Noul proprietar al combinatului anunță creșterea producției la 3 milioane tone și noi angajări

După ce luni, la orele 9.00, companiile ArcelorMittal și Liberty Steel au anunțat încheierea tranzacțiilor pentru cele 7 combinate siderurgice și unități de producție din România, Italia, Macedonia, Cehia, Luxemburg și Belgia, care trec în proprietatea Liberty Steel, cel mai important dintre acestea fiind Combinatul Siderurgic Galați, noul proprietar al combinatului a anunțat principalele repere ale viitorului combinatului.

O primă decizie a noului proprietar este păstrarea echipei care a condus combinatul în perioada de tranziție, de la anunțul ArcelorMittal că intenționează vânzarea activelor la perfectarea tranzacției, CEO al Combinatului Siderurgic Galați și a celui de la Skopje, Macedonia, fiind în continuare Bogdan Grecu, care în ultimii 20 de ani a lucrat la mai multe compartimente din combinat și are o viziune de ansamblu a organizării și funcționării combinatului.

O altă decizie, care a și început să fie pusă în practică încă din week-end prin schimbarea firmelor, este că noua denumire a companiei este Combinatul Siderurgic Liberty Galați.

foto 1

În cursul dimineții de luni au sosit pe platforma siderurgică primii reprezentanți ai Liberty Steel, care de marți vor demara cele 100 de zile de realizare, în colaborare cu managementul combinatului, sindicatele, clienții și furnizorii, a unei analize care să identifice oportunitățile de investiții și de dezvoltare a unor planuri detaliate care să extindă gama de produse și să susțină creșterea vânzărilor.

O creștere a producției de la 2 la 3 milioane de tone de oțel

În primul rând este anunțată o creștere a producției de la 2 la 3 milioane de tone. Combinatul se află deja pe un asemenea trend. După ce în ultimii trei ani producția a fost de 1,9 milioane de tone, în ultima jumătate de an producția a crescut la aproximativ 2,1 milioane tone, iar în acest an este estimată o creștere tot cu aproximativ 15%.

„Din punctul de vedere al producției, în următorii ani vom lucra la creșterea volumului și calității produselor. Anul acesta, în ultimele șase luni am reușit să creștem producția combinatului cu 15%, un pas important aș zice. Anul viitor avem în plan să creștem în continuare producția cu un pas semnificativ, urmând ca în următorii doi ani, doi ani și jumătate, investițiile pe care le vom face să ducă volumul producției spre 3 milioane de tone”, ne-a declarat Bogdan Grecu, CEO al Combinatului Liberty Galați.

Creșterea producției lansează o provocare, pentru că trebuie câștigate noi poziții pe piața din Europa. Pe piața din România este vândută în medie 40% din producția de laminate, restul de 60% mergând la export, pe piața europeană sau în zone precum Turcia și Orientul Apropiat. Creșterea de producție se va adresa cu prioritate asigurării necesarului pentru piața din România, dar va presupune câștigarea unor noi poziții pe piața europeană a oțelului.

O mare parte din investițiile de 450 milioane euro vor fi la Galați

Investițiile anunțate de Liberty Steel sunt de 450 milioane, în decurs de 5 ani, pentru toate companiile preluate prin tranzacția cu Grupul ArcelorMittal. Din aceste 450 milioane euro, combinatul de la Galați va beneficia de cele mai mari investiții, pentru că e necesară dezvoltarea capacităților de producție pentru atingerea nivelui de 3 milioane de tone de oțel.

„Investițiile vor fi de 450 milioane euro, în următorii 5 ani, pentru grupul de firme preluate, urmând ca o parte semnificativă din această sumă să fie alocată pentru creșterea producției la Galați, pentru că creșterea producției presupune investiții semnificative. Mă refer la creșteri de capacități de producție.

Când mă refer la creșteri de capacități de producție, asta în unele cazuri poate însemna o capacitate nouă, în alte cazuri poate însemna o capacitate internă nouă. Spre exemplu, dacă ar fi la Oțelărie poate însemna o retehnologizare aproape completă a unei mașini de turnat, care duce la creșterea capacității actuale. Despre cum va crește volumul de producție se va discuta în următoarele trei luni, în cadrul celor 100 de zile de discuții cu reprezentanții Liberty și vom alege cea mai bună soluție pentru noi”, a mai precizat Bogdan Grecu.

