Ministrul Justiției cere revocarea procurorului șef al DNA, Laura Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat în această seară că va declanşa procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Motivul invocat de ministrul Tudorel Toader este existența unor „acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.

„În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader într-o conferință de presă susținută la Ministerul Justiției.

„Avem o justiţie. Unii spun că este bună alţii spun că este rea, justiţia trebuie să fie egală pentru toţi, trebuie să fie în slujba cetăţeanului, nu să fie rea”, a spus Toader, menţionând că în urmă cu şase luni prezenta direcţiile de modificare pentru legile justiţiei. Legile de modificare a legilor justiţiei au fost adoptate, cu unele modificări, câteva soluţii au fost declarate ca fiind neconstituţionale”, a completat ministrul. „În final vor fi promulgate şi publicate în Monitorul Oficial”, a mai spus el.

În acest moment, propunerea ministrului Justiției trebuie avizată de Consiliul Superior al Magistraturii (avizul este doar consultativ), după care va merge la președintele României. Acesta va decide schimbarea procurorului șef.