Primăria Galați, în atenția Consiliului Concurenței pentru banii dați pe iluminatul festiv

 

Consiliul Concurenţei a realizat o analiză a contractelor încheiate de primăriile marilor orașe pentru iluminatul public și pentru iluminatul festiv și a lansat o serie de recomandări pentru atribuirea echitabilă a contractelor, care să satisfacă atât cerințele operatorului, care trebuie să facă unele investiții, cât și pe cele ale municipalității, de asigurare a serviciului public cât mai ieftin.
Printre altele, Consiliul Concurenței a analizat și situația sumelor plătite de primăriile orașelor capitale de județ pentru iluminatul festiv, care au fluctuat destul de mult în ultimii ani, de la un total de 24,6 milioane lei în 2016, la 35,3 milioane lei în 2017 şi la 31,6 milioane lei în 2018.

În cadrul acestei analize, Consiliul Concurenţei a constatat că sumele alocate de fiecare municipiu pentru iluminatul festiv au fost destul de mari, în unele cazuri banii cheltuiți pe „luminițele de Sărbători” reprezentând chiar peste 50% din valoarea totală a contractelor anuale pentru serviciile de iluminat public.

Primăria Galați a fost chiar „campioană națională” în anul 2016 la banii alocați pentru iluminatul festiv în raport cu costurile luminatului public din oraș pentru întregul an.

„În anul 2016, pe primele locuri s-au situat Galaţi, cu 77% din suma totală anuală aferentă întregului serviciu de iluminat public în municipiu, adică 1,8 milioane lei, urmat de Buzău cu 72% (946.000 lei) şi Vaslui cu 60% (897.000 lei)”, se spune în comunicatul Consiliului Concurenței.

Și în anii care au urmat Primăria Galați a cheltuit sume imense pentru iluminatul festiv și chiar dacă Galațiul nu a mai fost pe primul loc pe țară, banii dați pe luminatul festiv au reprezentat tot un procent de 60 -70 % din costurile iluminatului public de-a lungul întregului an.

În 2017, contractul de închiriere şi montare a echipamentelor pentru iluminatul festiv a fost câştigat de asocierea MK Lightning SRL şi Luxten Lightning Company SA, valoarea contractului fiind de 1.701.705 lei fără TVA.

În 2018, Primăria Galați a cheltuit pentru iluminatul festiv cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă suma de 1.641.595 de lei fără TVA, iar în acest an, pentru iluminatul festiv de Paște, a cheltuit suma de 73.100 de lei fără TVA.

Foto: Primaria Galati