În prezent, pe platforma siderurgică sunt 3 furnale, două dintre acestea fiind funcționale, însă entru actualul nivel al producției, de 2 milioane de tone, este în funcțiune numai Furnalul nr 5.

Vești bune pentru tinerii din Galați. Creșterea producției va aduce noi locuri de muncă

Potrivit CEO al Combinatului Liberty Galați, creșterea producției va determina creșterea numărului locurilor de muncă și în primul rând vor fi continuate cele trei programe, dar și angajările directe:

„Din punct de vedere al relațiilor cu angajații nu pot fi decât vești bune, deoarece noi în ultimul an am crescut producția și o vom crește în continuare și am început angajări mai susținute în ultimele 6 – 9 luni de zile.

Combinatul are în prezent aproximativ 5.000 de angajați, urmând ca împreună cu celelate unități, inclusiv combinatul de la Skopje, să fim 7.000 de angajați. Se mai adaugă circa 2.000 de angajați ai contractorilor care lucrează pe platforma siderurgică.

Creșterea producției va aduce și creșterea numărului de angajați. Numărul de locuri de muncă va crește și asta s-a întâmplat și în ultima perioadă. Noi am angajat mult mai activ în ultimele șase luni. Avem programul de ucenicie, prin care încercăm să aducem 150 – 200 de angajați noi, tineri, pe care timp de un an și jumătate îi învățăm noi bazele meseriei. Avem programul de Internship prin care atragem acei colegi care vor să se alăture nouă și au acele valențe sclipitoare pe care le dorim noi pentru viitorii ingineri sau economiști ai combinatului. De asemenea, avem programul de burse, care funcționează foarte bine în parteneriat cu universitățile din Galați, București și Iași, prin care atragem circa 50 de studenți. În ultimele luni, cifra angajaților a crescut cu peste 100 de persoane”, a mai declarat Bogdan Grecu

Altă veste bună: În 2018, Combinatul a trecut pe profit

După 9 ani în care combinatul de la Galați a funcționat în pierdere, datorită crizei de pe piața oțelului dar și datorită prețurilor mari la energie și gaze, efectul măsurilor inadecvate ale guvernelor care s-au perindat pe Palatul Victoria, în 2018 Combinatul a trecut pe profit:

„Anul 2018 a fost un an foarte bun pentru toată industria de oțel din lume. A fost un an excepțional. Combinatul a avut profit, un lucru foarte bun, asta demonstrând că suntem competitivi, că suntem egali cu celelalte combinate din Vest”, a mai spus CEO-ul combinatului, potrivit căruia anul 2019 va reprezenta o provocare pentru producătorii de oțel din Europa.

„Anul 2019, din păcate pentru Europa, pentru întreaga lume, dar în special pentru Europa, este un an de criză în industria oțelului. Noi credem că vom fi mult mai buni decât am fost anul trecut, vom fi mai buni decât competitorii noștri. Noi am crescut producția, în timp ce alții au tăiat producția. Vom vedea rezultatele la sfârșitul anului”.
Toate activele Arcelor Mittal, inclusiv Stadionul Oțelul și Clubul Sidex, trec la Liberty

Liberty Steel a preluat toate activele ArcelorMittal Galați, cum ar fi Portul Mineralier Romportmet SA Galați, Mina de calcar de la Mahmudia, capacitatea de producție a țevilor sudate care se va numi Liberty Tubular Products, baza comercială Admet, Centrul de excelență, dar și Stadionul Oțelul sau Clubul Sidex.

Reamintim că Liberty Steel a preluat de la ArcelorMittal combinatele ArcelorMittal Piombino (Italia), ArcelorMittal Galați, ArcelorMittal Skopje (Macedonia), ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg), precum și mai multe capacități de producție de la Liège (Belgia). Comisia Europeană Grupului ArcelorMittal condiția cedării acestor capacități de producție pentru a putea prelua combinatul Ilva din Italia, cea mai mare oțelărie din Europa.