Mica Unire

Mica unire de acum 160 de ani a pus bazele statului român. Astfel, termenul de „Mica Unire” este de fapt un pas mare către realizarea ulterioară a unei afirmații internaționale a neamului românesc. Concurența liderilor politici și afirmarea unității naționale prin metode inițial locale, apoi legiferarea acestei revelații prin Congresul de la Paris a atras critici negative din partea imperiului rus, care s-au soldat cu necunoașterea definitivă a acestui act politic.

Consolidarea teritoriilor românești a început în condiții ostile, fiind înconjurați de imperii și interese expansioniste. Aceasta inițiativă devine o ambianță peiorativă pentru afirmarea națiunilor în general. În zona balcanică această mișcare „Mica Unire” a fost primul exemplu de detașare a națiunilor din imperii și semnala oarecum un sfârșit al epocii imperialiste. Aceste asumări de cauză au dus în timp la „Marea Unire”, idealul națiunii noastre, având la bază prima formă de emancipare.

CITEȘTE ȘI: Țara asta-i prea mare…

Dacă este să ne referim la relația București-Chișinău, există și astăzi o empatie dintre liderii acestui neam, doar că micile uniri de astăzi nu prevestesc nicidecum Marea Unire. Ironizând termenul de „Mica Unire” putem spune că astăzi guvernele din cele două state românești, jocul bivalent și înțelegerile pe care le au, unirea acestora sub un singur paravan și cel al dezbinării, prezintă de fapt cele mai stringente motive împotriva Marii Uniri, chiar mai periculoase decât imperiul de altădată.

Uneori am tendința să cred că acele imperii nu mai acționează din exterior, ci din interiorul societății românești. Astfel, așa-zisele mici uniri de astăzi rămân a fi doar mici și doar împotriva României mai puternice.