de la Lacul Brateș, implicit și luciul de apă, dar din cauză că acea concesionare fusese obținută în nume propriu, ea a devenit nulă de drept la momentul în care fostul hocheist a decedat.

Normal, moștenitorii, respectiv soția și fiul lui Stelian Rusu, dețin activele fostei ferme piscicole și s-ar încadra în condițiile concesionării terenului de sub Lacul Brateș prin atribuire directă, așa cum era prevăzut în Ordonanța 85, dată de guvernul Cioloș în 2016.

Avantaje și riscuri

În 2016, Guvernul Cioloș a dat ordonanța nr 85/2016, pentru modificarea Ordonanței nr 23/2008 privind pescuitul și acvacultura. În noua ordonanță se prevedea că Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură administrează terenurile pe care sunt amenajate exploatările piscicole, exercită în numele statului drepturile de proprietate asupra acestor terenuri, în același timp reglementând concesionarea prin atribuire directă a terenurilor amenajărilor piscicole în cazurile în care activele exploatărilor au fost cumpărate de o societate.

Legea a trecut de Parlament și a ajuns la Administrația Prezidențială. În aprilie 2018, președintele Klaus Iohannis a trimis legea la Curtea Constituțională, pentru că art 73 din Constituție prevede că reglementările referitoare la regimul proprietății trebuie să fie adoptate prin lege organică, nu prin ordonanță. Curtea Constituțională a aprobat obiecțiunile președintelui Iohannis și legea a fost trimisă în Parlament pentru reformularea acelor prevederi. Așa că, de aproape un an, legea exploatărilor piscicole este în Parlament.

Cumpărarea activelor Fermei Piscicole Brateș oferă dreptul la preluarea prin atribuire directă a concesiunii celor 2.040 ha de teren de sub Lacul Brateș, dar asta depinde și de forma pe care o va avea legea după rediscutarea în Parlament a Ordonanței 85/2016. Sunt avantaje și riscuri, ca în orice afacere.